Nemzeti Sport Online - Még több sport

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Moto GP

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Csapat

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Egyéni

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - F1

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Külföldi Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Magyar Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzetisport.hu 2010.08.27 13:59 Frissítve: 2014.08.21 03:10

Jacques Rogge elégedett a szingapúri ifi olimpiával, de...

„Az első ifjúsági olimpia határozottan túlszárnyalta a legmerészebb álmaimat is – mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. – Nem számítottam ilyen tökéletes szervezettségre. Le a kalappal Szingapúr előtt, amiért ezt véghezvitték!”

Jacques Rogge minden várakozását felülmúlta az ifjúsági olimpia (Fotó: Action Images)

Jacques Rogge csütörtökön kijelentette, nem gondolta volna, hogy Szingapúr ilyen tökéletes rendezésre lesz képes az I. ifjúsági olimpia kapcsán. Ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nem ment el szó nélkül amellett, hogy a résztvevő nemzetek sok esetben nem a legjobb 14 és 18 év közötti sportolóikat nevezték be a játékokra.

Rogge nem említette név szerint, hogy mely országok maradtak távol, de elárulta, hogy ezek a nemzetek megígérték, hogy a 2014-es nankingi ifi olimpián már biztosan ott lesznek.

„Nagyon sok ország nem a legjobbjait küldte el – mondta Rogge. – De a végén mindannyian sajnálták, hogy alábecsülték ennek a játékoknak a nagyságát és életképességét.”

A csütörtökön véget ért I. ifjúsági olimpián Kína meghatározó szerepet töltött be. Az ázsiai ország 30 aranyat és összesen 51 érmet szerzett meg. Fölényére jellemző, hogy az éremtáblázaton második Oroszország csak 19 elsőséget szerzett. A harmadik Dél-Korea lett 11 arannyal.

A legnagyobb meglepetés az Egyesült Államok szereplése volt, versenyzői mindössze négy számban állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Scott Blackmun, az amerikaiak olimpiai bizottságának elnöke ezt azzal magyarázta, hogy az ifi olimpia más versenyek időpontjával ütközött, ezért sok sportágban a legjobbak nem utaztak el.

Rogge megemlítette, hogy a jövőben tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel, hogy a mostaninál erősebb válogatottak részvételét is engedélyezze. A FIFA szerint az ifi olimpia lehetőséget ad a gyengébb csapatok számára is, hogy megmutassák magukat a világ előtt, ezért fordulhatott elő, hogy a fiúknál Bolívia lett az első, Haiti a második, Szingapúr pedig a harmadik. Részt vett még Montenegró, Zimbabwe és Vanuatu.

Ahogyan az már ilyen nagy eseménynél megszokott, sok kritika érte a költségeket is. A NOB előzetesen 30 millió dollárra becsülte a rendezés „árát”, ehhez képest a számla végösszege 287 millió dollár körül lesz.
2010.08.29 12:39:38

Ifjúsági olimpia

A magyar triatlonos csapatban aranyérmes, egyéniben 5. lett Szingapúrban, a vb-n az első tízbe kerülne.

2010.08.27 11:28:08

Ifjúsági olimpia

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint bámulatos volt a szervezés, de legközelebb a legjobbak részvételére is számít.

2010.08.26 12:12:18

Ifjúsági olimpia

A nem hivatalos éremtáblázaton ifjúsági olimpikonjaink az Egyesült Államokat is megelőzik.

2010.08.25 17:00:43

Ifjúsági olimpia

Sztorik Szingapúrból: ugrott a hercegnő, érmet nyert az első szaúd-arábiai női olimpikon.

2010.08.25 13:59:03

Ifjúsági olimpia

Szijj a 14. lett légpuskában • Nikl a 12., Bathó a 19. helyen végzett a tengeren.