Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.10.04 20:54 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Prágában New York-i győzelemmel rajtolt a NHL 91. szezonja

A szurkolók hosszú várakozása után szombaton késő délután megkezdődött a világ legjobbnak tartott jégkorongbajnokságának 91. szezonja. Az NHL rendhagyó módon Európában vette kezdetet, New York Rangers és a Tampa Bay Lightning Prágában nyitotta az idényt, este fél tizenegytől pedig Stockholmban az Ottawa Senators és a Pittsburgh Penguins folytatja a szezonnyitót.

Nyitásként elhasalt a Tampa
Fotó: Reuters
Nyitásként elhasalt a Tampa
Prágában hamar kiderült, miért őrülnek meg a csehek a hokiért: a két csapat fantasztikus elánnal vetette magát a küzdelmekbe, mindkét kapu előtt akadt bőven gólszerzési lehetőség az első harmadban. A Rangers 14-szer, a Lighting 8-szor próbálkozott, ám a két kapus, Lundqvist, illetve Smith nem inogtak meg.

Csak a történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a 91. NHL-idény első kapura lövése a New York-i Ryan Callahan nevéhez fűződik, ekképpen pedig Mike Smith jegyezhette az első védést az új idényben. Ami a rakoncátlankodókat illeti: először a Rangerses Brandon Dubinsky kapott kétperces büntetést, és Andrej Mészáros lett a szezon első duplázója, hiszen a 19. percben már a második két percre szóló kiállítását könyvelte el.

A második 20 percet emberelőnyben kezdő Rangers alig másfél perc alatt háromszor is tesztelte Smith éberségét, eredménytelenül. A New York-i támadások az első öt percben szinte állandósultak, hogy aztán a túlvégen már-már unatkozni kezdő Lundqvist is bemutasson néhány remek védést.

A sikertelenség azonban nem szegte kedvét egyik oldalon sem a támadóknak, igaz, továbbra is a „parkőrök” voltak aktívabbak. Végül a kiváló svéd Markus Naslund volt, aki megszerezte az új idény első gólját: a bal szélső a jobb oldali bedobókörtől lőtt, Smith kapus beleért ugyan a lövésbe, de hárítani nem tudott, a 38. percben tehát megtört a gólcsend.

A záró harmadban aztán még tovább fokozták a csapatok a meccs addig sem éppen délelőtti átmozgató-edzésre hajazó tempóját, és egy fantasztikus Smith-bravúrt követően Lecavalier passza után St. Louis egalizált, mindössze négy perc játék után.

A Rangers azonban nem volt hajlandó belenyugodni a döntetlenbe és a hosszabbításba, és a nagy nyomás végén a 15. percben Dubinsky megszerezte győztes gólt – emberelőnyből. A végén ugyan még próbálkozott az ismételt egyenlítéssel a Tampa, és Lecavalier nem is állt távol attól, hogy asszisztja mellé gólt is szerezzen, végül maradt a 2–1.

Noha a két csapat számos klasszisa közül akadtak, akik még legalábbis idény eleji formában játszottak, az már most biztos, hogy a NHL-rajongóknak április 12-ig bőven szolgáltat majd izgalmakat a bajnokság.

NHL ALAPSZAKASZ, 1. JÁTÉKNAP

Tampa Bay Lightning-New York Rangers 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)
2021.05.21 23:50:14

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A szálak itt egymásba fonódnak: ami jó a régióban élőknek, hasznára van a helyi jégkorongsportnak is.

2021.05.10 22:38:48

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ezért is kellene megbecsülni például egy MK-hétvégét.

2021.05.02 23:46:41

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Visegrádi négyek kooperációjában is egyre erősödik a Kassa–Miskolc hokitengely jelentősége.

2021.04.25 11:26:22

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Gordie Howe 41 éves rekordját megdöntve lett a liga legtöbb alapszakaszmeccsét játszó hokisa.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.