Hoki-vb: Szembesítettük a játékosokat a tényekkel – Majoross

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.05.04. 11:16
A Nur-Szultanban zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokságon négy forduló alatt háromszor veszítő, legutóbb Szlovéniától 6–0-ra kikapó magyar férfiválogatott igyekszik ocsúdni. A csapat szombat délben gyakorolt a Barisz Arena edzőpályáján, és főleg lélekben készül a házigazda és feljutásért hajtó Kazahsztán elleni vasárnapi záró mérkőzésre.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)

Vannak azért jó híreink is, még egy Szlovénia elleni 0–6 másnapján is.

Csapatkapitányunk, Magosi Bálint agyrázkódása miatt nem játszhat vasárnap, a Kazahsztán elleni záró mérkőzésen sem, de legalább már kijött a szobájából és rövidnadrágban sétálgatott a csapat körül, amely szombat délelőtt edzett a Barisz Arena kisebb gyakorló pályáján. Még talán ennél is örömtelibb, hogy a Nur-Szultanba utazás előtt kórházba kerülő szövetségi kapitányunk, a finn Jarmo Tolvanen is jobban van, már saját hazájában pihen és folytatják a gyógykezelését.

Eddig tartottak a pozitív fejlemények, de hogy lesznek-e továbbiak azután, hogy a válogatottunk négyből három vereséggel már csak a kiesés elkerülésével foglalkozhat, még nem tudhatjuk. Ugyanakkor a történtek súlyának megfelelően csendben, az okokat keresve és remélhetőleg jó válaszokat találva, dacosan készült a társaság, amely holnap magyar idő szerint 15.30-tól zárja a világbajnokságot, méghozzá a feljutásért rohanó, házigazda Kazahsztánnal, amely még ma is játszik, Fehéroroszországgal. Ám utóbbi a mi szempontunkból másodlagos: nekünk azért kell drukkolnunk, hogy Litvánia a zárásig ne szerezzen három pontnál többet, és azt se Szlovénia ellen, továbbá, hogy a mieink összekapják magukat, mert például ha nyernek vasárnap, mindegy lenne a többi eredmény alakulása.

„Az edzés előtti időszakot a sokkolással töltöttük: szembesítettük a játékosokat a tényekkel – kezdte a tréningünk után Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány. – Alapvetően elég racionális ember vagyok, és a tények beszélnek a leghangosabban. Ha én a véleményemet mondom, azt lehet sokféleképpen értelmezni, és a játékos meg fogja találni, miért nincs igazam, de a számokat nehéz cáfolni. Mi a három vereségünk során többet lőttünk kapura, mint az ellenfél, ugyanannyi helyzetet alakítottunk ki, a gólkülönbség mégis 2–14. Ez elég beszédes. Az okokat mérkőzésről mérkőzésre megfogalmaztuk, és habár az eredeti tervünkben nem szerepelt a mai edzés, nagyon fontosnak éreztük, hogy jégre lépjünk, és az legyen az utolsó közös élményünk, hogy gyakoroltunk egyet, nem pedig a Szlovénia elleni 0–6.”

„A FEJÜNKBEN KELL RENDET TENNI”
Szabó Dániel, a magyar férfiválogatott újonca: – Korosztályos világbajnokságokon már vettem részt, de a felnőtteknél jóval nehezebb, nagyobb a nyomás, főleg, amikor hullámvölgybe kerülünk, mert öt meccs az egész, és már vége is. A ma és a holnap arról szól, hogy minél hamarabb kilábaljunk a hullámvölgyből és a veretlen kazahokat legyőzzük. A fejünkben kell rendet tenni, utána viszont egységként kell harcolnunk, és akkor meglátszik a változás a játékon is.

Terbócs István, a magyar férfiválogatott szélsője: – A körülményekhez mérten talán már jobban vagyunk, de én nagyon rosszul aludtam. A többiek is így lehettek ezzel... Sokat beszélgetünk a Szlovénia elleni meccs eseményeiről, mert ismét csaknem annyi helyzetet teremtettünk, mint az ellenfél, mégis simán kikaptunk. Mindenkinek meg kell találnia a motivációs eszközt, ami segít abban, hogy jobbak legyünk az utolsó mérkőzésen. Az egész idény utolsó meccse következik, jó lenne olyan teljesítménnyel zárni, ami megfelel a szezon egészének, és hogy pozitív élménnyel mehessünk haza.

A Szlovénia ellen eltiltását töltő Hári János az utolsó körre visszatérhet, vissza is kerül az első sor közepére a kisebb combsérülése miatt csak kerékpározó Erdély Csanád, illetve Galló Vilmos közé, a Nagy Krisztiánból, Bartalis Istvánból és Sofron Istvánból álló második sor is érintetlen marad, a maradék hat csatárból pedig mixel a szakvezetőség harmadik és negyedik csatárhármast.

Viszont nem a felállás és/vagy a taktika a leglényegesebb fejlődési pont most.

„Az elsődleges, hogy a fejek, szívek és egyebek a rendbe jöjjenek – folytatta Majoross, egyebek alatt a férfiasságot értve. – A mai nap fő témája ez, és érzésre sikerrel jártunk. Ugyanakkor nyilván a taktikával is foglalkozunk, délután megnézzük Kazahsztán meccsét, és bizton állíthatom, vasárnap nem azt a magyar válogatottat látjuk majd a jégen, amely szombaton lejött.”

A helyzetünk tehát nem reménytelen, ám nem is egyszerű. Nyilván jobb lenne, ha például teljes volna a szakvezetőség és Tolvanen – ha már egyszer ő a kapitány, és ő vitte végig a felkészülést – itt lehetne a helyszínen, ám ez ugyebár nincs így, a telefonos összeköttetés pedig csak pótmegoldás.

„Elsősorban azért beszélgetünk, hogy megtudjuk, miként van, hiszen aggódunk érte: szerencsére már otthon tartózkodik Finnországban, ott jár kezelésekre – mondta Majoross. – Ez az egész neki is nehéz így, hogy nincs itt, mert ugyan néhány játékhelyzetet észrevehet, hogy másképp kellett volna csinálni, lehet egy-két jó ötlete, de ami itt a fő probléma, ahhoz itt kell lenni és érezni, milyen rezgések vannak a csapaton belül, és még akkor sem könnyű megoldást találni...”

Nagy Gergő szerint sok kérdésre nem most kell válaszolni (Fotó: Tumbász Hédi)
Nagy Gergő szerint sok kérdésre nem most kell válaszolni (Fotó: Tumbász Hédi)

INTERJÚ NAGY GERGŐVEL, A MAGYAR VÁLOGATOTT TÁMADÓJÁVAL

– Felvetődött, hogy a felkészülési ellenfeleink messze voltak attól a színvonaltól, amit a vb-riválisaink képviselnek: érez nagy különbséget?
– Ezt nem az én tisztem eldönteni, nem mi kötöttük le az edzőmeccseket, mi azokkal játszottunk, akik szembejöttek.

ELLENFÉLNÉZŐ: KAZAHSZTÁN
Kazahsztán már megtapasztalta, amin Szlovénia jelenleg megy át: korábbi liftezőként immár két éve leragadt a másodosztályban. Csakhogy amíg délnyugati szomszédaink a felettünk aratott győzelem dacára rosszul festenek, ezúttal sem jutnak fel és a közeljövőjük sem biztató, az idei világbajnokság házigazdája nagyon összerakta magát. Ez kezdődött azzal, hogy megszerezték a vb-rendezés jogát, aztán persze újabb honosítással folytatódott, hiszen az eddigi négy importhoz ötödikként a kanadai Darren Dietz csatlakozott, aki a helyi klub, a KHL-es Barisz Asztana hátvédje, 185 centi és 91 kiló, és magasan a legtöbbet játssza a válogatottból, meccsenként több mint 26 percet, plusz gólja és gólpassza is van, mindezt kiállítás nélkül. Ilyen kalibereket tud előhúzni a cilinderből Andrej Szkabelka szövetségi kapitány, aki egyébként is megszervezte a csapatot, amely hazai pályán ünnepelhet feljutást, ha a továbbiak úgy alakulnak.
Világranglista-helyezés: 18. (20.)
Összes játékos: 6478 (5889)
Férfi: 439 (652)
Junior: 5868 (4513)
Női: 171 (724)
Játékvezetők: 60 (150)
Fedett pályák: 39 (41)
Nyitott pályák: 334 (18)
(Zárójelben a magyar értékek.)

– Sokéves válogatottként már találkozott ugyanezen vb-ellenfelekkel, rajtuk érez változást?
– Semmit, ugyanolyan gyors a játék, mint az előző években. Fehéroroszország és Szlovénia válogatottjaiból csak jobbal találkoztunk eddig, Dél-Korea mégiscsak olimpiai résztvevő volt és megjárta ez elitet. Litvánia a feljutó, jobb szintet képviselünk, láthattuk. Most pedig jön Kazahsztán: meglátjuk.

– És mi a helyzet velünk? A felkészülés során mindenki úgy vélte, rendben a hangulat, a csapat, a munka, ehhez képest döbbenetesen játszunk olykor.
– A fejekben kell rendet tenni. Lehetnek akármilyen bölcsek az edzőink, a jégre mi tesszük ki a produkciót. Holnapra mindenkinek rendbe kell raknia magát, nincs más választás. Én tíz éve más csapatban szocializálódtam, ott egy rossz teljesítmény után mindig bennünk volt a bravúr. Sokszor csináltuk meg, a még előttünk lévő generáció még többször, ettől lett a mi szeretett kis sportágunk egyre népszerűbb. Úgyhogy holnap úgy kell hokiznunk, ahogy minket tanítottak, akik tíz éve szerepeltek a válogatottban. Nagyon gyorsan össze kell szednünk magunkat, mert az eddigi teljesítményünk egy nagy nulla.

– Mitől van ez, hogy a jelenlegi keretben nem érződik ugyanez a lelkierő, hiányoznak a karakterek?
– Szerintem vannak ebben a csapatban is karakterek.

– Mégis azt mondja, hogy más ez a csapat.
– Nehéz erre most válaszolni és nem is biztos, hogy most kell. A lényeg az, hogy a fejekben rendet tegyünk, mert ha az elménk tiszta, jó dolgok történnek. A szívünket is ott kell hagynunk a pályán: ha a test fáradt is, a szív még vinni fog. Már nem másokért, hanem magunkért, egymásért küzdünk, és a magyar jégkorongért konkrétan. Holnap jó teljesítményt fogunk nyújtani, jól fogjuk befejezni ezt a világbajnokságot.

DIVÍZIÓ 1/A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
4. FORDULÓ, SZOMBAT
8.30:Dél-Korea–Litvánia
13.30: Kazahsztán–Fehéroroszország (Tv:Sport1)

5. FORDULÓ, VASÁRNAP
8.30:Szlovénia–Litvánia (Tv:Sport1)
12.00:Fehéroroszország–Dél-Korea (Tv:Sport1)
15.30:Kazahsztán–MAGYARORSZÁG (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Fehéroroszország 3 3 11–5 +6 9
2. Kazahsztán 3 3 10–4 +6 9
3. Dél-Korea 3 2 1 11–8 +3 6
4. Szlovénia 4 1 3 12–12 0 3
5. MAGYARORSZÁG 4 1 3 6–15 –9 3
6. Litvánia 3 3 5–11 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik