Vb 2014: köszönjük! betiltották a „brazil vuvuzelát”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.10. 23:21
null
Brazília elnöke, Dilma Rousseff is csak a stadionokon kívül rázhatja a caxirolát (Fotó: Reuters)
Négy éve a Dél-Afrikában megrendezett labdarúgó-világbajnokságon sokaknak fejfájást okozhatott a vuvuzela. A brazilok is készültek egy helyi sajátosságként piacra dobott hangszerrel, amelynek hangja korántsem olyan idegtépő, mint dél-afrikai rokona, a FIFA mégis úgy döntött, hogy tilos a stadionokba bevinni.

Caxirola. Ez a neve az ünnepelt brazil zenész, Carlinhos Brown találmányának, amelyet az 51 éves művész nemzeti hangszernek szánt. Az apró részecskékkel töltött műanyag „doboz" működési elve igen egyszerű, a rumbatökhöz hasonlóan rázni kell vagy egymáshoz ütögetni. Sziszegésre hasonlító hangja egyáltalán nem olyan bántó, mint a vuvuzeláé – ráadásul mintegy 80 decibel erősségű lehet, szemben a fúvós borzalom 110-120 decibeljével –, bár csoportosan használva egy idő után sokaknak ez is az idegeire mehet.

A világbajnokság mérkőzéseinek helyt adó 12 stadionba azonban tilos lesz bevinni. Ez főként két brazil klub, a Vitória és a Bahia egyes szurkolóinak köszönhető, akik áprilisban a két csapat egymás elleni bajnokiján a hangszer tucatjait dobálták a pályára, ami miatt félbe kellett szakítani a játékot.

Az eset elgondolkodtatta a FIFA illetékeseit és a szervezőbizottság tagjait, akik végül úgy döntöttek, hogy a caxirola nem kívánatos eszköz lesz a vb-stadionokban. Az indoklás szerint az amúgy ártalmatlannak tűnő hangszer – amely Brazília elnökasszonya, Dilma Rousseff támogatását is élvezte – súlyos sérülést is okozhat, ha valakit megdobnak vele, márpedig a biztonságnál nincs fontosabb.

A caxirolát gyakorlatilag minden helyi áruházban és boltban árusítják – többnyire 14 dollárnak megfelelő összegért –, és hogy jól fogy, azt jól mutatja, hogy több helyen már kifogytak a készletekből. Hangjához a FIFA tiltása ellenére is hamar hozzászokhatnak a Brazíliába látogatók, hiszen a stadionokon kívül mindenki kedvére rázhatja.

A caxirolát feltaláló Carlinhos Brown eljátssza a brazil himnuszt a hangszerén – ha esetleg nem ismerik fel a művet, ne ijedjenek meg, nem szükséges egyből fülészetre menniük

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik