Erste Liga: az előző idény vége is furcsa volt, az új eleje is az lesz

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.09.12. 10:37
null
A járvány miatt a tavaszi Erste Liga-elődöntő két meccsig tartott a Fradi és az Újpest között, aztán az augusztusra tervezett Superkupa-mérkőzés el is maradt – ilyen évünk van… (Fotó: Földi Imre)
Az előző idény vége is furcsa volt, az új eleje is az lesz az Erste Ligában, de legalább ismét jégkorongoznak idehaza.

 

Gary Linekernek nem sok köze van a magyar hokihoz, ám ezúttal mégis, mert az elmélete megáll akkor is, ha mifelénk a végén nem a németek nyernek – hanem a Fradi.

Legalábbis úgy ragadt meg a gondolat a hokifolklórunkban, hogy mindegy, mi történik, a végén akkor is a Fradi nyer, miután a tavasszal a Magyar Jégkorongszövetség úgy látta jónak, ha az UTE, illetve a Gyergyói HK elleni elődöntőben 2–0-ra vezető FTC-Telekomot és SC Csíkszeredát hirdeti ki a magyar-romániai közös liga társbajnokának, ami természetesen azt jelentette, hogy a Ferencváros a hazai ob I aranyérmese is.

Mindez bármilyen körülmények között ingerelné Újpest sportkedvelő lakosságát, úgy meg pláne, hogy a párharc épp átköltözött volna a Megyeri útra – amikor megérkezett a koronavírus-járvány, így a lila-fehéreknek esélyük sem maradt, hogy felzárkózzanak/egyenlítsenek/fordítsanak a szériában, ami pedig e sportágban nem lehetetlenség kétlépéses hátrányból sem. Egy szó, mint száz, a szövetség csakis a IX. kerületben nem vitatott döntése nyomán a Fradi végül is megvédte címét, egyszersmind triplázott, hiszen januárban még a jégen lett a Magyar Kupa győztese. Ennek szinte jutalmaként a csapat a farostszerkezetű Pesterzsébeti létesítményből a nyáron átköltözött a tiptop Tüskecsarnokba, megtartotta az értékeit, és készülhetett a Kontinentális Kupára – amikor megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma, így nem lesz „Konti kupa”. Ráadásul elkezdtek megfertőződni a zöld-fehérek is, úgyhogy csak késve indíthatják a bajnokságot, és szeptember 30-án esedékes a Csíkszereda elleni bajnoki, amolyan soha le nem játszott döntőként, mondjuk.

NS-szakértő: Majoross Gergely, az Erste (Mol) Liga kétszeres győztes edzője, korábbi megbízott szövetségi kapitány
Van olyan csapat, amelynek problémamentesen végigment a felkészülése, van, amelynek hetekre fel kellett függesztenie, azaz nem azonos szakaszban tartanak – és az hagyján, hogy eddig így alakult, de így is folytatódhat... Aki készen áll rá, hogy bármikor újratervezzen, sőt vannak forgatókönyvei, az előnybe kerülhet. Így például a címvédő Fradinak is előny lehet, hogy a kerete két éve együtt dolgozik, ugyanazzal a koncepcióval, sikeresen – ennek egyik oka a tapasztalat, ugyanakkor a változó, furcsa helyzeteken a fiatalos lendület is átsegíthet. Az előszezon eredményeiből semmire sem lehet következtetni, az erővonalakra tippelni is nehéz, mégis azt valószínűsítem, hogy az eddigi húzócsapatok továbbra is azok maradnak. A határon túli kluboknak nehézség, hogy Magyarországon túrázva kezdik az évadot, ők elsősorban hazai pályán szoktak erősek lenni, általában profi tálnak csarnokuk remek hangulatából, ami főleg akkor segít, ha rossz szériából kell kimászni. Most erre a segítségre nem számíthatnak, továbbá elvész az idény természetes ritmusa is, hogy néhány idegenbeli bajnoki után hazatérhetsz a megszokott környezetbe, és láthatod a családtagjaid is... Más a Titánok Győrbe költözése, ez tervezett lépés volt, lehetett rá készülni, reményeim szerint Győr ezzel bekapcsolódik a profi hoki vérkeringésébe. Nehéz volna megmondani, a fiatalok közül topjátékossá válhat-e valaki, főleg, hogy a koronavírus-járvány ellenére érkeznek légiósok – remélem, ezek átgondolt igazolások, és a klubok tudják, mit csinálnak. Nagyon örülnék, ha akadna végre egy maximum húszéves tehetség, aki kopogtatás nélkül berúgná az Erste Liga ajtaját.

Egyébként is sok a furcsaság mostanság, és persze lehetetlenség elvonatkoztatni a pandémiától. Mert ha az nincs, a MAC Újbuda tulajdonosai sem húzzák be a vészféket, így viszont szünetel a külföldi portyázás. Helyette a játékoskeret felét hazamentették, és összegyúrták a Hokiklub Budapesttel, amelynek tulajdonosai pedig az Erste Ligába untak bele, úgyhogy átpasszolták a licencüket. Mindebből kerekedett a MAC HKB Újbuda, amely a Tüske másik felében lakik, és fogalmunk sem lehet, milyen ereje lesz, mert Sofron Istvántól újonc tinédzserekig ível a kor- és képességgörbe, aminek tetejébe a 237 mérkőzéssel válogatottsági csúcstartó, ám 51 éves fejjel a felnőtteknél újonc Kangyal Balázs a vezetőedző.

Ugyanilyen kérdőjeleket rajzolhatnánk a fentebb említett Újpest és Gyergyó mögé is, csak más okokból. Mert például a IV. kerületben lecserélték az összes légióst, majd „benyeltek” tíz vírusfertőzést, úgyhogy néhány heti alapozásra néhány heti karantén jött, Erdélyben meg akkora bevásárlást tartottak, hogy nem csak suttognak a bajnoki címről – viszont a határon túliság miatt kacifántos lesz az idénykezdet.

Tudniillik a járványhelyzet miatt „zsilipelni” fog a bajnokság: az elején csak az egészséges és magyarországi klubok játszanak, utána a többiek is, de csak az országhatárokon belül, a többi pedig az esetszámok függvényében alakul. Magyarán, a szezon elején amolyan „félbuborékban” versenyez a mezőny, a határon túli csapatok is kizárólag Magyarországon belül utazgatnak, játszanak és gyakorolnak majd. A Gyergyó például a tulajdonosa építtette Érdi Jégcsarnokban verhet tanyát, a Csíkszereda a Megyeri úton, a Brassó pedig Káposztásmegyeren, miután a Vasas felajánlotta a segítségét.

És ha már a piros-kékeknél tartunk, ráfordulhatunk a kisebbek átalakulására, hiszen a Vasasnál más a névadó főtámogató és a szakmai igazgató is, elvégre Szuper Levente a tavasszal a szövetség elnökségére pályázott, sikertelenül. A Fehérvári Titánokat a jövőben kizárólag Titánoknak hívják, és a névvesztés jogos, hiszen a „kis Volán” az ETO-s együttműködés értelmében immár ténylegesen Győrben fogadja vendégeit, a HKB-ról pedig már ejtettünk szót.

Hetényi Zoltán bravúrjaira továbbra is alapozhat a DEAC (Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie)
Hetényi Zoltán bravúrjaira továbbra is alapozhat a DEAC (Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie)

Ezzel nagyjából körbe is jártuk a mezőnyt, a DEAC kivételével. Nos, az egyetemisták kerete talán még jobb is, mint például a Gyergyóé, azonban a legutóbbi két playoffos párharcukat 4–0-ra, illetve 4–1-re elvesztették, ezt alapul véve csatoltuk a végeredményre vonatkozó tippjeinket.

Persze a rájátszás, az éremosztás és a bajnokavatás egyelőre legfeljebb remény (ábránd?) lehet, momentán olyan kérdésekkel foglalkozunk inkább, hogy ki, hol, mit és miként nézhet. A helyszíneken ugyanis ötvenszázalékos nézőszámlimit érvényes, amire rosszmájúan be lehetne dobni, hogy az Erste Liga-bajnokikon kényelmesen el szokott férni a közönség, ám ennél húsba vágóbb, hogy a hőmérőzés, távolságtartás, maszkviselés szentháromsága a meccsnézésre is áll. És a drukkerek még örülhetnek, mert például a sajtó – leszámítva a liga, a klubok és a tévépartner munkatársait – be sem mehet a létesítményekbe, nemhogy onnan tudósítson, úgyhogy magunk is sosem látott bravúrokra készülünk e rendkívüli időben.

De legalább tavasz óta sincs szövetségi kapitányunk, akit azzal piszkálnának, hogy miért nem lesi az Erste Liga-meccseket jelöltekre vadászva.

Az idény...

...felfedezettje lehet: Horváth Milán

Hagyományosan hátvédhiánnyal küzdünk, úgyhogy mindig fellelkesülünk, ha akad egy új reménység: a Titánok 19 éves bekkje ilyen. A 186 cm/88 kg-os paraméterei máris biztatóak, az ifi- és a juniorválogatottal négy éve járja a korosztályos vb-ket, és helyi tippek szerint hamarosan az EBEL-keret ajtaját is bedönti – úgyhogy addig kell megnézni az Erste Ligában, amíg lehet.

...csalódása lehet: Gyergyói HK

A csapat kilenc új embert igazolt, és nem a leértékelt áruk között turkált, mert – németországi kitérővel – jött a 36 esztendős finn Tero Koskiranta az EBEL-es Fehérvártól; jött a 21 éves Fejes Nándor, aki a férfiválogatottunk jobbos ütőfogású hátvédígérete; és jött másodedzőnek Szilassy Zoltán is, aki meg a férfiválogatottunk stábtagja. Ez a kimondottan győzelemre hangszerelt csapat viszont a járványhelyzet miatt késve és akkor is idegenben kezdi az évadot, ami „alávághat” a sikerességnek, noha a rájátszásba jutás nem lehet kérdés – onnan pedig másik bajnokság kezdődik, mint tudjuk.

...visszatérője lehet: Colton Yellow Horn

Őt is Fehérvárról ismerjük, hiszen a 2013–2014-es idényben 47 meccsen 44 pontot (20 gól+24 assziszt) termelt az alapszakaszban és a playoffban, majd elugrott haknizni Ázsiába, aztán kis kitérőkkel lehúzott újabb hat évet az EBEL-ben, innen szerződött most Csíkszeredába. Ugyan „csak” 175 centi magas, és ránézésre ugyanilyen széles, mindenhol pont/meccs körül termel, aligha lesz másként az Erste Ligában sem.

Tudnivalók

Az nem változott, hogy továbbra is magyar-romániai bajnokság az Erste Liga, és 10 csapatos, következésképp az idény szerkezete is hasonló. Csakhogy a járványhelyzet miatt szakaszolni kell: a határon túliak, illetve azon klubok, amelyeknél vannak fertőzöttek, csak később látnak neki az évadnak, és amikor csatlakoznak, akkor is kizárólag a határokon belül rendeznek bajnokikat, az erdélyiek is csak itt meccselnek. Szóval, egyelőre december 18-ig publikus a menetrend, a többit meglátjuk.

Mindenesetre az alapszakasz január 24-ig tart (a győztesnek jár a Bíró László-vándorkupa), utána a középszakaszra felső- és alsóházra oszlik a mezőny, és a felső ötöshöz alulról hárman csatlakoznak, hogy kialakuljon a nyolccsapatos rájátszás. A középszakasz végeztével az első három sorban választhat magának ellenfelet a negyeddöntőre, majd jön az elődöntő és a finálé, mindkettő az egyik fél negyedik győzelméig.

A végén ráadásként az Erste Liga legjobb helyezésű magyar klubja az ob I bajnokának (is) vallhatja magát, és jogot szerez a Kontinentális Kupa-indulásra.

Alapszakasz: szeptember 12. – január 24.

Tv: M4 Sport, M4 Sport+

Internet: ersteliga.hu, jegkorongszovetseg.hu, nso.hu, jkb.hu

Az eddigi bajnokok
3 DVTK Jegesmedvék
2 Dunaújvárosi Acélbikák, FTC-Telekom, SC Csíkszereda (romániai)
1 HC Csíkszereda (romániai), MAC Újbuda, Nové Zámky (szlovák), Vasas

Az elődöntős párharcok felénél berekesztett 2019–2020-as idényben az FTC és az SC Csíkszereda lett a liga megosztott bajnoka. Minden klubnál a ma használatos nevét tüntettük fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik