A belgák Milla „apó” és Kiss Lászlóék nyomdokaiban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.23. 17:17
null
Divock Origi és Marouane Fellaini is csereként volt eddig eredményes a vb-n (Fotó: Action Images)
Két mérkőzés után hat ponttal áll Belgium, és csoportjából már továbbjutott a brazíliai világbajnokságon. Algériát és Oroszországot is a becserélt labdarúgók góljával győzte le, és csak három válogatott szerzett ennél több találatot a kispadról beszálló játékosnak köszönhetően.

 

A belga válogatott a cserejátékosainak köszönheti, hogy két csoportmérkőzés után még százszázalékos mutatóval áll, sőt már tovább is jutott kvartettjéből. Algéria ellen Fellaini és Mertens volt eredményes a kispadról beállva, míg Oroszországot Origi góljával győzte le.

Két mérkőzés, három gól a cseréktől. Ez nagyon jó teljesítmény, de a vb-történelemben távolról sem egyedülálló.

A játékoscserét 1970 óta engedélyezik a vb-ken, de sem Mexikóban, sem négy évvel később az NSZK-ban még nem voltak olyan hatékonyak a kispadról beszálló emberek, mindkét tornán öt-öt gólt szereztek a tartalékok. A történelmi hűség kedvéért meg kell említeni, hogy csereként a mexikói Ignacio Basaguren volt először eredményes a Salvador elleni csoportmeccsen.

A legjobban cserélő csapat a vb-k történelmében Kamerun. 1990-ben hatalmas népszerűségnek örvendett az afrikai együttes, amely a negyeddöntőig jutott. Ehhez az is kellett, hogy a kispadon egy olyan játékos várjon bevetésre, mint Roger Milla. Az akkor már félig-meddig visszavonult támadó szép karriert tudhatott maga mögött, de Európában (leszámítva Franciaországot) nem igazán ismerték (hol volt akkor még az internet…).

Az olaszországi vb-n az akkor 38 éves csatárt rendre csereként dobta be Valerij Nyepomnyascsij szövetségi kapitány, és Milla meg is hálálta ezeket a lehetőségeket, hiszen négyszer is eredményes volt, Anglia ellen pedig még Eugene Ekeke is betalált a kispadról beszállva. Milla négy évvel később, az Egyesült Államokban is csereként lőtt gólt Oroszországnak.

Kamerun ezzel a magyar válogatott csúcsát adta át a múltnak, addig ugyanis Mészöly Kálmán együttese tartotta a csúcsot. Az 1982-es vb-n négyszer találtak be cserejátékosaink, valamennyi gólt Salvador kapta. Kiss László háromszor, Szentes Lázár egyszer volt eredményes a 10–1-re megnyert mérkőzésen, Kiss ráadásul a vb-k leggyorsabb tripláját is jegyezte.

Szintén erős volt hasonló szempontból a 2006-os világbajnok olasz válogatott. Marcello Lippi csapatában Vincenzo Iaquinta, Filippo Inzaghi, Francesco Totti és Alessandro Del Piero is csereként beállva szerzett gólt, ezekre a találatokra nagy szükség volt az elsőség szempontjából.

Az olaszok tartanak egy csúcsot is: a mostani vb-t leszámítva 1970 óta minden világtornán legalább egy alkalommal betalált valamelyik cserejátékosuk, ezt egyetlen más válogatott sem mondhatja el magáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik