Jégkorong: a divízió I-es vb-t is átalakítja a nemzetközi szövetség

Vágólapra másolva!
2010.09.18. 00:55
null
A magyar csapatra is hatással lehetnek az új szabályok (Fotó: Mirkó István – archív)
A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) pénteki kongresszusán elfogadta a héten nyilvánosságra hozott javaslatot, amely szerint átalakítják a világbajnokságok menetrendjét. Pénteken kiderült az is, hogy módosítják a divízió I-es vb-k lebonyolítását: mostantól a divízió I A-csoportjából lehet feljutni a „nagyok” közé, míg a B-csoportból az A-ba lehet kvalifikációt nyerni.

Amint arról korábban beszámoltunk, a javaslat szerint az élcsapatok világbajnokságán a résztvevő 16 csapatot két nyolcas csoportba sorsolják, a körmérkőzések után pedig a legjobb négy-négy válogatott vívja majd a negyeddöntőt. Az 5–7. helyezett számára véget ér a vb, a két csoportutolsó pedig kiesik a divízió I-be. Így összesen 64 meccset rendeznek majd a tornán a mostani 56-tal szemben.

VB 2016: HÁROM PÁLYÁZÓ

A 2016-os világbajnokságra három ország jelezte rendezési szándékát: Oroszország (Moszkva, Kazany), Dánia (Koppenhága, Herning) és Ukrajna (Kijev). Az IIHF 2011 májusában, Pozsonyban dönt majd a rendezőről.

A mostani rendszerben a négy négyes csoportból az első három jut a kétcsoportos középdöntőbe, onnan a négy-négy legjobb vívja a negyeddöntőt. Az alapkörben a négy csoportutolsó körmeccsen dönti el, ki a két kieső.

Az új divízió I-es A-csoportban a korábbi 17–22. helyezett válogatottak fognak szerepelni, míg a B-csoportban a 23–28. helyezettek indulhatnak. A B-csoport első helyezettje juthat majd fel az A-ba.

Mivel a változtatások érintik az IIHF alapszabályát, ezért a döntések csak a 2011-es pozsonyi általános kongresszus szavazása után tekinthetők majd véglegesnek. Ha a szisztémát elfogadják, akkor az a 2011–2012-es szezonban léphet életbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik