Jégkorong: itt a szűkített magyar keret az olimpiai selejtezőre

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.02.09. 13:46
null
Négy edzésre van lehetősége a válogatottnak a torna előtt (Fotó: NS-archív)
Csütörtöktől vasárnapig Budapesten a Papp László Sportarénában rendezik a jégkorong olimpiai selejtezőtornát. A magyar férfiválogatott szakvezetősége szűkített keretén, a végső lista szerda estére várható.

 

Több fiatal is bekerült a csapatba, például a 19 éves Stipsicz Bence, a 22 esztendős Könczei Áron és a 21 éves Vincze Péter. Sebők Balázs sérüléssel bajlódik – kedden, az egymás elleni játék során peches mozdulat következtében terült el a jégen –, esetében így kérdésessé vált, hogy tudja-e vállalni a játékot. A szárkapocscsont-törése miatt harcképtelen brianconi légiós, Magosi Bálint is a csapattal van, meglátogatta a hétfő óta edzőtáborozó társakat.

„Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy itt lehetek a felnőtt keretben, annak meg különösen, hogy a tornán is részt vehetek – mondta Stipsicz – Biztos vagyok benne, hogy minden edzésen és meccsen tanulni tudok, hiszen rutinos játékosokkal vagyok együtt. A hazai közönség és a célként kitűzött továbbjutás motiváció számomra, hogy hozzá tudjak tenni a játékhoz.”

EGYMÁS ELLEN MECCSELTEK

A kétszer 45 perces keddi gyakorlás döntően az egymás közötti játékból állt. Rich Chernomaz a lelátón ülve figyelte a jégen zajló eseményeket, méghozzá segítői, Majoross Gergely és Sille Tamás társaságában, akik hozzá hasonlóan jegyzeteltek. Az egyik kispadon Tokaji Viktor, a válogatottságtól visszavonuló kiválóságunk meccselt, aki hivatalosan is a stáb tagja maradt, amolyan összekötőként a játékosok és az edzők között. A fekete mezes csapat vendégedzőt kapott a miskolci Mayer Péter személyében. A jégen váltakozó iramú küzdelem zajlott, amelyben közrejátszott, hogy nem meccsritmusban cseréltek a jégen lévők, hanem dupla, de inkább tripla annyit időt kaptak. Ami előnyös volt abból a szempontból, hogy játékba lendüljenek a játékosok, a fáradtsági tényező ellenben rontotta az összhatást.

„Jó érzés hazajönni a válogatotthoz, különösen amikor rangos eseményt rendezünk – mondta Vas Márton, együttesünk rutinos védője. – A telt házas hazai meccsek mindig óriási élményt jelentenek a jégen lévők számára is. Az öltözőben ezúttal is a megszokott, jó hangulat uralkodik, ezért tudunk ilyen jól együtt dolgozni évek óta. Kellenek a fiatal védők a válogatottba, hiszen öregből van elég a csapatban, gondolok magamra akár. Jó dolog, ha a fiatalok belecsöppenek ebbe a közösségbe, közegbe. Megtapasztalhatják, hogy ezen szinten miként kell teljesíteni, és mi vár rájuk a nyolcezer néző teremtette atmoszférában. Az én feladatom ezért kettős, a játék mellett az ő beilleszkedésüket is segítenem kell.”

Kedden két edzéssel hangolt a válogatott, amelynek összesen négy közös gyakorlásra lesz lehetősége a budapesti megmérettetés előtt. A mostani főhadiszállást, a Tüskecsarnokot szerdán hagyják és költöznek át a Sportarénába, ugyanakkor szálláshelyet is vált az együttes. Csütörtökön, az első meccs napján délelőtt már a mérkőzések helyszínén tartanak átmozgató jellegű edzést.

„Elnézést, szűk volt az időnk, de az edzés után az összes olyan játékossal beszéltünk, aki kimaradt most a keretből – kért bocsánatot Rich Chernomaz szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón a félórás csúszásért. – Az elmúlt években megkezdtük a válogatott fiatalítását, öröm számomra, hogy most itt lehet velem Vas Márton, a csapat legrutinosabb védője, valamint az a Stipsicz Bence, aki a korosztályos vb-n, a klubjában és most a felkészülés során is bebizonyította azt, hogy helye van a keretben. A csapatunk négy helyen változott a krakkóihoz képest. Továbbra is kellenek rutinos és fiatal játékosok, figyeltünk arra, hogy a keretben maradók között továbbra is meglegyen a kellő összhang, működjön a kémia. Szeretnénk meccsről meccsre jobban játszani, a csúcsteljesítményt a lengyelek elleni találkozóra igyekszünk kihegyezni, ami a legnehezebb erőpróbának ígérkezik. A sportban nincs garancia semmire, így a továbbjutásunkra sem, de minden erőnkkel azon leszünk.”

NÉGY ÉVE A HOLLANDOK KELLEMETLEN MEGLEPETÉST OKOZTAK

Legutóbb 2012-ben a hollandok kellemetlen meglepetésként elhappolták előlünk a továbbjutást érő első helyet a Sportarénában – 58:30-kor lőtték a túlórát érő hatodik góljukat, majd a szétlövés 2–0-val lett az övék –, 2008-ban viszont ezt a kört még biztosan hoztuk idehaza. Akkor a következő lépcsőfok jelentette számunkra a végállomást. Lettországból pedig már csak egy lépés lett volna az olimpia. Pontosabban három: magunk mögé kellett volna utasítani a lett, ukrán, olasz triót. Egyiket sem sikerült. Ezúttal a litvánok, az észtek és a lengyelek várnak ránk. Előbbi kettővel nem lehet gondunk, tekintve, hogy a világranglistán jóval mögöttünk állnak. Mi a 19. pozícióban vagyunk, a litvánok a 25., míg az észtek a 28. helyen állva követnek minket. Harmadik riválisunk, a lengyel válogatott a 22. helyezett, de valós veszélyt jelenthet a továbbjutást kísérő örömünnepünkre. A krakkói vb óta egy tornán lépett jégre a válogatott, amely nem a legerősebb összeállításban a norvég, dán, francia hármas mögé szorult a stavangeri eseményen. Pontot csupán egyet, a dánok ellen szerzett. A válogatott május 7-én, Szlovákia ellen kezdi meg szereplését az A-csoportos vb szentpétervári nyolcasában. A folytatásban majd sorrendben Kanada, Franciaország, Finnország, Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország vár ránk.

„Egy olimpiai selejtező mindig fontos, bár a végső, tizenkettes mezőnyben a rendezők és a nyolc sportági nagyhatalom mellett lényegében három kiadó helyre pályázunk, tehát a kijutás nagyon nehéz – mondta Kovács Csaba, a szövetség elnöke. – Az első körös ellenfeleink úgy is nagy kihívást jelentenek, hogy alacsonyabban rangsorolt együttesek, mint azok a riválisok, akikkel a következő körben vagy az A-csoportos vb-n találkozunk, hiszen a hazai szurkolók felfokozott elvárásának is meg kell felelni.”

A litvánokkal szemben 12 mérkőzésből 11 győzelem és egy vereség, az észtek ellen hat találkozón két-két győzelem, vereség és döntetlen, a lengyelekkel szemben pedig 16 győzelem, 6 döntetlen és 29 vereség a mérleg.

A tornáról – amelynek valamennyi mérkőzését élőben közvetíti az M4 Sport – csak a győztes jut az ötkarikás selejtezősorozat utolsó, szeptemberi körébe. Továbbjutás esetén valószínűleg Rigában lép pályára a Chernomaz-csapat Lettország, Németország és Ausztria ellen.

A magyarok mérkőzéseire minden jegy elkelt. Az első napi, litvánok elleni összecsapás után a szurkolók plüssfigurákat dobhatnak a jégre, ezeket majd kórházban ápolt gyermekeknek juttatja el a honi szövetség. A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet: nem a magyar gól után várják a jégre a plüssöket. Azok tizenöt perces összeszedését ugyanis nagyon nem nézné jó szemmel a nemzetközi szövetség, akár még büntetés lehet belőle. Az MJSZ továbbá kéri a jeggyel rendelkező szurkolókat, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt szigorúbbá váló beléptetési rendszer miatt időben érkezzenek meg a mérkőzésekre.

Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs vezetője kiemelte: a cég nyolc éve szállt be a jégkorong támogatásába, és ez jó befektetésnek bizonyult.

„Amikor elkezdtük az együttműködést, azzal a céllal tettük, hogy ismét legyen egy olyan év, amikor az A-csoportban szerepelhet a válogatott” – tette hozzá, majd show-elemekkel gazdagított látványos programot ígért a kilátogatóknak.

MAGYAR KERET A BUDAPESTI OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok (3)
: Bálizs Bence (MAC Budapest), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
Bekkek (7):
Gőz Balázs (DVTK-Jegesmedvék), Kiss Dániel (Újpest), Mestyán István, Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence (MAC), Szirányi Bence (Fehérvár), Vas Márton (Fassa, olasz)
Csatárok (14)
: Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Andrew Sarauer, Vincze Péter (Fehérvár), Hári János (Leksand, svéd), Könczei Áron (Debreceni HK), Nagy Krisztián (MAC), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt, osztrák), Vas János (Slavija Praha, cseh)
Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Edző:
Majoross Gergely, Sille Tamás

OLIMPIAI SELEJTEZŐ TORNA PROGRAMJA
Papp László Budapest Sportaréna

2016. február 11., csütörtök

16.00: Lengyelország–Észtország
19.30: Litvánia–MAGYARORSZÁG

2016. február 12., péntek
14.30: Lengyelország–Litvánia
18.00: MAGYARORSZÁG–Észtország

2016. február 13., szombat
Szünnap

2016. február 14., vasárnap
14.30: Észtország–Litvánia
18.00: MAGYARORSZÁG–Lengyelország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik