Hoki-vb: Rossz döntések, rossz cserék, vereség – Majoross

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.04.29. 13:02
A temérdek és a lehető legrosszabb helyen eladott korong okozta a vesztünket Dél-Korea ellen a divízió 1/A-csoportos világbajnokság 5–1-re elveszített nyitó meccsén. A távol-keletieknek éppen az a fő erősségük, hogy szélvészgyorsan és hatékonyan kontráznak – amit mind tudott a válogatottunk... A megbízott szövetségi kapitány, Majoross Gergely szerint a szakmai stáb legfőbb feladata most az, hogy a felelősségteljes, okos és higgadt játék üzenetét átadják a játékosoknak a Fehéroroszország elleni keddi folytatásig.
Majorossra (középen) sok munka vár a következő meccsig (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Majorossra (középen) sok munka vár a következő meccsig (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

– A rossz cserék tettek minket lejtőre?
– Mindenki ideges az első mérkőzés előtt, nagy a feszültség, mégis jól kezdtünk, az egyetlen dolog, ami nem tetszett, hogy túl hamar próbáltunk a támadó harmadban erőltetve keresni valamit, ami nem volt ott, nem maradtunk türelmesek – kezdte értékelését a Nemzeti Sportnak a magyar férfiválogatott megbízott szövetségi kapitánya, Majoross Gergely. – Ezen nyilván változtattunk, javult a helyzet, viszont annyi rossz döntést hoztunk a koronggal, hogy mindegy is volt, hogy egyébként tudunk-e dominálni vagy sem… Olyan lehetőségeket adtunk, hogy az ellenfél sokszor három az egyre támadhatott, amiket természetesen értékesített. Ettől idegesebbé váltunk, és következtek azok a hibák, amiket említett. A legfőbb kiemelendő erőssége Dél-Koreának, hogy vigyáznunk kell a korongra, mert életveszélyes kontrából: pont ez az, amit nem sikerült betartani…

– Sokszor úgy tűnt, hogy a mieinktől elpattan a korong, nem jár tisztán, a „feles” összecsapásokból is rosszabbul jöttünk ki – úgy általában is pechesnek tűntünk, a szerencséért viszont meg kell dolgozni.
– Persze, de azért elmondhatjuk, hogy tényleg sokszor pattant úgy a korong, hogy nekünk rossz legyen… Ám ennek nincs jelentősége, hiszen az volt a tervünk, hogy kontrolláljuk a meccset, okos döntéseket hozzunk, erre rossz döntéseket hozunk, a kapu előtt meg nem voltunk elég kemények, noha miénk a nagytestűbb csapat… Ez nem vezethetett máshová, mint vereséghez.

– Az egy dolog, hogy a szakmai stáb ilyenkor szétcincálja a videofelvételt, de ebből mennyit kell átadni a csapatnak?
– A legfontosabb, hogy néhány üzenetet átadjunk… A játékosoknak nem kell megnézniük az egész meccset videóról, az sem kell, hogy bárkit szembesítsünk a tragikus hibájával, habár adott esetben lehet, hogy ez is megtörténik. Az a lényeg, hogy üzenetet küldjünk, amit sokkal jobban fogunk csinálni a jövőben: ez a lebonyolítás ezt kívánja meg, hogy kedd estig jelentősen javuljunk, bízunk benne, hogy sikerül.

– Mik volnának ezek az üzenetek?
– Ezt akkor tudom pontosan megmondani, ha visszanéztem a videót, de az biztos, hogy sokkal jobb döntéseket kell hoznunk a koronggal. Az ugyanis elfogadhatatlan, ha a harmadunkon belül eladunk három pakkot, ebből kapunk egyet vagy kettőt, meg eladjuk a korongot a támadó kék vonalon is, amiből szintén kapunk kettőt… A rossz csere is részben a rossz korongos döntések eredménye. Dél-Korea minden helyzete előtt hoztunk egy rossz döntést, ez a legfontosabb, amit orvosolnunk kell, mert ennyi rossz helyen eladott korong senki ellen sem fér bele. Dél-Korea ráadásul e tekintetben a legjobb a mezőnyből: ha van csapat, amelyet nem érünk utol egy kontrában, az az övék, ami most bebizonyosodott… Pedig az elmúlt huszonnégy órát csak ennek a témának szenteltük.

– Viszont ezek olyan gondoknak tűnnek, amikre nem válasz a sorok szétbombázása.
– Ez más kérdés. Volt olyan sor, amelyik tetszett és olyan is, amelyik tragikus volt, biztos, hogy belenyúlunk az összetételbe.

– Fehéroroszország ellen a ma pihenő Vay Ádám véd?
– Ezt viszont még nem tudom, még nem döntöttünk e kérdésben, ám hamarosan fogunk.

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN (ASZTANA)
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 1–5
(1–1, 0–2, 0–2)
Nur-Szultan. Vezette: Garon (kanadai), Hansen (norvég), Constantineau (francia), Hagerström (finn)
MAGYARORSZÁG:
Bálizs
Stipsicz (1), Szabó D. – Wehrs, Szirányi B. – Macaulay, Pozsgai – Varga A.
Erdély Cs., Hári J. 1, Galló V. (1) – Nagy G., Sarauer, Sofron – Bartalis, Vas J., Bodó – Terbócs, Benk, Magosi B. – Nagy K.
Mb. szövetségi kapitány: Majoross Gergely
DÉL-KOREA:
DALTON
PLANTE, KIM VON DZSUN – Li Don Ku, REGAN – Szong Hjong Csol, Kim Hjun Szu – Csoj Dzsin Vu
KIM KI SZUNG 1, KIM SZANG VUK 2 (2), AN DZSIN HUJ 1 (2) – Sin Szang Vu, Sin Szang Hun 1, Cso Min Ho – DSZON DZSUNG VU (1), Li Csong Hjun – Kim Von Dzsung, Kim Hjung Kum, Li Jong Dzsun – Pak Szang Dzsin
Szövetségi kapitány: Jim Paek
Gólok. 15:01: Sin Szang Hun (1–0). 15:46: Hári J. (Galló V., Stipsicz, 1–1). 21:42: An Dzsin Huj (Kim Szang Vuk, 2–1). 28:06: Kim Szang Vuk (Dzson Dzsung Vu – emberelőny, 3–1). 48:48: Kim Ki Szung (Kim Szang Vuk, An Dzsin Huj, 4–1). 49:29: Kim Szang Vuk (An Dzsin Huj, 5–1)
Fegyelmi büntetések: 10 perc fegyelmi (Wehrs)

TOVÁBBI MAI PROGRAM
12.00:Litvánia–Fehéroroszország
16.00:Szlovénia–Kazahsztán (Tv:Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik