Távol (Dél-)Afrikától: akik lemaradnak a vb-ről

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.05.12. 19:50
null
Maradona döntött: sem Cambiasso, sem Zanetti, sem Santana  (jobbról balra) nem utazik a vb-re. Igazolja majd a torna? (Fotó: Reuters)
A „létszámleépítés" mindig kegyetlen dolog. Egy labdarúgó-világbajnokság előtt sincs ez másként, emberi drámák és sokszor furcsa döntések sora zajlik le egy-egy kerethirdetésnél. A szövetségi kapitány ilyenkor minden lehet, csak okos nem – bárkit tesz be, és bárkit hagy ki, bele lehet kötni, a drukkerek pedig ezt meg is teszik… Válasz csak a pályán érkezhet – a győztesnek nem szokták megkérdőjelezni a válogatási elveit. A többieknél bezzeg – jaj a legyőzötteknek! Röviden áttekintjük, hogy a világbajnokságról kik maradnak le – a lista (mint mindig) most is nagyon erős.

NEM KELL A „TRAKTOR”

LEMARADÓK – A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL
Uruguay: C. Rodríguez (eltiltott)
Mexikó: Sabah (sérült)
Franciaország: Benzema, Nasri, Vieira (mindhárom kapitányi döntés)
Dél-Afrika: Morris (kapitányi döntés), Gould (sérült)
   
Argentína: J. Zanetti, Cambiasso, Gago, Lucho González (kapitányi döntés)
Dél-Korea: Szeol Ki Hjeon (sérült)
Görögország: Baszinasz (kapitányi döntés)
Nigéria: Olofinjana (kapitányi döntés)
   
Anglia: Beckham, Owen (sérültek), W. Brown (kapitányi döntés)
Egyesült Államok: C. Davies (sérült)
Algéria:
 
Szlovénia: Logar (kapitányi döntés)
   
Németország: Adler, Rolfes (sérültek), Kuranyi, Frings (kapitányi döntés)
Ausztrália: Thompson (sérült)
Ghána: Agogo (sérült)
Szerbia: Dragutinovics, Jankovics (sérült), Kezsman (kapitányi döntés)
   
Hollandia: Van Nistelrooy (kapitányi döntés)
Dánia: Andreasen (sérült)
Japán: Ono (kapitányi döntés)
Kamerun: Bikey, Tchoyi (kapitányi döntés)
   
Olaszország: Cassano, Toni, Del Piero, Totti (kapitányi döntés, ill. utóbbi egyszer már visszavonult a válogatott szerepléstől)
Paraguay: Cabanas (támadás érte, sérült)
Új-Zéland: A. Scott (kapitányi döntés)
Szlovákia: Mintál (lemondta a válogatottságot)
   
Brazília: Ronaldinho, Pato, Adriano, Ronaldo (kapitányi döntés)
Portugália: Makukula, Quim, Rui Patrício, Joao Moutinho, R. Quaresma (kapitányi döntés)
Elefántcsontpart: Djakpa (sérült)
Észak-Korea:
   
Spanyolország: Palop, F. Navarro (kapitányi döntés), De la Red (egészségügyi problémák)
Honduras: Costly (sérült)
Chile: C. Maldonado (sérült), O. González (kapitányi döntés)
Svájc: Vonlanthen (kapitányi döntés)

Kezdjük Dél-Amerikában, ahol egyébként is a leghálátlanabb feladatok közé tartozik a kerethirdetés – bármi is a döntés, klasszisok sora ül otthon. A kapitány pedig „kapja az ívet", hozzá nem értőtől síkhülyéig általában mindenki elmondja, és „bűnbocsánat" csak a győzelemért jár.

Még egy akkora legendának is, mint Diego Maradona, aki sajátosan válogatott, és rengeteg kritikát kell ezért lenyelnie. A futballtörténelem egyik legzseniálisabb játékosa a selejtezőkön nem bizonyított, és széles támadási felületet nyújtott a keret kijelölésével is – például kihagyta a szenzációs formában futballozó Javier Zanetti, Esteban Cambiasso kettőst.

Elsősorban a „Traktor", tehát Zanetti lehet elkeseredett: hiába 136-szoros argentin válogatott, már másodszor marad le a világbajnoki szereplésről egymásután, több lehetősége pedig minden bizonnyal nem lesz. Az Internazionale szélsőhátvédje 2006-ban José Pekerman döntése miatt maradt otthon (Lionel Scaloni ment helyette…), most Maradona nem számít rá, indoklása szerint azért, mert középső védőkkel akar felállni szélsőhátvédek helyett.

Esteban Cambiasso kihagyását taktikai okokkal sem lehet védeni, ráadásul a középpályás kitűnő formában játszik – viszont amióta Maradona a kapitány, egyszer sem került be a keretbe, ez pedig sokat elárult az esélyeiről…

Fernando Gago a selejtezőkön általában Javier Mascherano mellett szerepelt szűrőként, de az „isteni” Diego most egy nagyvonalú gesztussal „elnézett mellette": igaz, mindössze 17 bajnokin játszott, sérülésekkel is küszködött, és már volt sokkal jobb szezonja is. Lucho González sem utazhat Dél-Afrikába, pedig formájára nem lehetett panasz az OM-ben – a Maradona-érában viszont ő is a periférián volt, és maradt is.

AZ „ELDUNGÁSÍTOTTAK”

A brazil válogatott keretét – fogalmazzunk így – „eldungásította" a kapitány. Dunga állítása szerint csak a nemzeti mezben nyújtott jó teljesítményt veszi figyelembe, így lemondott többek között Pato, Adriano és Ronaldinho szolgálatairól, bár utóbbi legalább a (sérülések esetére tartalékban tartott) hét „beugró" között helyet kapott.

Ami azt illeti, utóbbi két döntés – bármennyire sokan támadják is – védhető: Ronaldinho még mindig „fakó" csúcsformájához képest, Adriano pedig egyrészt kiszámíthatatlan, másrészt nem a fegyelem mintaképe, harmadrészt 2008 novembere óta nem lőtt gólt a selecaóban.

Pato kihagyása – a Milan-csatár sérülései ellenére – már sokkal inkább megkérdőjelezhető, főleg, hogy mondjuk Carlos Eduardo a tartalékok között ott van. Nem a hoffenheimi támadó képességeit akarjuk megkérdőjelezni – 5 gól és 9 gólpassz a Bundesligában nem rossz teljesítmény –, de a képzeletbeli mérleg azért Dungán kívül alighanem sokaknál Pato javára billenne.

Balhátvédben is vitára ad okot a döntés: Bastos és Gilberto utazik, Marcelo és Maxwell nem, de erre a posztra is áll: igen nehéz választani a támadó felfogású szélső védők közül. Marcelo 2009–2010-es teljesítménye (4 gól, 8 gólpassz a bajnokságban) igen meggyőző, igaz, Bastos (10 gól, 1 gólpassz) is villogott a Lyonban, Gilberto pedig megbízható, több poszton bevethető rutinos iparos – mondjuk azt, hogy Dunga szereti saját képére formálni a keretet.

Ez talán 1990 óta a legkevesebb „mágikus villanásra" képes brazil keret, viszont ez nem biztos, hogy hiányozni fog a vb-n – és hogy a Dunga-csapat is képes őrületbe kergetni az ellenfelet, azt illusztrálnánk egy írek elleni góllal.

Mindenesetre a kerethirdetés után Adriano kiborult, a brazil sajtó – érdekes módon a Santos ifjoncainak, Neymarnak és Paulo Henriquének be nem hívása miatt – tombol, Dunga pedig védekezik – minden a szokásos brazil koreográfia szerint zajlik.

OTTHON HAGYOTT VILÁGBAJNOKOK

A 2006-os világbajnok olasz válogatott négy évvel rutinosabb lett (mondhatni, megöregedett…), a generációváltás pedig nagy jóindulattal is csak félig-meddig levezényeltnek tekinthető. Marcello Lippi többször hangsúlyozta, szerinte kiemelkedő fontosságú egy világbajnokságon a tapasztalat – ennek megfelelően megpakolta a keretet veteránokkal.

Az otthon maradottak kihagyása többé-kevésbé papírforma: Francesco Totti 2006-ban visszavonult a válogatott szerepléstől, igaz, az utóbbi időben jelezte, ha a kapitány számít rá, visszatér, Luca Toni csak tavasszal játszott rendszeresen, Cassano valószínűleg meccsenként lőhetne három gólt, akkor sem kapna meghívót, Alessandro Del Piero pedig – bár néha megvillantotta zseniális képességeit – szintén nem nyújtott annyira kiemelkedő teljesítményt, hogy „kötelező” legyen az utaztatása.

Persze ehhez hozzátehetjük: a többi Juventus- és Milan-játékos sem, mégis a két csapat keretéből vannak a legtöbben a squadra azzurrában… A világbajnok csapatból Buffon, Fabio Cannavaro, Grosso, Zambrotta, De Rossi, Camoranesi, Gattuso, Pirlo, Gilardino és Iaquinta maradt.

Franciaországban Patrick Vieira hosszú és rendkívül eredményes válogatottbeli karrierjét zárta le Raymond Domenech azzal, hogy nem hívta meg (a veteránok közül David Trezeguet gyakorlatilag szóba sem áll a kapitánnyal), így Thierry Henry maradt az egyetlen világbajnok – neki meg a formája nem a legjobb.

„Valószínűleg nem érdemelt volna kezdőcsapatbeli tagságot, de létfontosságú a jelenléte a csapategység szempontjából, nagyon sokat segít a többieknek" – mondta Emmanuel Petit a döntés hallatán.

SZAVAZÁS

Önnek ki hiányzik a legjobban a vb-ről a lemaradó sztárok közül?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Elfogadom a döntést, de nem tartom jónak, hogy fél éve nem beszéltünk, pedig korábban jó kapcsolatot ápoltunk. Azt hiszem, a karrieremre való tekintettel figyelmesebb is lehetetett volna" – így a csalódott Vieira.

Domenech eredetileg 23-as keretet akart hirdetni, mondván, nem akar felesleges feszültségeket kelteni egy kései szűkítéssel, de végül harmincas keretet adott meg – feszültség így is van a válogatás miatt... Benzema kiesett a kapitány kegyeiből, csakúgy, mint Samir Nasri, akinek a formája nem volt meggyőző az Arsenalban. Ennek ellenére az „ágyúsok" középpályása hiányozhat, ha a játékmester Gourcufföt bármi baj éri – a középső kreatív játékosok nem árasztják el a „kékek" keretét.

SOKGÓLOS, DE KEGYVESZTETT

A német válogatott igen erős kerettel megy edzőtáborba, viszont – ha csak a játékosok formáját nézzük – nem a legerősebb csatárokkal. A Kevin Kuranyit korábban nyilvánosan a Nationalelfből „kipakoló" Joachim Löw góljai ellenére sem hívta vissza az oroszok elleni meccs után súlyos fegyelmezetlenséget elkövető csatárt (bár elmondása szerint csak taktikai okai vannak a mellőzésnek), ott van viszont a 2009–2010-es idényben góliszonyban szenvedő Lukas Podolski és Miroslav Klose. Persze ha valakire, kettejükre igaz: klubbeli és válogatottbeli szereplésük nem mindig összehasonlítható, a két lengyel származású támadó szinte megtáltosodik, ha felölti a Nationalelf mezét. „Jogi" nagyon reménykedik benne, hogy Dél-Afrikában is ez lesz a helyzet... Löw másik érdekes döntése a rutinos Torsten Frings kihagyása, aki sokszor volt motorja a válogatottnak – most viszont pihenhet a nyáron...

SÉRÜLTLISTÁN

AMAURI ESETE:
KÉT SZÉK KÖZÖTT...
 

Különösen érdekes a helyzete Amaurinak, aki hosszú ideig várt az olasz állampolgárságra, és remélte, a squadra azzurrába könnyebben befér, mint a selecaóba. Az ügy fejleményei hónapokig ellátták témával az olasz sajtót, majd tavaly novemberben Amauri hivatalosan is bejelentette, az olasz válogatottban szeretne játszani a jövőben. A Juventus támadója végül áprilisban meg is kapta az új útlevelét. Marcello Lippit azonban mindez nem hatotta meg, nem viszi magával a 29 éves futballistát a vb-re. Látva Amauri szezonját, ez nem is olyan meglepő...

A kapitányi döntés kegyetlenségével vetekszik egy, a legrosszabbkor jött sérülés is – ez még mindenkit fenyeget a vb-ig, ahogyan azt John Terry példája is mutatja. Maradjunk a német válogatottnál: René Adler a Nationalelf első számú kapusának hihette magát egészen addig, míg meg nem sérült – korábban nem keveset harcolt azért, hogy ő legyen a „kiválasztott". Rajta kívül még Simon Rolfes marad le sérülés miatt a dél-afrikai „túráról".

David Beckham negyedik világbajnokságára mehetett volna, de Achilles-ina elszakadt a Chievo elleni bajnokin, most pedig az orvosoknak esélyük sem volt „csodát tenni", mint 2002-ben, lábközépcsonttörése után. A legutóbbi három vb-n fix pont volt a keretben Michael Owen is, de a közismerten sérülékeny csatár kidőlt az Aston Villa elleni Ligakupa-döntőn, így semmivé foszlottak amúgy is halvány vb-reményei.

Súlyos autóbalesete után Charlie Davies, az amerikaiak játékosa örülhet, hogy egyáltalán gondolhatott a vb-részvétele, viszont lemaradt a harmincas listáról, edzettségi állapota miatt ez nem meglepő. Az Inter tehetséges balhátvédjének, Davide Santonnak a 2008–2009-es idénye jobb volt, mint a mostani, de így is jó esélye volt a vb-kiküldetésre, már ha nem esik ki térdproblémái miatt hosszabb időre.

A ghánai válogatott egyik legeredményesebb csatárát vesztette el, bár Junior Agogo nem tartozik a világklasszisok közé – 27 meccsen szerzett 12 találatával viszont így is a „Fekete Csillagok" legjobb teljesítményt nyújtó támadói között van. Tekintve, hogy a ghánaiak egyébként sem állnak jól támadókkal, nagyon erős középpályássorukból pedig nem egészséges Michael Essien (bár ő utazik), nem jók az előjelek a vb előtt.

Szintén csatárgondjai vannak Hondurasnak, mely egyik legjobbjáról, az egy román bajnokin lábát törő Carlo Costlyról mondhat le.

„Sokkoló a hír, ő volt az egyetlen csatárunk, aki rendszeresen játszott és jó formában is volt" – kommentált a szövetségi kapitány Reinaldo Rueda.

Térdproblémáit ugyan maga mögött tudta hagyni Ruud van Nistelrooy, de hiába jelezte, hogy visszatérne a holland válogatottba, Bert van Marwijk nem hívta meg – a szakvezető szerint a center egyszerűen nem játszik elég magas szinten. Sérüléssel küszködik, de bent maradt a keretben Cesc Fabregas, Fernando Torres, Xavi (mindhárom Spanyolország), Rafael Van der Vaart (Hollandia), Harry Kewell (Ausztrália), Thomas Sörensen (Dánia), Pepe (Portugália) és Gareth Barry (Anglia) – az orvosok szerint mindannyian felépülhetnek a vb-re, szemben a fent említettekkel.

Említsük meg külön az uruguayi Cristian Gonzálezt, aki saját forrófejűsége (és az ezért kapott négymeccses eltiltása, amelyből kettő a vb-re esne) miatt búcsúzhat el Dél-Afrikától.

KEVESEN MARADTAK

Négy év nagy idő, így nem meglepő, hogy a legutóbbi világbajnokság huszonhármas álomkeretéből mindössze tizenegyen utazhatnak ismét a vb-re: Buffon, Terry, Lahm, F. Cannavaro, Zambrotta, R. Carvalho, Ballack, Pirlo, Gattuso, Henry és Klose. Az akkori legjobbak közül többen már nem aktívak: Lehmann, Ricardo, Ayala, Thuram, Zé Roberto, Vieira, Zidane, Totti, Figo, Maniche, Crespo és Toni gyarapítja azok listáját, akiktől távol lesz Dél-Afrika.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik