Jégkorong: hosszabbítás után győzött a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 20:43
A Sárközy Tamás-emléktorna második mérkőzésén Japán vezetést szerzett Magyarország ellen az első harmadban. A második játékrészben Nagy Gergő egyenlíteni tudott, Kiss Dániel találatával pedig már vezetett csapatunk, ám az utolsó harmadban kiegyenlítettek a japánok. A hosszabbításban Nagy Gergő ismét gólt szerzett, így végül a magyar jégkorong-válogatott nyert. 
Hosszabbítás után nyert a magyar válogatott (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Hosszabbítás után nyert a magyar válogatott (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Nagy érdeklődésre tartott számot a magyar férfi jégkorong-válogatott első mérkőzése a Sárközy Tamás-emléktornán, elvégre először irányította a csapatot szövetségi kapitányként Kevin Constantine. Az amerikai szakember persze már bizonyított hazánkban, hiszen a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzőjeként például a Bajnokok Ligájába juttatta együttesét, amire az ő regnálását megelőzően még senki sem volt képes a Volánnal. Nem csoda hát, hogy a keret tengelyét is fehérvári hokisok alkotják, a 39 játékosból tízen együtt dolgoznak az amerikai mesterrel klubcsapatukban is.

Ők egyébként később is csatlakoztak a csapattársakhoz a felkészülés során, amely nem feltétlenül hasonlított az eddigiekhez. Az aprólékosságáról ismert Constantine 12 héttel a tornát megelőzően már tananyagokat küldött játékosainak, hogy mire korcsolya kerül a lábakra, mindenki tisztában legyen az alapvető taktikai elgondolásaival. Természetesen az elmélet nem helyettesítheti a gyakorlatot, és ez nem is volt cél, a sportolók már hétfő óta a jégen is együtt készültek. Nem várt ugyanakkor könnyű feladat a magyar válogatottra, hiszen esélyesként bár, de a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) rangsora szerint a világ huszonötödik legerősebb válogatottja, Japán ellen kezdte meg a Sárközy-emléktorna küzdelmeit.

Az első játékrészben nem volt sok okunk az örömre, hiszen az ellenfél egy emberelőnyös szituációt játszott ki a végsőkig, már Rajna Miklós is tehetetlen volt, amikor Szato Kohei a kapuba lőtte a pakkot. Mindig izgalmas viszont, ha egy fiatal tehetség először kap lehetőséget címeres mezben, csütörtökön Kevin Constantine Ambrus Gergőnek szavazott bizalmat, akivel egyébként Székesfehérváron is együtt dolgoznak. A még mindig csak húszéves Ambrus két tapasztalt csatár, Nagy Gergő és Sofron István mellett, a második sorban kapott helyet, és nem járt távol attól sem, hogy első fellépését rögtön góllal tegye még emlékezetesebbé.

Nagy Gergő szemfüles, kipattanóból lőtt találatával és Kiss Dániel estében szerzett, furcsa góljával 2–0-ra megnyerték a mieink a középső harmadot, ám az utolsót ismét a vendégek hozták minimális különbséggel. Oszava Juto a korábbi gólpassza után maga is betalált, így a rendes játékidő nem hozott döntést, következett a hosszabbítás. A ráadásban pedig egy emberelőnyös szituáció és Nagy Gergő remek lövése a magyarok irányába billentette a mérleg nyelvét, tehátkét ponttal várhatjuk a folytatást. A válogatott pénteken a pihenőnapját tölti, legközelebb szombat délután 15 órakor lépnek jégre a mieink, Franciaország ellen.

JÉGKORONG
Sárközy Tamás-emléktorna

1. játéknap
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 3–2(0–1, 2–0, 0–1, 1–0) – hosszabbításban
Budapest, Tüskecsarnok,1205néző.V: Nagy Attila, Pálkövi, Kövesi, Muzsik.
MAGYARORSZÁG: Rajna – Kiss Dániel 1, Kiss R. / Stipsicz, Garát (1) / Szirányi, Fejes / Pozsgai, Horváth M. – Vincze P. (1), Nagy Krisztián (1), Szigeti / Csányi, Vas J., Sárpátki / Ambrus G., NAGY G. 2, SOFRON (2) / Kulmala, Sebők (1), Galló. Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
JAPÁN: Nariszava – Szato H., Jamada / Halliday, Hajata / Hasimoto, Minosima / Ocu J., Szoma – Nakadzsima S. (1), Szato K. 1, Takagi / Nakajasiki (1), OSZAVA 1 (1), Ocu K. (1) / Furuhasi, Nakadzsima T., Szuzuki / Irikura, Iszogai. Szövetségi kapitány: Perry Pearn
Kapura lövések: 38–25. Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 3/1.

Stipsicz Bence, a magyar válogatott hátvédje
„Részben azt kaptam, amire számítottam. Első meccsnek jó volt, hiszen a csapat nagy részének teljesen új a taktika. Látszott rajtunk, hogy kicsit gondolkodunk még játék közben, egyelőre nem megy minden automatikusan. Ugyanazt próbáljuk játszani a válogatottban, mint amit Fehérváron is, ezért nekünk, akik ott is Kevin Constantine keze alatt dolgozunk, könnyebb a helyzetünk. A jövőben viszont mindenképpen több helyzetet kell kialakítanunk. Hiába volt barátságos meccs, mindent beleadtunk, és bőven volt érzelem a jégen.”

MESTERMÉRLEG
Kevin Constantine:– Nyertünk, úgyhogy nem mondhatom, hogy elégedetlen lennék. Ez volt az első mérkőzésem egy felnőttválogatott élén, és jó érzés a győzelem. Ugyanakkor harmincnyolc év edzői tapasztalatával elmondhatom, lehetetlen és helytelen megítélni egy csapatot az első meccs alapján. Rengeteg információ kavarog most a játékosok fejében, ezeket helyre tenni hetekbe telik.
Perry Pearn:– Boldog vagyok a játékunk miatt, sok volt benne a pozitívum. Az első és a harmadik játékrészt is megnyertük, de a másodikban túl nagy nyomást helyezett ránk az ellenfél. Jól kezeltük, hogy a magyar csapat fizikailag erősebb nálunk, de ezen a téren még van hova fejlődnünk.

KORÁBBAN
Olaszország–Ukrajna 1–2
(0–0, 0–1, 1–0, 1–0) – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik