Nemzeti Sport Online - Még több sport

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Moto GP

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Csapat

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Egyéni

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - F1

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Külföldi Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Magyar Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzetisport.hu 2010.08.25 17:38 Frissítve: 2014.08.27 02:22

Amikor amerikai és kubai együtt harcol

Megkérdőjelezhetetlen a szingapúri ifjúsági olimpia sikeressége, elég ennek bizonyságául, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál már most tizenhét ország jelezte, hogy szívesen lenne házigazda a jövőben. A „kicsik” olimpiája, ha sportteljesítményben nem is éri el mindig a felnőttek szintjét, az „olimpizmusnak” remek hirdetőoszlopa: a legkisebb országok is ott vannak az eseményen, a versenyzők pedig nemcsak egymás ellen, hanem egymásért is küzdenek.

Szingapúri idill: kubai és amerikai egymást segíti a közös cél érdekében

 

Bolívia–Haiti találkozó a férfi labdarúgódöntő fináléjában, Egyiptom–Dél-Korea a férfi kézilabdázóknál, izraeli és hongkongi érem szörfben, Amerikai Virgin-szigeteki és holland antilláki vitorlázásban. Csak a szerdai nap történéseiből is leszűrhető, az ifik olimpiája egyet jelent a sokszínűséggel és a coubertini olimpiai eszmével. S bizony érdekességből is akad szép számmal, hogy mást ne mondjunk, a dzsúdósok csapatversenyében például Essen döntőzött Belgráddal…

Az ifi olimpia egyik újdonsága az interkontinentális csapatverseny, amelyet több sportágban is bevezettek, ahol egy-egy nemzet nem tudott volna kialakítani önálló csapatot, de „fantázianév” vagy kontinentális szerveződés alatt lehetővé vált a rajthoz állás.

Így fordulhatott elő például az, ami a felnőttek között elképzelhetetlennek tűnik: az öttusázók között egyesült államokbeli és kubai atléta egymásért küzdött a többi párral. A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy maga a szám megrendezése is rendhagyó volt, ugyanis gyakorlatilag csak három versenyből állt a pentatlon: lovaglást nem rendeztek, míg a futást és a lövészetet kombináltan rendezték, tehát legjobb esetben is csupán „négytusában” mérték össze erejüket a fiatalok.

Pauline Ducruet
„Teljesen normális volt a verseny, minden csodálatos volt. Nem beszél sokat angolul, én meg nem bírom a spanyol nyelvet, de jól megvoltunk egymás mellett, pacsiztunk, megöleltük egymást, így biztattuk a másikat. Mindketten öttusázunk, szóval az öttusa volt a közös nyelvünk” – mondta a versenyről az amerikai Nathan Schrimsher, aki párjával, a kubai Leydi Laura Moya Lópezzel végül a 16. helyen végzett a csapatversenyben.

További kuriózumoknak sem vagyunk azonban híján. Láthattunk például 400 méteres gyors- és vegyes úszást, ahol egy-egy nemzetet (vagy kontinenst) két-két lány, illetve fiú képviselt.

Arra sem volt még soha példa, hogy egy szaúdi nő – esetünkben lány – olimpián induljon. Szingapúrban ez is megtörtént, és Dalma Rusdi Malhasnak nem kell szégyenben hazautazni a rijádi férfiak közé: harmadik lett díjugratásban.

A műugrók között bebizonyosodott az is, hogy megvan II. Albert herceg méltó követője Monacóban, ráadásul az ifjú sportoló „családon belül” maradt. A műugrók között induló és három méteren végül döntőbe jutó – ott az utolsó, 12. helyen végző – Pauline Ducruet ugyanis a monacói királyi család sarja, Stéphanie hercegnő lánya.

A 17 éves Pauline-nak természetesen az egész család a helyszínen szurkolt, és Stéphanie hercegnő idegességénél csak az szolgált kedvesebb témát az angol bulvársajtónak, hogy Pauline állítólag kinézte magának Tom Daleyt, a britek hasonló számban induló üdvöskéjét.

Ahogy az ifjúsági olimpia mottója is hirdeti, „lángoló a pálya”.
2010.08.29 12:39:38

Ifjúsági olimpia

A magyar triatlonos csapatban aranyérmes, egyéniben 5. lett Szingapúrban, a vb-n az első tízbe kerülne.

2010.08.27 11:28:08

Ifjúsági olimpia

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint bámulatos volt a szervezés, de legközelebb a legjobbak részvételére is számít.

2010.08.26 12:12:18

Ifjúsági olimpia

A nem hivatalos éremtáblázaton ifjúsági olimpikonjaink az Egyesült Államokat is megelőzik.

2010.08.25 17:00:43

Ifjúsági olimpia

Sztorik Szingapúrból: ugrott a hercegnő, érmet nyert az első szaúd-arábiai női olimpikon.

2010.08.25 13:59:03

Ifjúsági olimpia

Szijj a 14. lett légpuskában • Nikl a 12., Bathó a 19. helyen végzett a tengeren.