Jégkorong: mégis indulhat a Brassó az Erste Ligában

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.08.31. 16:05
null
A Brassó mégis indulhat az Erste Ligában (Fotó: DEAC)
Mégis indulhat a Brassó a jégkorong Erste Liga 2021–2022-es idényében, miután a magyar szövetség (MJSZ) elnöksége kedden, az elmúlt hetek fejleményeit értékelve elfogadta a klub ismételt méltányossági kérelmét.

 

A testület helyt adott a CSM Corona Brasov méltányossági kérelmének, és a nevezési díjjal megegyező összegű különeljárási díj ellenében jóváhagyta határidőn túli csapatnevezését.

A szövetség elnöksége keddi közleményében jelezte, hogy a versenyiroda augusztus 3-i előterjesztése alapján négy héttel ezelőtt már tárgyalta a Brassó eredeti méltányossági kérelmét, ám a klub korábbi kommunikációja és a kapcsolódó levelezés alapján nem talált méltányosságra okot adó körülményt. Az elmúlt három hétben azonban több olyan fejlemény is történt, amelyek a kérdésben új helyzetet teremtettek. A döntést követően a székelyföldi csapatok megértették és elfogadták az elnökség érveit, valamint mindazon körülményeket, amelyek a mostani döntés alapjául szolgáltak.

Such György, az MJSZ elnöke több körben tárgyalt a székelyföldi, illetve brassói érintettekkel, köztük a város polgármesterével. Allen Coliban brassói polgármester írásban is elismerte a Corona által korábban elkövetett hibákat, és egyúttal elnézést kért ezekért. A klub tulajdonosaként az Erste Liga felé Emilian Cernica helyett új kapcsolattartót jelölt ki Mihály Árpád személyében, és érdemi változást ígért a klub vezetésében, valamint a klub nevében vállalta, hogy valamennyi Erste Liga-szabályt be fognak tartani a többi csapathoz hasonlóan.

Az MJSZ elnöke a fentiek alapján javasolta újra napirendre venni a Corona által ismételten benyújtott méltányossági kérelem ügyét, melynek nyomán az elnökség a fenti határozatot elfogadta, tekintettel arra is, hogy az erdélyi klubok részvétele az Erste Ligában kézenfekvő sportszakmai érdek.

A 2021–2022-es Erste Liga-idényben a döntés értelmében 11 csapat indulhat: Corona Brassó, DEAC, Dunaújvárosi Acélbikák, DVTK Jegesmedvék, FTC-Telekom, Gyergyói Hoki Klub, Győri ETO HC, MAC HKB Újbuda, SC Csíkszereda, Titánok és UTE. Az idény sorsolását a következő napokban megtartják, a szezonkezdés várható dátuma szeptember 17.

Az ígéretek remélhetőleg valósággá válnak
Mind többen gondolják úgy – főleg a MAC és a DVTK tiszavirág-életű szlovák Extraliga-kalandja és a Fehérvár mérsékelt EBEL/ICEHL-eredményességét látva –, hogy hosszú távon inkább a hazai bázisú bajnokság, az Erste Liga fejlesztése és akár további nemzetközi bővítése jelentené a perspektívát a magyar jégkorong számára. Aztán hogy ennek mennyi alapja és realitása van, illetve mennyi az esély a gyakorlati megvalósítására, más kérdés, és egy sokkal terjedelmesebb elemzés témája lehetne, de az bizonyosan nem közvetít túl jó üzenetet, ha 2021-ben a csillogó máz alatt sok esetben a profizmusnak még mindig csak a morzsái fedezhetők fel (akinek nem inge...) – nagy pénzek ide vagy oda.
Az Erste Liga idei szappanoperájáról a Brassó gondoskodott, amely bohózatba illő történetívet írt le az elmúlt hónapokban, a hangos izmozástól a totális meghunyászkodásig eljutva, a tragikomédia pedig kedd délután lett teljessé: a szóban egyszer már kizárt barcasági csapat jelen állás szerint mégis tagja lesz az Erste Liga 2021–2022-es szezonjának.
A remek alapszakaszsikere után a gyenge rájátszásteljesítményét már az előző idényben is nehezen viselő Corona a nyáron előbb az eredeti, majd a pótlási határidőre sem adta le érvényes nevezését, helyette Emilian Cernica klubelnök értelmezhetetlen és teljesíthetetlen követelésekkel zsarolta meg a ligavezetőséget, egyúttal a román szövetségnél kitartó aknamunkával igyekezett kilobbizni, ha ők nem indulhatnak az Erste Ligában, úgy a másik két erdélyi csapatot, a bajnok Csíkszeredát és a Gyergyót se engedjék el.
Az idő előrehaladtával és a bíráló hangok felerősödésével aztán a klubkommunikáció 180 fokos fordulatot vett: előbb három hete pániküzemmódban méltányossági kérelmet adtak be az utólagos csatlakozásra – amit az MJSZ felbőszített elnöksége csuklóból söpört le a zöld asztalról –, most pedig Cernicát gyorsan a háttérbe tolták, helyette a brassói polgármester, Allen Coliban a klubtulajdonos jogán írásban ismerte el az elkövetett hibákat és kért bocsánatot, változásokat ígérve a vezetésben (elsőként máris a közkedvelt Mihály Árpádot jelölte ki kapcsolattartóként), s vállalva, a jövőben mindenben a ligaszabályzatnak megfelelően járnak el. Az MJSZ ezt már respektálta (a másik két erdélyi klub érdekében is), miként keddi közleményében írta: „Az MJSZ elnöksége helyt ad a CSM Corona Brasov méltányossági kérelmének, és a nevezési díjjal megegyező összegű különeljárási díj ellenében jóváhagyja határidőn túli csapatnevezését az Erste Liga 2021–22-es szezonjára.”
A legutóbb alapszakaszgyőztes Brassó tehát mégis ott lesz a mezőnyben – a másik két erdélyi együttessel együtt, ez amúgy kétségkívül mindenki szakmai érdeke –, amely így a Szlovákiából visszatérő DVTK Jegesmedvékkel együtt 11 tagúra hízik (ez hazai rekordbeállítás): az előttünk álló idényben a Corona Brasovon kívül a DEAC, a Dunaújvárosi Acélbikák, a DVTK Jegesmedvék, az FTC-Telekom, a Gyergyói HK, az újonc Győri ETO HC, a MAC HKB Újbuda, az SC Csíkszereda, a Titánok és az UTE alkotja majd.
Az ígéretek pedig remélhetőleg valósággá válnak, sikerül tiszta lappal új fejezetet nyitni, és innentől valóban a sport és a jégkorong játsszák majd a főszerepet, kizárólag a pályán belül.
K. G.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik