Jégkorong: újabb magyar tag a Hírességek Csarnokában

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.02.04. 15:34
null
Kovács Zoltán bekerül a Nemzetközi Jégkorongszövetség Hírességek Csarnokába (Fotó: MJSZ)
Újabb magyar taggal bővül a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) Hírességek Csarnoka: a magyar szövetség korábbi főtitkára, jelenlegi alelnöke, Kovács Zoltán a sportvezetőnek adható legmagasabb elismerésben részesül: a Paul Loicq-díjat veheti át május 24-én az IIHF Hall of Fame idei beiktatási ünnepségén.

Az mindenéves esemény, hogy bővül a Nemzetközi Jégkorongszövetség, az IIHF Hírességek Csarnoka, az kicsit ritkább, hogy magyar is legyen a beiktatottak között. Idén viszont lesz: az IIHF ugyanis bejelentette, hogy a 2020-as „osztály” tagja Kovács Zoltán, aki játékosként, edzőként, majd sportvezetőként is szolgálta, sőt, a mai napig szolgálja a magyar és nemzetközi jégkorongot.

„Éppen egy junior EBEL-értekezleten ücsörögtem, amikor hívtak egy svájci számról, kinyomtam és visszaírtam, hogy ha tudnak, hívjanak öt után. Erre ismét csipogott a telefon, hogy »OK, akkor öt után. René Fasel« – emlékezett Kovács Zoltán az IIHF elnökétől kapott üzenetre. – Néhány másodperccel később felpattantam, és csendben kisiettem, az IIHF-elnökét mégsem illik elutasítani... Közben sok minden átfutott az agyamon, fogalmam sem volt, mit akarhat. Hogy esetleg elköszön, hiszen lejár a mandátuma, és nem jelöltei újra magát, vagy esetleg lobbizik egy utódjelöltért. Amióta megkaptam az értesítést, sokat gondolkodtam azon, hogy temérdek kollégám van itthon és külföldön, akik legalább ennyit tettek a sportágért, mint én: mégiscsak van vagy nyolcvan tagország, mindenhol akad egy olyan hülye, mint én... De előbb-utóbb majd őket is kitüntetik.”

Kovács Zoltán 1962-ben született Budapesten. A magyar szövetség életrajza alapján 1972-ben kezdett el jégkorongozni a KSI-ben hátvédként, U16-ban és U18-ban is bajnoki címet szerzett. Egy-egy világbajnokságon tagja volt az ifjúsági és a juniorválogatottaknak, felnőttként a Ferencvárossal kétszer lett magyar bajnok, pályafutását Dunaújvárosban fejezte be. Már 1984-től edzősködött, másfél évtizedet töltött a Fradinál, ahol játékosa volt többek között Szuper Levente, Budai Krisztián, Majoross Gergely, Fodor Szabolcs és Fekete Dániel. 2000 és 2008 között a MAC utánpótlásában dolgozott, itt olyanok pallérozódtak a kezei alatt, mint Sebők Balázs és Nagy Krisztián.

Közben lediplomázott a Közgázon, és 1994-ben csatlakozott a magyar szövetséghez titkárként, 1998-tól pedig 19 éven át főtitkárként, sokszor a napi ügyek vivőjeként dolgozott. A jelenlegi ciklusban már az utánpótlásért is felelős szakmai alelnökként tevékenykedik.

Az ő ideje alatt kétszer jutott fel és szerepelt az elitben a férfi felnőttválogatottunk, a női pedig idén mutatkozik be az elitben. Pályáztunk is elit-vb-k megrendezésére, sokszorosára nőtt a játékos- és a csarnokszám az országban, őt pedig nemcsak beengedik, hanem szeretettel is fogadják a világ bármely jégcsarnokában, miként a telefonját is felveszi az IIHF elnökétől az NHL-eskig bárki.

Kovács Zoltán az IIHF 1922 és 1947 közötti elnökéről, Paul Loicqról elnevezett díjat kapja majd, ami a „nemzetközi jégkorongért és az IIHF-ért végzett kiemelkedő munkáért” jár – sportvezető ennél magasabb elismerést nem kaphat a szervezettől.

Az IIHF Hall of Fame-jének eddig kettő plusz egy magyar tagja volt: 2001-ben Pásztor György, 2009-ben Schell László került a legjobbak közé, 2016-ban pedig Ifj. Ocskay Gábor posztumusz kapta meg a HoF „csatolt” elismerését, a Bibi Torriani-díjat.

Az idei beiktatási ünnepségre május 24-én, Zürichben, az idei elit-világbajnokság záró hétvégéjén – nem mellesleg az IIHF-központ városában – kerül majd sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik