Vb 2014: A hollandok nem vették figyelembe mások érdekeit - Piturca

Vágólapra másolva!
2011.10.25. 08:52
Címkék
Az érintetteknek hétfőn nem sikerült egyezségre jutniuk a világbajnokság selejtezőjének menetrendjéről az európai zóna D-csoportjában. Amint arról tegnap már beszámoltunk: a döntés a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékesei elé került, akiknek hivatalból kell eljárniuk ilyen esetben. Ebben a mezőnyben szerepel majd a magyar válogatott is. A menetrend a holland és a román félen bukott meg. Amint arról beszámoltunk, a hollandok a románokat hibáztatják, de ahogyan arra számítani lehetett, a románok szerint az eset fordítva történt, és a hollandok nem vették figyelembe mások érdekeit.

„Már a találkozó előtt sikerült elvi egyezségre jutnunk a magyarokkal, a törökökkel és az andorraiakkal, majd a helyszínen percek alatt megállapodtunk az észtekkel is – mondta Victor Piturca, a románok szövetségi kapitánya. – A hollandok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a Konföderációs Kupán való lehetséges részvételük miatt nekik kétezer-tizenhárom júniusában ne kelljen játszaniuk. Mi viszont a júniusi két játéknapon legalább az egyik selejtezőt mindenképpen ellenük szerettük volna játszani. A hollandok ezzel szemben márciusban mérkőztek volna velünk, ami meg számunkra volt elfogadhatatlan szakmailag. Romániában tudniillik akkoriban kezdődik meg a tavaszi szezon a téli szünet után, ellentétben a hollandokkal, akiknek labdarúgói ilyenkor abszolút játékban és formában vannak. Utolsó lehetőségként a hollandok javasoltak nekünk egy olyan programot, amelyben az egyik válogatottas héten a magyarokat fogadtuk volna, míg négy nappal később a törökökhöz megyünk, majd ezt követte volna egy »könnyebb« párosmeccs, Andorra és Észtország ellen. Ez viszont edzőként szakmailag számomra vállalhatatlan volt. Miután a hollandok következetesen elutasították, hogy júniusban játsszanak, nem sok választási lehetőséget hagytak, egyáltalán nem vették figyelembe a tárgyalópartnerek érdekeit és javaslatait.”Victor Piturca, a románok szövetségi kapitánya. – A hollandok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a Konföderációs Kupán való lehetséges részvételük miatt nekik kétezer-tizenhárom júniusában ne kelljen játszaniuk. Mi viszont a júniusi két játéknapon legalább az egyik selejtezőt mindenképpen ellenük szerettük volna játszani. A hollandok ezzel szemben márciusban mérkőztek volna velünk, ami meg számunkra volt elfogadhatatlan szakmailag. Romániában tudniillik akkoriban kezdődik meg a tavaszi szezon a téli szünet után, ellentétben a hollandokkal, akiknek labdarúgói ilyenkor abszolút játékban és formában vannak. Utolsó lehetőségként a hollandok javasoltak nekünk egy olyan programot, amelyben az egyik válogatottas héten a magyarokat fogadtuk volna, míg négy nappal később a törökökhöz megyünk, majd ezt követte volna egy »könnyebb« párosmeccs, Andorra és Észtország ellen. Ez viszont edzőként szakmailag számomra vállalhatatlan volt. Miután a hollandok következetesen elutasították, hogy júniusban játsszanak, nem sok választási lehetőséget hagytak, egyáltalán nem vették figyelembe a tárgyalópartnerek érdekeit és javaslatait.”

A brazíliai Konföderációs Kupát 2013. június 15–30. között rendezik meg, egyelőre öt nemzet részvétele biztos. Brazília házigazdaként, Spanyolország vb-címvédőként állhat rajthoz, rajtuk kívül eddig három kontinensbajnok (Japán, Mexikó, Uruguay) kvalifikálta magát. A kiadó három helyre az Afrikai Nemzetek Kupájának győztese, Óceánia képviselője és a 2012-es Európa-bajnok – amennyiben a spanyolok megvédik a címüket, úgy a döntős ellenfél – pályázik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik