Jégkorong: Jarmo Tolvanen lett a válogatott szövetségi kapitánya

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.11. 14:00
Jarmo Tolvanen irányítja a jövőben a férfiválogatottat – adta hírül honlapján a Magyar Jégkorongszövetség. A finn szakember korábban már edzősködött Magyarországon, a Fehérvár AV19 vele jutott be először az EBEL playoffjába.
Jarmo Tolvanen a magyar jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya (Fotó: demokraten.no)
Jarmo Tolvanen a magyar jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya (Fotó: demokraten.no)
Jarmo Tolvanen a magyar jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya (Fotó: demokraten.no)

 

A finn szakember a felnőttválogatott mellett az U20-as nemzeti csapat szövetségi kapitányi posztját is betölti. Rutinos edzőről beszélünk, aki megfordult Svájcban, Svédországban, Finnország több korosztályos válogatottját is irányította, de a magyar hoki sem ismeretlen számára, hiszen volt korábban a Fehérvár AV19 vezetőedzője is – olvasható az MJSZ honlapján.

Játékosként korosztályos finn válogatott volt, játszott Svédországban is, azonban fiatalon, 24 évesen visszavonult. Finnországban kezdett edzősködni, a Karhu-Kissat és a Kiekko-Espoo csapatánál. Edzői karrierjében az első komolyabb mérföldkő 1990-ben jött el, amikor a finn U17-es válogatott mellett ténykedett segédedzőként, majd a következő években ő volt a finn U18-as és U20-as válogatott szövetségi kapitánya. Utána az Ilves felnőttgárdájánál lett segédedző, majd Németországban már vezetőedzőként folytatta. Dolgozott Norvégiában, Svájcban, Dániában és Franciaországban, három esztendeig pedig vezetőedző volt Svédországban, Hári János korábbi csapatánál, a Leksands IF-nél. Két világbajnokságon is vezette Finnország U20-as csapatát.

Székesfehérvárra 2009-ben érkezett, és noha csak egy évig maradt, az együttes története során először vele jutott be a rájátszásba. Ezt követően Franciaországban négy évig vezette a Dijont, ahol az Év edzője-díjat is megkapta. Kétéves norvégiai kitérő után tér vissza Magyarországra.

Ocskay Gábor – mint az edző korábbi klubvezetője – jó választásnak tartja Jarmo Tolvanent: „A fehérvári tapasztalatok Jarmóval kapcsolatban kiválóak. A tíz év fehérvári EBEL-szereplés egyik kiemelkedő szezonját produkálta vele a csapat 2009–2010-ben. A négybe kerülés is nagyon közel volt akkor, egy hatalmas, Bécs elleni párharcban vesztettünk 4–2-re. Jarmo kiváló szakember, a pályán belül és kívül is kiemelkedő teljesítményre képes. Úgy érzem, hogy nagyon jó kezekbe kerül a karmesteri pálca, és az egész székesfehérvári jégkorongtársadalom nagyon örül annak, hogy a következő szezonban a magyar válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedik" – mondta.

Az új szövetségi kapitány magyar közönség előtt a 90 éves Magyar Jégkorongszövetség rendezvényén, szeptember 30-án a Budapest Sportarénában debütál a kispadon, amikor Lengyelországgal játszik válogatottunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik