A Lulea sikerével zárult a jégkorongozók Európa-kupája

KUN BALÁZSKUN BALÁZS
Vágólapra másolva!
2012.12.17. 22:12
null
A svéd Lulea sikerével zárult az Európa-kupa (Fotó: redbullcontentpool.com)
A svéd Lulea Hockey nyerte a jégkorongozók idei Európa-kupáját, amely immár harmadszor a Red Bulls Salute elnevezésű szuperdöntővel zárult. A fináléban a szintén svéd Färjestad ellen győzött egy rendkívül izgalmas, a jégkorong minden szépségét felvonultató meccsen.

A korábban meghívásos alapon, a szezon elején amolyan bemelegítésként megrendezett Red Bulls Salute-hokitorna egyre rangosabb helyet követel Európa topcsapatainak naptárában. Az European Trophy sorozat és a Red Bulls Salute szervezői közös munkájának köszönhetően július végétől szeptemberig 7 országból (Ausztria, Csehország, Finnország, Németország, Svájc, Svédország, Szlovákia) összesen 32 csapat versenyzett. A négy csoportba sorolt együttesek egy teljes oda-visszavágós kört játszottak, majd az idei két rendező, a Slovan Bratislava és Vienna Capitals mellett a csoportelsők és a két legjobb csoport második jutott a negyeddöntőben.

„BŐVÍTENI FOGUNK, SZERETÜNK MERÉSZEN VÁLLALKOZNI”
Hiába voltak kevesebben az utolsó meccsen a Red Bulls Salute és European Trophy szervezője elégedetten nyilatkozott az idei sorozatról.
„A csoportokban és most hétvégén is kitűnő mérkőzéseket láthattak a nézők. Bécs és Pozsony is remekül megszervezte az eseményt, talán csak azt sajnálhatjuk, hogy a Slovan Bratislava nem jutott döntőbe, így kevesebben vettek jegyet a fináléra” – mondta Bo Lennartsson a sorozat igazgatója. A jövője biztos a tornának, azonban változások is lesznek a lebonyolításban.
„Természetesen már most megvannak a terveink. Kell is, hiszen a téli olimpia miatt nehéz lesz a menetrendet összeállítani. Egyelőre úgy tűnik, hogy a csoportok mérkőzéseit még a nemzeti bajnokságok rajtja előtt letudnánk, és az ideihez hasonlóan, valamikor decemberben tartanánk egy hatcsapatos döntőt, amelyet egy nagyváros rendezhet majd. 2014-re már komolyabb terveink vannak, hiszen szeretnénk kibővíteni a bajnokságot további csapatokkal, megvetnénk a lábunkat minden komolyabb ligában. Vagyis jövőre még az ideihez hasonló jellegű eseménysorozat várható, de a későbbiekben már valami nagyobbat álmodunk. Szeretünk merészen tervezni” – jelentette ki határozottan Lennartsson.

Korábban elsősorban a Red Bull Salzburg miatt Mozart szülővárosában randevúztak a csapatok, de tavaly már kimozdultak onnan és a finálét a bécsi Albert Schultz Arenában rendezték. Idén egy csarnokkal és egy országgal is továbbléptek: Pozsonyban a Slovnaft Arenában döntőztek az együttesek.

A nyáron induló sorozat a Nemzetközi Jégkorongszövetség által biztosított bajnokságközi szünetre szervezték, csütörtökön Bécsben és Pozsonyban is két negyeddöntővel kezdődtek a végső csatározások. A legjobb nyolc együttes közül négyen a svéd élvonalból (Elitserien) érkeztek, a sorsolásnak köszönhetően pedig az is kiderült, hogy egyikük biztosan elődöntőbe jut. A Lulea Hockey–Brynäs IF összecsapáson az előbbi lépett tovább Bécsben, ahol előbbit követően a házigazda, az osztrák jégkorongligában (EBEL) játszó Vienna Capitals a német bajnokságban (DEL) vitézkedő Eisbären Berlin ellen a szurkolóknak sokáig emlékezetes, hosszabbításos meccsen jutott a legjobb négy közé. Közben Pozsonyban a HV71–Tappara meccsen egy vérbeli svéd–finn összecsapással kezdődött a torna, ahonnan a finnek léptek tovább, míg a több sztárjátékosát pihentető KHL-es Slovan Bratislava és a svéd Färjestad BK találkozóját követően utóbbiak jutott a legjobb négy közé.

A Vienna Capitals a szombati elődöntőben már nem tudta megismételni a negyeddöntőbeli bravúrt a Lulea ellen, és búcsúzott a döntőtől. A bécsiek játékát látva az egy hónappal korábbi Sapa Fehérvár AV19–Vienna Capitals meccsen elért fehérvári sikernek még nagyobb az értéke, ráadásul egyetlen percig nem kérdés, miért ez a csapat vezeti az EBEL-táblázatot. Pozsonyban az újabb svéd–finn párharcból a Färjestads jutott a fináléba, azaz jöhetett egy svéd–svéd döntő, Szlovákiában.

A Slovnaft Arenában meglepően kevesen váltottak jegyet a Red Bulls Salute idei döntőjére. Igaz, aki a lelátón ült remekül szórakozhatott, ráadásul a kitűnő színvonal idő közben a közönség kedvét is meghozta a szurkolásra. Mindkét csapatnak ez volt a harmadik meccse négy nap alatt, de ez egy percig nem látszott a jégen. A svéd ligában jelenleg harmadik Lulea előbb a 12. percben emberelőnyből, majd a harmadik harmadban egy ritkán látható kapushibát kihasználva talált be, mindkétszer Joonas Vihko volt eredményes. A Färjestads jégkorongozói sem lepődtek meg ezen igazán, hiszen a svéd élvonalban többször is találkoznak egymással, pontosan tudták, amennyiben a Lulea vezetést szerez, betömörül a kapuja elé. Ezt kétféleképpen is próbálták megtörni: gyorsaságukat kihasználva üres területekre belőni a korongokat, illetve fizikai erejükkel átvenni a hatalmat riválisuk kapuja előtt. Egyik taktika sem vált be, ezzel a tavaly még csak bronzéremig jutó Lulea Hockey hódította el a trófeát.



MAGYAR CSAPAT IS INDULHATNA
A European Trophy sorozatban idén a Vienna Capitals és a tavalyi győztes Red Bull Salzburg képviselte az osztrák bajnokságot, az EBEL-t. A Bécs nyolcasdöntőbeli teljesítményét alapul véve nem a „futottak még” kategóriát képviselik, felveszik a versenyt a rangosabb bajnokságból érkezőkkel.
Mi kellene ahhoz, hogy Magyarország is képviseltesse magát a ligában?
„A sorozat szervezői már tájékoztatták a magyar szövetséget, a lehetőség adott – mondta Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorongszövetség főtitkára. – Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a csapatok már augusztusban jégen vannak, az utazási költségek a csoportkörben igen magasak, elképzelhető, hogy Finnországban vagy éppen Svédországban is játszani kell, emellett szükséges egy erős játékoskeret is.”
A legnagyobb esélye az évek óta az EBEL-ben edződő Sapa Fehérvár AV 19-nek lenne az indulásra. A közönség biztosan vevő lenne egy újabb rangos sorozat meccseire, és a vezetőség sem mondana nemet.
„Nyitottak lennénk az indulásra. Ha felkérést kapunk, egyeztetünk a menedzsmenttel, hogy milyen lehetőségeink vannak az indulás megteremtésére – mondta Ocskay Gábor, a fehérváriak szakosztály-igazgatója. – Nem véletlen, hogy az osztrákok két legtehetősebb csapata, a Vienna és a Salzburg indult az idei sorozatban, ahol svéd és finn élcsapatok az ellenfelek. Mi sem utasítanánk el a lehetőséget, de egyelőre bennünket nem kerestek.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik