Vb 2014: a bírókat óva intették a túl sok sárga laptól?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.07. 16:04
null
Velasco Carballo (balra) nem adott lapot Zúnigának (Fotó: Action Images)
A Bild információja szerint a bírókat irányító svájci Massimo Busacca óva intette a világbajnokságon közreműködő játékvezetőket a túl sok sárga lap kiosztásától.

Fura teória látott napvilágot a német Bild napilapban: a lap saját információra hivatkozva azt írja, a játékvezetőknek titkos utasítás alapján, amíg lehet, lap nélkül kell megpróbálniuk levezetni a meccseket. Aki nem követi az irányelvet, az nem kap szerepet a torna záró szakaszában.

Mindez azt eredményezte, hogy a játékosok nem veszik komolyan a bírókat, bátrabban szabálytalankodnak, mert látják, nincs érte retorzió. Sok meccs csúszott ki emiatt a játékvezetők keze közül, a Brazília–Kolumbia negyeddöntőben például 54 szabálytalanság volt, de mindössze négyszer villant a sárga lap. A Bild Neymar sérülését is e felfogás következményének tartja, ráadásul Juan Zúniga sem kapott érte sárga lapot.

„A FIFA a felelős Neymar sérüléséért. Egyszerűen túl magas az a szint, amiért már lapot osztanak” – idézik a korábbi játékvezetőt, Urs Meiert.

Az ARD televízióban szakértőként dolgozó Mehmet Scholl is azon a véleményen volt, hogy a történtek egyenesen következtek abból, hogy a játékvezetők nem szabtak gátat a kemény szabálytalanságoknak.

A Bild szerint Busacca a kevés lappal szeretné alátámasztani a torna után, hogy sikerült visszaszorítani a durvaságot. Eddig 2.8 a meccsenkénti sárga lapos átlag, ami kirívóan alacsonynak számít.

„A FIFA tagadni fogja ezt a feltevést, de ne higgyenek neki!” – írja a német lap.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik