Jégkorong: rendhagyó Eb-t tervez a nemzetközi szövetség

Vágólapra másolva!
2013.03.05. 17:40
null
Az ötlet kulcskérdése lesz: mit szólnak hozzá a sportági nagyhatalmak, így a svédek és az oroszok (Fotó: Reuters)
Áprilisban dönthet a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) arról, hogy a 2014–2015-ös szezonban bajnokságot ír ki európai válogatottak számára.

 

Kalervo Kummola, az IIHF legfőbb irányító szervezetének tagja – a finn szövetség vezetője – kedden elmondta, hogy szeretnék kibővíteni 16 vagy 24 csapatosra azt a tornát, amelyen eddig a földrész négy legerősebb együttese, az orosz, a svéd, a finn és a cseh válogatott vett részt 1996 óta idényenként négyszer.

A sportágban 1910 és 1932 között rendeztek klasszikus Európa-bajnokságokat, később – egészen 1991-ig – a világbajnoki helyezések alapján hirdettek kontinentális bajnokokat. A hokiban nincsenek kontinentális szövetségek, így csak az IIHF írhat ki nemzetközi – akár a teljes Európát felölelő – bajnokságot.

Az biztos, hogy a viadalt nem egy helyszínen és nem egy-két hét alatt rendeznék meg. A válogatottak egy teljes szezonon át, meghatározott hétvégenként találkoznának egymással, és az IIHF-en múlik, hogy a legjobb csapatot hivatalosan Európa-bajnoknak lehet-e majd tekinteni.

„Felértékelődnének a válogatott hétvégék, és nem kellene keresni a csapatokat a nemzetközi tornákra” – mondta a távirati irodának Kovács Zoltán, a honi szövetség főtitkára. A sportvezető közölte, hogy a magyar szövetség támogatja a kezdeményezést, hozzátéve: az IIHF ötlete nyomán nőne a hokitornák reklámértéke is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik