Döbbent Debrecen – „Méltatlan ez az egész eljárás”

Vágólapra másolva!
2017.06.11. 11:00
null
Feltehetőleg a sapkás Jason Morgan sem fél évre tervezett, amikor novemberben átvette a DHK-t… (Fotó: Dömötör Csaba)
Éremesélyes csapatot épített a Debreceni HK, napokkal a nevezési határidő előtt mégis visszalépett a jégkorong Mol Ligától – mindenki teljes döbbenetére.

 


Azt hittük, ezen már túl vagyunk…

De nem, a magyar jégkorong még mindig nincs olyan erős, hogy ne tűnhessen el a színről egy együttes egyik napról a másikra. Most éppen a Debreceni HK dobta be a törölközőt, amely három éve létesített felnőttcsapatot, első nekifutásra a negyed-, másodikra és harmadikra az elődöntőbe jutott a Mol Ligában.

Most azonban visszalépett.

A MOL LIGA VÁRHATÓ MEZŐNYE 2017–2018
Corona Brasov (romániai; az előző idényben: 5.), Dunaújvárosi Acélbikák (6.), DVTK-Jegesmedvék (1.), Fehérvári Titánok (8.), Ferencváros (7.), MAC Budapest (2.), SC Csíkszereda (romániai; 11.), Újpest (3.), Vienna Capitals-farmcsapat (osztrák; újonc)

„A DHK menedzsmentje a felvételkori, Liga által támasztott hároméves minimumot teljesítette, ehhez (…) Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosította a legnagyobb támogatást. A jelenleg bizonytalan anyagi helyzet, illetve szponzorok hiányában a vezetőség döntése alapján nem kockáztatható meg, hogy az idény közben kerüljön a csapat visszafordíthatatlan helyzetbe, így nem nevez június 15-én a Mol Ligába. Természetesen a biztos szponzori háttér megteremtését követően az egyesület ismét részt kíván venni a magyar első osztályú felnőttbajnokságban” – szól a közlemény, ami az egyetlen igazodási pont, hiszen Mocsári Attila klubelnököt hiába kerestük, a játékosok pedig ugyanúgy nem tudtak a közelgő eseményről, mint senki más.

A DHK Facebookon megjelentetett közleményéhez például az idényben 41 meccsen 44 pontot szerző, 8-szoros válogatott Németh Attila így szólt hozzá: „Még mielőtt az egyesület ismét részt kívánna venni a magyar első osztályban, (…) talán nem ártana rendezni az elmaradásokat a játékosok felé, akiket jó ideje megvezettek. Méltatlan ez az egész eljárás a ligával, a szurkolókkal, a játékosokkal szemben. Hogy így kellett megtudni…”

És van még tovább is: a következő évadra már aláírt az amerikai Jon Booras, aki 2016-ban Mol Liga-arany, 2017-ben -ezüstérmes volt a DVTK-val, illetve a MAC-cal, bejelentették a kapus Duschek Dávid átigazolását is, és valószínűnek tűnt az ugyancsak válogatott Orbán Attila és Kalvin Sagert megszerzése is. Az előző szezonban érkezett a DVTK-val bajnok edző, Jason Morgan, továbbá a bekk Jesse Dudás, a keret tagja a szapporói hős Vaszjunyin Artyom, és innen került be a tavalyi elit-vb-csapatba, majd onnan az NHL-es Minnesota Wildba a kapus Vay Ádám. Ilyen kaliberű hokisokat foglalkoztató csapat nem indul majd a Mol Ligában, információnk szerint azért, mert a főtámogató-jelölt hirtelen visszalépett a megállapodástól, ennek hiányában pedig a főnökség nem merte vállalni a nevezést.

MOL LIGA, HOGY ALAKULT A LÉTSZÁM?
2017–189 (?)
2016–1711
2015–169
2014–158
2013–147
2012–137
2011–128
2010–119
2009–107
2008–0910
Ugyanakkor a határidőig majd' egy hét volt, és senki nem is sejtette, hogy ez következik: sem az alkalmazottak, sem a ligatagok, sem a szövetség, amely hirtelen ennyit tudott reagálni: „Tanulmányozzuk a problémát, és minden lehetőséget megvizsgálunk annak érdekében, hogy a 2017–2018-as első osztályú férfi felnőttligában szereplő magyar csapatok száma ne csökkenjen.”


A mondat trükkje, hogy az össz­létszám mindenképp csökken, mert ugyan az osztrák Vienna Capitals farmcsapata csatlakozik a Mol Ligához, de a szerb HK Beograd szünetelteti részvételét, a román Dunarea Galati-ot pedig a ligatagság szavazta ki – ehhez jött a DHK visszalépése, azaz hirtelen 11-ről 9 csapatossá válik a mezőny.

Pedig csökkenésre legutóbb – és úgy hittük, utoljára – öt éve volt példa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik