Vb 2014: Capello szerint lézerezték kapusa szemét, ezért kaptak gólt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.27. 00:52
null
Fabio Capello érthetően nem volt boldog a mérkőzés után (Fotó: Reuters)
Algéria és Belgium jutott be a H-csoportból a vb-nyolcaddöntőbe, előbbi ki-ki meccsen ikszelt Oroszországgal, míg a csoportelső belgák harmadik egygólos sikerüket aratták, ezúttal a nyeretlenül záró Dél-Koreát győzték le. Nézzük, hogyan vélekednek a mérkőzés főszereplői!



„Egy álom vált valóra számomra, és nem csak nekem – az egész csapatot dicséret illeti. Jól játszottunk és megérdemeltük a továbbjutást. A mérkőzés legjobbjának járó díj egy igazi bónusz. Imádok ebben a csapatban szerepelni” – áradozott az algériaiak egyenlítő góljának szerzője, Iszlam Szlimani.

„Hatalmas meccset vívunk majd a németekkel a legjobb tizenhat között, a 'nyolcvankettes NSZK–Algéria találkozóval a hátunk mögött történelmet írunk” – áll már készen egy kései revánsra az algériai Fauzi Gulam. Algéria az 1982-es vb-n ugyan legyőzte az NSZK-t, ám végül nem jutott tovább a csoportból, mertaz osztrák és a nyugatnémet válogatott „kigolyózta” az afrikai csapatot.

„Megnyerhettük volna ezt a mérkőzést, de elpuskáztuk – búsongott az oroszok olasz kapitánya, Fabio Capello. – Azt hiszem, jól játszottunk, az algériai kapus többször is nagyot védett. Az algériai válogatott remek csapat, megvan az ereje és a játékosok képességei sem rosszak. Dicséretet, elismerést érdemelnek, és ezt már a sorsolás napja óta mondom. Soha nem láttam még ilyen színvonalas világbajnokságot, hihetetlen minőségű a játék és az iram. Ez egy hatalmas vébé, ha a legkisebb bakit is elköveted, megbűnhődsz. Mi pedig hatalmas hibákat követtünk el, sokba is kerültek nekünk. Elfogadom a vereséget, de ezen a vébén a jelennek futballoztunk, nem a 2018-as világbajnokságra készültük.”

Az olasz mester hosszasan dühöngött még amiatt, hogy folyamatosan lézerezték a lelátókról kapusát, és ez ellen nem tett semmit a játékvezető, a szakember szerint elkápráztatták Igor Akinfejev kapus szemét, ezért is hibázott a gólnál.

„Rettenetesen büszke vagyok, heroikus mérkőzésen vívtuk ki a megérdemelt továbbjutást. Nagyon, nagyon büszkék vagyunk! Rengeteget fejlődtünk az elmúlt három évben, és nagy lett ezért a jutalom. De ez nemcsak nekünk ajándék, köszönet az egész arab világnak a támogatásért, csodálatos volt érezni ezt a segítséget. A brazilok is értékelték őszinteségünket és lelkesedésünket, erre is büszke vagyok. De elsősorban arra vagyok büszke, ahogyan csapatom futballozott. Most mindenki arról beszél, hogy 1982-ben Algéria legyőzte a nyugatnémeteket, de harminckét év év hosszú idő” – Vahid Halilhodzic, az algériaiak bosnyák mestere érthető módon dagadt a büszkeségről, minden mondatába igyekezett is belecsempészni ezt a kifejezést.

A kapitány kifejtette még, hogy Boszniában és Horvátországban is sok rajongót szereztek maguknak, és egészen biztos abban, hogy a brazilok nekik szurkolnak majd a németek ellen. Mindent meg is tesznek, hogy ne okozzanak csalódást, ígérte.

„A szünetben arra kértem csapatomat, hogy maradjanak szervezettek, de támadjanak többet, hátul pedig nem szabad megkapni a második gólt. Tudom, hogy Capello tiltakozott amiatt, hogy zöld lézerfénnyel világítottak játékosai arcába, ezek olyan dolgok, amelyekről egy étteremben vagy egy kávézóban kell beszélni. Ez itt futball, a játékosok pedig sportszerűen viselkedtek. Hogy maradok-e a vb után is az algériai kispadon? Engedje meg, hogy ne válaszoljak erre a kérdésre..." – fejezte be nyilatkozatát Halilhodzic.

„A kiállítás után dugába dőlt addigi taktikánk, de képes voltam újjászervezni a csapatot a szünetben – büszkélkedett Marc Wilmots, a belgák kapitánya, az egykori remek erőcsatár. – Amikor engedett némi teret az ellenfél a támadásainknak, veszélyesebbek lettünk, és nagyon jól tudtuk, hogy ellenfelünk sokat fog támadni a második félidőben. Meg is tette, mi pedig türelmesek voltunk, és ki is használtuk az adódó alkalmat. Néhány játékost pihentettem a kieséses szakaszra, ezért variáltam meg a kezdőt, de most már készen állunk a legjobb tizenhat között ránk váró kihívásokra. Lendületben a csapat. Steven Defour nem akart sérülést okozni, csak későn vette észre, hogy otthagyta a lábát. Kár ezért a jelenetért, egyszerűen csak meg akarta mutatni, hogy mennyit fejlődött mostanában. Remélem, nem kap túl súlyos büntetést. Az Egyesült Államok ellen 50 százaléknyi esélyt adok csapatomnak a továbbjutásra.”

„Ne feledjék, hét helyen változott meg a csapat, most nem az volt a fontos, hogy egy színvonalas meccset játsszunk" – így a belgák kapusa, Thibaut Courtois, aki profi karrierje 101. kapott gól nélkül letudott mérkőzése mellett azt is ünnepelhette, hogy továbbra sem szenvedett vereséget a válogatottban, pedig már 20. szereplését regisztrálhattuk..

„Nehéz lenne dicsérnem játékosaimat, rengeteg hibát követtek el, sokszor voltak fegyelmezetlenek. Azt hiszem, labdarúgóim nem a legjobban futballoztak ezen a tornán, és bár nem könnyű saját magát értékelnie az embernek, azt hiszem, az én mulasztásaim miatt történt így. Most, a harmadik meccsen tulajdonképpen jól futballozott a csapat, de amikor az ellenféltől kiállítottak egy játékost, mindent középen erőltettünk. Hogy lemondok-e, arról később nyilatkozok” – hangzottak a dél-koreai kapitány, Hong Mjung Bo ilyen körökben meglepően őszinte szavai.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik