Jégkorong: elhunyt Viktor Suvalov, a szovjetek legendája

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 10:38
null
Viktor Suvalov (középen) játékoskarrierjét követően edzőként dolgozott (Fotó: AFP)
Kilencvenhét éves korában, Moszkvában elhunyt Viktor Suvalov, a szovjet jégkorong egyik legendás alakja – írja az MTI.

 

A nemzetközi szövetség (IIHF) honlapjának közlése szerint Viktor Suvalov halálát az orosz sportági szervezet is megerősítette; a sajtóhírek arról szólnak, a koronavírus-fertőzés szövődményeiben hunyt el.

Suvalov 1947-ben lépett jégre először Cseljabinszkban, de a Szovjetunióban akkor még jobban kedvelt jéglabdában. Csapata az 1946–1947-ben megalakult jégkorongbajnokság sikerét látva váltott sportágat. A tehetséges Suvalov hamar a légierő együttesébe, a VVSZ Moszkvába került, amellyel három bajnokságot nyert, mielőtt az egyesület beolvadt a szovjet hoki kirakatgárdájába, a sportágat évtizedeken át meghatározó, a válogatottal szinte megegyező összetételű CSZKA Moszkvába.

Kulcsember volt abban a szovjet válogatottban, amely a világbajnokságon és az olimpián is aranyéremmel mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben. A stockholmi vb-n nyolc ponttal (7+1) zárt, a Kanada elleni döntőben kétszer volt eredményes, majd Cortina d'Ampezzóban hat (4+2) ponttal járult hozzá az ötkarikás sikerhez.

Suvalov pályafutását követően edzőként dolgozott a sportágban, sokat foglalkozott a játékban történt változásokkal, modernizációval. A kilencvenes években anyagi nehézségei támadtak, és ezer dollárért eladta olimpiai aranyérmét. Miután azonban felkutatták neki az Egyesült Államokban és visszavásárolták, a medáliát 2014-ben Vlagyimir Putyin orosz elnöktől vette át azon a fogadáson, amelyen a Minszkben vb-aranyérmes orosz válogatottat ünnepelték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik