KRASZ EMILnyomtatott 2006.05.24 11:26 Frissítve: 2023.01.29 03:50

A nyitány 44 perc kiállítást, a hajrá nyolc gólt hozott

Az észak-amerikai jégkorongbajnokság rájátszásában, a Nyugati-főcsoport döntőjének harmadik összecsapását is megnyerte az Edmonton Oilers, így már csak egy siker választja el őket a Stanley-kupa idei döntőjétől. Az Anaheim hazai pályán az első két találkozót 3-1-re elveszítette, így nem sok jót ígért számára az idegenbeli folytatás. Az első találkozót rögtön el is veszítette, így nagyon közel kerültek ahhoz, hogy részükről befejezettnek nyilvánítsák a szezont.

Michael Peca (balra, Edmonton) szerezte a hazaiak második gólját, Ilja Brizgalov (jobbra, Anaheim) már tehetetlen
Reuters
Michael Peca (balra, Edmonton) szerezte a hazaiak második gólját, Ilja Brizgalov (jobbra, Anaheim) már tehetetlen

NHL, RÁJÁTSZÁS, NYUGATI-FŐCSOPORT

DÖNTŐ, HARMADIK MÉRKŐZÉS:
Edmonton Oilers Anaheim Mighty Ducks 5-4 (1-0, 0-0, 4-4)
Az állás: 3-0 az Edmonton javára

Gólszerzők: Petersen (13:47), Peca (42:19), Staios (43:35), Pronger (44:40), Pisani (54:14), ill. Selanne 2 (49:13 és 58:15), O'Donnell (47:15), Kunitz (51:15)

Pedig az első két harmadban nagyon jól tartották magukat az Óriáskacsák. Petersen a 14. percben előnyhöz juttatta ugyan a hazaiakat, ám az edmontoni kapusnak, Rolosonnak nem sok üresjárata akadt: tizennégy lövést hatástalanított. Csak a statisztika kedvéért: a vendéglátóknak hat lövés kellett a vezető találat megszerzéséhez.

Szavazás

Ki lesz az NHL bajnoka?

Írja be az itt látható számot!
Az első játékrész persze a maga 16 kiállításával legkevésbé a nagykönyvben leírt jégkorongról szólt. A hazaiak kilenc kiállítása 24, a vendégek hét szabálytalansága 20 percet ért a vétkeseknek. Előbb, 2:51 percnél Laraque és Fedoruk, majd kevéssel később, egészen pontosan 5:26-nál Moreau és Dipenta verekedett össze, a résztvevőknek ez fejenként öt-öt perces pihenőt ért.

A második felvonásban csitultak a kedélyek – 12 percnyi kiállítás, mindkét oldalon három-három kisbüntetés -, de a nyolc-nyolc kapura lövés egyike sem volt eredményes.

Egygólos különbséggel várták a befejező harmadot a felek, amely végül ugyancsak döntetlent hozott, ám ez nagyon messze volt az előzőben látottaktól.

A gólszerző Steve Staios (balra) és Jarret Stoll (jobbra, mindkettő Edmonton) ünnepli a vendéglátók harmadik találatát
Reuters
A gólszerző Steve Staios (balra) és Jarret Stoll (jobbra, mindkettő Edmonton) ünnepli a vendéglátók harmadik találatát

A játékrész elejét nagyon megnyomták a vendéglátók: 42:19-nél kezdték el a gólgyártást, amelyet 44:40-nél hagytak abba, de ebbe a 2:21 percbe három edmontoni találat fért bele - előbb egy szimpla, majd egy kettős emberelőnyös szituációból -, így már 4-0 állt az eredményjelzőn.

A találkozó érdemi részével akkor meg is lettek volna a csapatok, ám az Anaheim ezt másként gondolta. 47:15-nél O’Donnell végre betalált a hazai kapuba, majd két perc múlva Selanne, újabb két perc elteltével pedig Kunitz is gólt lőtt, így hirtelen egygólosra csökkent a különbség.

Abszolút nyílttá vált a hajrá, hiszen még 8:45 perc volt hátra ekkor a találkozóból, a lendületbe jött vendégek és a kissé leült hazaiak párharca sok izgalmat tartogatott. Volna, ám a kisebb sokkot követően az Edmonton három perc után talpra állt és a mezőny legjobbjának választott Pisani góljával ismét a megnyugtató, kétgólosra alakította a különbséget.

A végső szó mégis a vendégeké volt, akiknél Selanne másodszor is betalált – a rájátszásban már hétnél jár -, de a befejező 1:45 percben egyenlíteniük már nem sikerült.

Az Edmonton egészen parádés mutatóval zárta a mérkőzést, öt góljukat 22 lövésből hozták össze, míg a túloldalon 38 lövés kellett a négy találathoz.

Ryan Smith (balra) és Dwayne Roloson (jobbra, midkettő Edmonton) hálat ad az égieknek
Reuters
Ryan Smith (balra) és Dwayne Roloson (jobbra, midkettő Edmonton) hálat ad az égieknek

Az Edmonton valamit visszacsempészhet a régi dicségből, az 1980-s évek második felének egyeduralkodója – 1984-től 1990-ig bezárólag ötször nyertek – tizenhat év óta először juthat be a bajnoki nagydöntőbe.

„Amikor 4-0-ra elhúztunk, megnyugodtam, mert biztos voltam, benne, hogy innen már nem veszíthetünk – nyilatkozta az Olajosok edzője, Craig MacTavish a mérkőzés után. - Roppant kemény mérkőzés volt, amelyet végül kis szerencsével sikerült megnyernünk. Ez mindenesetre figyelmeztető jel volt: a csütörtöki mérkőzésen frissebb kell játszanunk.„

„Elkövettünk néhány hibát ezen a mérkőzésen és ez a vereségünket jelentette – ezt már Randy Carlyle nyilatkozta, a vesztes Anaheim vezetőedzője. – Mezőnyben egyenrangú partneri voltunk az Edmontonnak, még a helyzeteink is megvoltak a sikerhez, csak nem használatuk ki őket. Ellenfelünk egy győzelemre van a továbbjutástól, de ígérem, mindent megteszünk azért, hogy versenyben maradjunk.”

Az Edmonton a nyolcadik helyen jutott be az alapszakaszt követően a rájátszásba és most egy győzelem választja el a nagydöntőtől, miközben esélyesebb riválisai már sorra kiestek.

Első körben rögtön a nagy favorit Detroitot búcsúztatták, majd a másodikban hatmeccses ütközetben a San Josét, 0-2-ről! Az Olajosok a leghosszabb győzelmi sorozatot mondhatják magukénak 1990 óta, a rájátszásban hat hazai sikerük mellett eddig mindössze egyszer szenvedtek vereséget, míg zsinórban hetedik sikerüket húzták be a play-offban. Ez nem sok jót ígér az Óriáskacsáknak a folytatást illetően.

Az meg különösen nem, hogy 1999. február 24. óta egymást követően 13 találkozót veszítettek el Edmontonban.
2023.06.05 18:20:14

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A magyar drukkerek mintha azt üzennék ezzel az eredménytől teljesen független buzdítással: nem baj, hogy bucira vernek, mi így szeretünk benneteket... Nem veszik figyelembe, hogy nagyon megváltozott idehaza a jégkorong helyzete, egyre jobb az infrastruktúra, egyre több pénz került be a sportág vérkeringésébe, a mostohagyerek-szerepről már régen nem lehet beszélni.

2023.05.24 00:36:53

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Olyan közel kerültünk, hogy meghosszabbítsuk élvonalbeli tagságunkat, mint korábban még soha.

2023.05.22 19:23:41

Jégkorong nemzetisport.hu

Sofron Istvánék 3–1-re is vezettek, mégsem sikerült nyerniük Ausztria ellen.

2023.05.19 14:07:42

Jégkorong nemzetisport.hu

A világelső házigazda a harmadik harmadban öt gólt ütött a magyar hokiválogatottnak, így 7–1 lett a vége.