Jégkorong: kikaptak a mieink a Sárközy-emléktorna 3. helyéért

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2022.11.13. 17:10
A Sárközy Tamás Emléktornán a magyar jégkorong-válogatott a harmadik helyért Ukrajna ellen játszott a budapesti Tüskecsarnokban, és 2–1-es vereséget szenvedett.
Csak egyszer sikerült begyömöszölni a korongot az ukrán kapuba, s ez kevésnek bizonyult (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Csak egyszer sikerült begyömöszölni a korongot az ukrán kapuba, s ez kevésnek bizonyult (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

A magyarok részéről a fehérvári játékosok hazautaztak – Ambrus Gergő és Horváth Dominik kivételével –, s a változásoknak köszönhetően a BJAHC-ban remek bajnoki formát futó Schlekmann Márk rögtön az első sorban mutatkozhatott be a magyar válogatottban. Kényszerű okokból, de Horváth Dominik is először védhetett a válogatottban, mert a bemelegítésnél az eredetileg kezdőkapusnak jelölt Rajna Miklós megsérült.

A mieink tétmérkőzésen legutóbb a divízió 1/A-s vb-n találkoztak Ukrajnával 2017-ben, amikor fordulatos mérkőzésen 5–3-ra nyertünk – ám az volt az egyetlen magyar siker a tornán.

Ilyen előjelek után a szlovénoktól tegnap hosszabbítás után vereséget szenvedő ukránok szereztek vezetést az ötödik percben Daniil Traht góljával. Tíz perccel később Glib Krivoszapkin megduplázta Ukrajna előnyét, ami már csak azért is volt némileg váratlan, mert a mieink jóval többet lőttek kapura, igaz, Eduoard Zaharcsenko kapus lehúzta a rolót.

Kevin Consantine kapitány csapata a második harmadban is közel járt a gólszerzéshez, több nagy helyzet is kihasználatlanul maradt, a legnagyobb azonban Szigeti Ákos előtt adódott, lövése után a korong a kapuvasat találta el.

A harmadik felvonásban végre sikerült a szépítés, a játékrész közepe után nem sokkal, Dóczi Zsombor lövésébe belepiszkált Sárpátki Tamás a kapu előtt, s a pakk be is vágódott a kapuba. Izgalmas hajrára volt tehát kilátás, az utolsó percben aztán már az ifjú Horváth kapus nélkül támadott a magyar csapat, ám az egyenlítés és így a hosszabbítás kiharcolása már nem sikerült.

„A bemelegítés alatt Rajna Miki elhagyta a jeget, ekkor vált csak biztossá, hogy én védek. Nagyon örülök, hogy hazai közönség előtt játszhattunk, nehezen indult a mérkőzés, de aztán belejöttünk. Nagy megtiszteltetés, hogy a példaképeimmel együtt dolgozhattam az elmúlt napokban. Nagyon élvezem a közös munkát a szövetségi kapitánnyal, hiszen igazi profi, kell egy kis idő, amíg mindenki magáévá teszi az elképzeléseit, de jó úton haladunk efelé” – fogalmazott az első válogatott mérkőzésén 32 kapujára tartó lövésből harmincat hárító Horváth Dominik.

Ezzel az eredménnyel a magyar válogatott a Sárközi Tamás Emléktornát a negyedik helyen zárt.

A döntőt Franciaország nyerte meg, szétlövéssel 4–3-ra bizonyult jobbnak Olaszország ellen.

JÉGKORONG, SÁRKÖZY TAMÁS EMLÉKTORNA
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 1–2 (0–2, 0–0, 1–0)
Tüskecsarnok, 1346 néző. V: Pálkövi, Rencz, Kedves, Szabó Dávid.
MAGYARORSZÁG:
Horváth Dominik – Szirányi, Fejes / Garát, Pozsgai / Dóczi (1), Kiss R. / Vokla, Pokornyi – Galló, Schlekmann, Páterka / Vincze P. (1), Sárpátki 1, Vas J. / Nagy K., Császár, Szigeti / Tóth R., Ambrus G., Kreisz B. Edző: Kevin Constantine
UKRAJNA:
Zaharcsenko – Merezsko (1), Ratusni / Matusevics, Pangelov-Juldasev / Andreikiv, Hrebenik / Tolsztusko, Celogorodcev – Krivoszapkin 1, Jalka, Nimenko / Mazur, Mihnov, Pereszunko / Korencsuk, Szimcsuk, Traht 1 / Pancsenko, Ruzsnikov, Vorona. Edző: Vadim Sahrajcsuk
Kapura lövések:
31–32.
Gól – emberelőnyből: 2/0, ill. 3/0

MESTERMÉRLEG
Kevin Constantine:
– Élveztük az egész tornát, természetesen most is nyerni szerettünk volna, de a legfontosabb az volt, hogy megismerjem a játékosaimat, és lefektessük az alapjait a leendő játékrendszerünknek. Mindenki nyitott volt az újdonságokra, amit nagyra értékelek. Külön öröm, hogy minden kerettagnak játéklehetőséget tudtunk adni.
Vadim Sahrajcsuk:
– Elégedett vagyok a mérkőzéssel, de ennél most fontosabb dolgok is vannak. Szeretném az országunknak, és az azt védőknek ajánlani ezt a sikert. Nagyon köszönjük a torna szervezését, mert igazán jó volt Budapesten játszani. Nyerni szerettünk volna, és örülök, hogy ez sikerült is a srácoknak vasárnap.

DÖNTŐ
Olaszország–Franciaország 4–3
(3–1, 0–1, 0–1, 0–0) – szétlövés után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik