Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.09 21:24 Frissítve: 2011.12.02 02:41

Másodszor és végleg elbúcsúzott a jégtől a zseniális „Dominátor”

Huszonnyolc éves játékoskarrier és 18 éves NHL-pályafutás után végleg visszavonul Dominik Hasek, a Detroit Red Wings legendás cseh jégkorongkapusa. A 43 éves kapussal az NHL második legidősebb játékosától köszönhet el – a Pardubice, a Chicago, a Buffalo, az Ottawa, a Detroit, no meg a cseh válogatott szurkolói pedig rengeteg szép emléktől.

Pardubicében kezdte, átköltözött profiskodni a Szeles Városba és a Motorvárosban fejezte be – mint minden idők egyik legjobb jégkorongkapusa.
Dominik Hasek, a cseh „Dominátor” majd’ három évtized játék után döntött úgy, hogy „szögre akasztja”a lepkés kesztyűt. Pályafutása persze korábban, hatéves korában elkezdődött, de erről meséljen ő.

„A Pardubice csapatánál kisgyerekeket próbáltak ki, és édesapám levitt. Nem volt rendes korcsolyám se, csak a cipőmre rácsavarható korcsolyapengéim. A kilencévesek csapatának nem volt kapusa, én meg elég magas voltam, így rögtön betettek” – emlékezett vissza a kezdetekre.

Az extrém módon hajlékony fiú hamar kitűnt társai közül tehetségével, no meg nagyon egyedi védési stílusával.

„Azt mondják, úgy vergődöm a jégen, mint valami hal. Én meg azt mondom, hogy ez senkit nem érdekel, amíg jól védek” – mondta.

Hasek 16 évesen már debütált a Pardubicében, és kétszer nyert csehszlovák bajnokságot a csapattal. Katonai behívója után a Dukla Jihlavában védett, és bekerült a válogatottba is.

1983-ban választották ki az NHL draftján a nem épp előkelő 199. helyen. Persze ekkor egyrészt nem is engedték volna, másrészt ő se akart a tengerentúlra költözni, így csak egy évtizeddel később kelt át az óceánon.

DOMINIK HASEK NYILATKOZATA

"Nem érzem úgy, hogy minden nap a legmagasabb szinten tudjam végezni a feladatom. Nem fizikailag vagyok elfáradva, sokkal inkább a mindennapos motiváció hiányzik. Azt gondolom, hogy nem tudok az elvárásoknak megfelelően teljesíteni, csalódást okozni pedig nem szeretnék senkinek. Ezért határoztam el magam a befejezés mellett, de higgyék el, nem volt nehéz döntenem" - mondta Dominik Hasek a detroiti Joe Louis Arenában rendezett sajtótájékoztatón.

A Chicago Blackhawksnál mutatkozott be az észak-amerikai elitben az 1990-91-es szezonban, de nem volt elégedett a csapatban betöltött szerepével. A Chicago Buffalóba cserélte el, ahol Grant Fuhr tartaléka lett volna, de a kezdőkapus megsérült, Hasek pedig megkezdte hadjáratát a liga meghódítására.

Haseket 1994-ben megválasztották a legjobb kapusnak (a Vezinát még ötször nyerte el később), és a Buffalónál remek éveket töltött, számtalan klubrekordot megdöntve – bár Stanley Kupát nem tudott nyerni a Sabresszel.

Olimpiát viszont igen a cseh nemzeti csapattal, 1998-ban: naganói teljesítménye lenyűgöző és felejthetetlen volt, teljesen megérdemelten nyerte el a legjobb kapusnak járó díjat.

2001-ben a Sabres végül elpasszolta Haseket a Detroitnak, ahol rendkívül erős csapatba került és végre megnyerte a Stanley Kupát – rögtön be is jelentette utána visszavonulását.

Nem sokkal később meggondolta magát és visszatért, 2004-ben pedig az Ottawához került.

2006-ban igazolt vissza a Red Wingshez, és utolsó évében (ha Chris Osgood mögött is) újabb bajnoki címhez segítette Autóváros büszkeségeit.

„Egyszerűen ő a legjobb” – mondta róla naganói brillírozása alatt Wayne Gretzky.

Kell ennél nagyobb elismerés?

DOMINIK HASEK LEGNAGYOBB EREDMÉNYEI

Olimpiai bajnok (1998)
Stanley Kupa-győztes (2002, 2008)
Hatszoros Vezina Trophy-győztes
Kétszeres Hart Memorial Trophy-győztes
A 20. század legjobb cseh játékosa
A legtöbb NHL-meccset játszó európai kapus
2021.05.21 23:50:14

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A szálak itt egymásba fonódnak: ami jó a régióban élőknek, hasznára van a helyi jégkorongsportnak is.

2021.05.10 22:38:48

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ezért is kellene megbecsülni például egy MK-hétvégét.

2021.05.02 23:46:41

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Visegrádi négyek kooperációjában is egyre erősödik a Kassa–Miskolc hokitengely jelentősége.

2021.04.25 11:26:22

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Gordie Howe 41 éves rekordját megdöntve lett a liga legtöbb alapszakaszmeccsét játszó hokisa.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.