Jégkorong: öt évre eltiltották a fehérorosz szövetség elnökét

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.09.08. 16:45
Ellenzéki sportolók, edzők megfenyegetése és megkülönböztetése, valamint hatalommal való visszaélés miatt a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) fegyelmi bizottsága öt évre eltiltotta a sportágban mindennemű hazai és nemzetközi szerepvállalástól Dzmitrij Baszkaút, a Fehérorosz Jégkorongszövetség elnökét – írja az MTI.

A testület bizonyítottnak találta, hogy Baszkau – aki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő híve – megpróbált befolyásolni másokat, hogy támogassák az ország kormányát, megfenyegetett fehérorosz sportolókat és edzőket politikai véleményük miatt, valamint visszaélt a pozíciójával. Baszkau tavaly júniusban nyílt levelet is írt, amelyben bírálta azokat a sportolókat, akik a fehérorosz ellenzéket támogatják. A fegyelmi bizottság szerint ezekkel a megnyilvánulásokkal Baszkau vétett az IIHF magatartási szabályzata ellen.

A Fehérorosz Jégkorongszövetség Baszkau eltiltását elfogadhatatlannak tartja, és fontolgatja, hogy fellebbez az ítélet ellen a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A sportvezető a Fehérorosz Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának és az orosz bázisú KHL-ben szereplő Dinamo Minszk igazgatótanácsának is tagja. Utóbbi pozíciójától az IIHF mostani döntése értelmében el kell köszönnie öt évre, 2026. szeptember 9-ig.

Részben a feszült fehérorosz belpolitikai helyzet miatt az IIHF januárban elvette Minszktől az idén május-júniusi elit-világbajnokság társrendezői jogát, és egyedül Riga adott otthont a tornának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik