Vb 2014: Pékerman koncentrál, Tabárez dühöng és felmond a FIFA-nál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.28. 01:52
Uruguay Kolumbiával vív meg a legjobb nyolc közé kerülésért, a szövetségi kapitányok vérmérsékletüknek megfelelően kezelik a Luis Suárez-ügyet.

„Nagyon jól tudjuk, hogy Uruguay erős és remek ellenfél – kezdte mérkőzés előtti nyilatkozatát a kolumbiaiak argentin mestere, José Pékerman. – Roppant tapasztalt, sok jó képességű játékossal és egy csodálatos edzővel bír, aki már évek óta bizonyít. Mindig is kemény ellenfélnek bizonyult. Mi csak saját problémáinkra koncentrálunk, mint például a kisebb sérülésekre, ezzel vagyunk elfoglalva, Luis Suárez eltiltása nem érinti taktikánkat. Nézzék, nagyon érzékeny téma ez, kényes kérdés. Megértem, hogy mindig erről kérdeznek, de mi Uruguayra, mint csapatra koncentrálunk. Velük nézünk szembe szombaton, és ennyi a történet. Topcsapat vár ránk így is, nagy teszt lesz ez a mérkőzés számunkra. Ismerjük jól az ellenfelet, meg kell mutatnunk, hogy fel tudjuk venni velük a harcot, fontos, hogy hittel telve és optimizmustól duzzadva álljunk ki ellenük. Egyébként egy olyan vb-t láthattunk eddig, amely rengeteg újdonságot hozott, csodás ez a torna."José Pékerman. – Roppant tapasztalt, sok jó képességű játékossal és egy csodálatos edzővel bír, aki már évek óta bizonyít. Mindig is kemény ellenfélnek bizonyult. Mi csak saját problémáinkra koncentrálunk, mint például a kisebb sérülésekre, ezzel vagyunk elfoglalva, Luis Suárez eltiltása nem érinti taktikánkat. Nézzék, nagyon érzékeny téma ez, kényes kérdés. Megértem, hogy mindig erről kérdeznek, de mi Uruguayra, mint csapatra koncentrálunk. Velük nézünk szembe szombaton, és ennyi a történet. Topcsapat vár ránk így is, nagy teszt lesz ez a mérkőzés számunkra. Ismerjük jól az ellenfelet, meg kell mutatnunk, hogy fel tudjuk venni velük a harcot, fontos, hogy hittel telve és optimizmustól duzzadva álljunk ki ellenük. Egyébként egy olyan vb-t láthattunk eddig, amely rengeteg újdonságot hozott, csodás ez a torna."

A kolumbiaiaknál mindenki bevethető, felépült húzódásából a Sevilla támadója, Carlos Bacca is.

„A legfontosabb most az, hogy tovább dolgozzunk. Minden válogatottnak megvan a maga stílusa és alapcsapata, mi csak saját magunkra összpontosítunk, és arra, hogy minél nagyobbat villantsunk. Hinnünk kell önmagunkban, abban, hogy képesek leszünk győzni" – vélekedett a Nice kapusa, David Ospina.

Pekerman kollégája, Oscar Tabárez természetesen tajtékzott Suárez eltiltása miatt, és bejelentette, hogy lemond két, a FIFA-ban betöltött tisztségéről (tag volt az oktatási és a stratégiai bizottságban) is.

„Nem tanácsos egy olyan szervezetben munkát vállalni, amely nyomást gyakorolt, hogy egy ilyen döntést hozzanak. Tudjuk, nagy hiba volt ilyet elkövetnie játékosomnak, de van személyiségének másik oldala is. Eltúlzott mértékű a büntetés. Edzőként azt mondom, hogy csak kinevezték őt bűnbaknak, és példát statuálnak mindenkinek, hogy mi a rossz és mi a jó. Igen, elismerjük, van alapja a büntetésnek, de veszélyes útra léptek ezzel a büntetéssel: sokszor elfelejtik, hogy a bűnbak is csak ember, akinek megvannak a maga jogai. Minden megváltozott a büntetés óta táborunkban. Meg kell büntetni az ilyen tetteket, de ez csak egy vétség volt, nem bűn. Túlzásba esett a FIFA."

Kiemelte Tabárez a média szerepét is, amely az első percektől követelte, hogy komolyan büntessék meg Suárezt.

„Az újságírók is csak ezzel foglalkoztak a meccs után. Nem tudom, melyik országból jöttek, de mindannyian angolul beszéltek. Amikor a média támadásáról beszélek, a téma hátterét is vegyék figyelembe, és mindazt, ami a közelmúltban történt. Suárez hibájáig nagyszerűen teljesített a vb-n, hozzájárult a torna csodás sikeréhez. Mint személyiség, Suárez mindig is közel állt hozzám, jobban ismerem őt bárki másnál. Nagy utat kell most bejárnia, de nem lesz egyedül. Az uruguayi fanoknak üzenem, hogy tudom, kiütötte őket ez a büntetés, és tudom, hogy nagyon fáj nekik és vágyat éreznek a lázadásra. A csapat elszántabb, mint korábban valaha, és mindent megtesz a győzelemért a szombati mérkőzésen."

Az eltiltott Suárezt természetesen a veterán Diego Forlán helyettesíti, míg a rutinos bekk, Diego Lugano ezt a mérkőzést is kénytelen kihagyni térdsérülése miatt.

„Kétség nem fér hozzá, hogy különleges helyzetbe kerültünk. Egy olyan stadionban, a Maracanában fogunk fellépni, ahol a szurkolók többsége a mi mezünket viseli majd. Ez nagyon speciális helyzet, de remek lehetőség is számunkra, viszont egy elképesztően erős ellenfél vár ránk. Igyekszünk maximálisan kiélvezni a találkozót, amelyen mindent megteszünk majd a sikerért. Már két finálét is játszottunk ezen a vébén, elvertünk két korábbi világbajnokot a csoportban, és csak az első meccsen kaptunk ki. A csapat szellemiségének köszönhetőek a sikerek. A csapat Suárez mellet áll, nagyszerű játékos, nagyszerű személyiség" – kerülte nyilatkozatában a forró kását az uru támadó, Cristhian Stuani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik