Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.06.02 10:00 Frissítve: 2023.02.13 05:52

A Carolina jutott keletről a nagydöntőbe

Az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokságban, az NHL-ben a Carolina Hurricanes lett a Keleti-főcsoport bajnoka, miután a párharc hetedik mérkőzésén 4-2-re győzött a Buffalo Sabres ellen. A Prince of Wales-trófeát elhódító Canes ellenfele az Edmonton Oilers lesz a Stanley-kupa kedd hajnalban kezdődő fináléjában.

Rod Brind'Amour (jobbra) pályafutása harmadik nagydöntőjére készülhet
Rod Brind'Amour (jobbra) pályafutása harmadik nagydöntőjére készülhet

A mérkőzés enyhén szólva is pocsék előjelekkel indult a Sabres számára, miután Jay McKee lábán elfertőződött egy vágás, így a megbízható védő nem léphetett jégre a keleti finálé utolsó felvonásán. McKee mellett másik három remek védő Teppo Numminen, Henrik Tallinder és Dmitrij Kalinyin is sérültlistán van már egy ideje, így a Szablyásoknak mérsékelten tapasztalt helyettesekkel (például az idén nagyrészt a farmcsapatot boldogító Jeff Jillsonnal, vagy az összesen 15 percnyi NHL-rutinnal bíró Nathen Paetsch-csel) kellett kiállniuk.

Ennek ellenére nem kezdett rosszul a Sabres, és bár az első harmadban hátrányba került, a másodikban fordítani is tudott. Az utolsó húsz perc elején azonban kiegyenlített a Hurricanes, majd a csapat és a találkozó legjobbja, Rod Brind’Amour a vezetést is megszerezte: egy kipattanó lövés becsúszott Rory Fitzpatrick, a Buffalo védője alá, aki annyira el volt foglalva Justin Williams csépelésével, hogy nem vette észre, hol a korong. A 17 éve megbízhatóan teljesítő, tizenegy playoffot (közte két nagydöntőt) megjárt, de egyelőre a bajnoki gyűrűről csak álmodozó Brind’Amour pedig odarontott, és a hálóba vágta a pakkot. A találkozó vége előtt egy perccel aztán ugyanő adott egy gólpasszt is Williamsnek, és ezzel meg is pecsételődött a Sabres sorsa.

Szavazás

Ki lesz az NHL bajnoka?

Írja be az itt látható számot!
„Fáj, természetesen fáj, hogy kiestünk” – szomorkodott Chris Drury, a Szablyások egyik csapatkapitánya is. Daniel Briere pedig a csapatot sújtó sérüléshullám miatt kesergett. „Soha nem láttam még ilyet, hogy ennyi védő kiessen egy csapatból, de nem ezért kaptunk ki. Akik pótolták a hiányzókat, remek munkát végeztek, de fejben azért sokat kivesznek az emberből a körülmények.” Lindy Ruff, a Sabres edzője azonban így is dicsérte az övéit. „Mindannyian büszkék lehetnek magukra és arra, ahogyan játszottak a rengeteg nehézség közepette. Ez egy remek kis csapat, mindent beleadtak.”

Remek kis csapat a másik oldalon a Carolina is, amely a tegnapi találkozón elsősorban a rutinos öreg rókáknak: Brind’Amournak, a szintén egy gólig és egy gólpasszig jutó Doug Weightnek és az első találatot szerző Cory Stillmannek köszönhette a sikert. „Brindy volt az együttes motorja. Nem tudom máshogy jellemezni. Pedig nem szívesen emelek ki egy-egy játékost, mert mi igazi csapatként tekintünk magunkra, és ma is sokan nyújtottak kiváló teljesítményt” – méltatta kulcsemberét Peter Laviolette, a Canes mestere is. Justin Williams pedig az ellenfelet dicsérte. „Nagyon jól harcoltak, főleg a védelmük. De igyekeztünk beszorítani őket, belőni a korongot a harmadukba, és kihasználni, hogy a legjobb védőiknek rengeteg időt kell a jégen tölteniük. Egy idő után el is fáradtak, mi pedig ezt használtuk ki.”

NHL, KELETI-FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS

Carolina Hurricanes-Buffalo Sabres 4-2 (1-0, 0-2, 3-0)
Gólszerzők: Commodore (12:05, Weight, Williams.), Weight (41:34, Whitney, Wallin), Brind'Amour (51:22. - ee., Williams, Stillman), Williams (59:08, Brond'Amour, Stillman) ill. Janik (35:50, Kotalik, Hecht), Hecht (39:55, Campbell, Drury)
Kapusok: Ward 22/24 ill. Miller 24/28
2023.06.05 18:20:14

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A magyar drukkerek mintha azt üzennék ezzel az eredménytől teljesen független buzdítással: nem baj, hogy bucira vernek, mi így szeretünk benneteket... Nem veszik figyelembe, hogy nagyon megváltozott idehaza a jégkorong helyzete, egyre jobb az infrastruktúra, egyre több pénz került be a sportág vérkeringésébe, a mostohagyerek-szerepről már régen nem lehet beszélni.

2023.05.24 00:36:53

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Olyan közel kerültünk, hogy meghosszabbítsuk élvonalbeli tagságunkat, mint korábban még soha.

2023.05.22 19:23:41

Jégkorong nemzetisport.hu

Sofron Istvánék 3–1-re is vezettek, mégsem sikerült nyerniük Ausztria ellen.

2023.05.19 14:07:42

Jégkorong nemzetisport.hu

A világelső házigazda a harmadik harmadban öt gólt ütött a magyar hokiválogatottnak, így 7–1 lett a vége.