Jégkorong: bojkottálnak egy nemzetközi tornát a svéd női hokisok

Vágólapra másolva!
2019.08.21. 14:22
null
A svéd jégkorong-válogatott tagjai bojkottot hirdettek (Fotó: dn.se)
A többek között a pénzügyi helyzetükkel elégedetlen svéd női jégkorongozók bojkottálnak egy válogatott felkészülési tornát.

A nemzeti csapat szerdán Japán ellen kezdte volna meg szereplését az ötcsapatos viadalon Vierumäkiban, ám a keret 43 játékosa nem vállalta a játékot, így a találkozót törölték. Az ügynek volt előzménye: a csapattagok megtagadták a részvételt a múlt heti hazai edzőtáborban.

A svéd szövetség elnöke, Anders Larsson kiemelte: a bojkott árt a válogatottról kialakult képnek, illetve egyaránt kudarc a nemzeti csapatnak és a szövetségnek.

„Ezért rendkívül fontos, hogy megoldást találjunk” – fogalmazott az Aftonbladet nevű svéd lapnak. Hozzátette: biztos benne, hogy kielégítő eredmény születik a vitás pontok rendezésében az eheti tárgyalásokon a szövetség és a válogatott képviselői között. Egyben megemlítette: a szövetség csak hétfőn kapta meg azt a hivatalos dokumentumot, amely a játékosok által sérelmezett részleteket tartalmazza.

A játékosokat képviselő szakszervezet múlt héten tízpontos összegzést tett közzé, amelyben kiemelten szerepel például a válogatottnál töltött idő megfelelő pénzügyi kompenzációjának hiánya. A legtöbb játékos ugyanis teljes munkaidőben dolgozik a sportolás mellett, így a munkahelyi és családi kötelezettségeiket a jégkoronghoz kell igazítaniuk.

További kritikus pontok az utazási körülmények, a mérkőzések menetrendje, a tisztelet hiánya, valamint a svéd női jégkorong rövid- és hosszútávú koncepciója. Sérelmezték azt is, hogy a férfi válogatottéval azonos felszerelést kell viselniük, miután a speciálisan női ruházat iránti kérelmeket az elmúlt öt évben figyelmen kívül hagyta az irányító sportági testület.

A svéd női csapat hagyományosan a világ legjobbjai közé tartozik, ám az áprilisi finnországi vb-n nem jutott a negyeddöntőbe, miután négy csoportmeccséből hármat elveszített. Ezzel története során először kiesett az élvonalból – ahová a magyar válogatott hazai pályán feljutott –, így jövőre a svéd együttes a divízió I/A-ban szerepel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik