Tartanak Hollandiától: a dánoknak már az iksz is jó

Vágólapra másolva!
2010.06.14. 12:03
null
Az oranje már megtalálta Dél-Afrikában a megfelelő színű hátteret a felkészüléshez... (Fotó: Reuters)
Az első tisztán európai mérkőzéssel kezdődik meg a labdarúgó-világbajnokság hétfői, 4. játéknapja: 13.30-kor az E-csoportban Hollandia Dániával mérkőzik meg. A csoport másik meccsén – a Marca megfogalmazása szerint – „az Oroszlánok szusit akarnak enni", azaz Kamerun Japánnal csap össze 16 órakor. A vb előtt kitűnő formát mutató hollandoktól igencsak tartanak a „dán dinamitok"…

HOLLANDIA–DÁNIA

„A döntetlen már jó eredmény lenne, ezt el kell mondanom. Nyilvánvaló, hogy Hollandia az esélyes, egyénileg remekül képzettek a futballistái, és a legjobb csapatokban játszanak" – nyilatkozta a meccs előtti sajtótájékoztatóján Morten Olsen, a dán szövetségi kapitány. A rutinos szakvezető elmondta: igyekezett nagyon alaposan kielemezni az oranjét, és reméli, megtalálta a gyenge pontokat a játékában.

E-CSOPORT, EGYMÁS ELLENI MÉRLEGEK
Hollandia–Dánia: 16 meccs, 6 holland győzelem, 5 döntetlen, 5 dán győzelem.
Japán–Kamerun: 3 meccs, 2 japán győzelem, 1 döntetlen, 0 kameruni győzelem.

„Mindegyik csapatnak vannak hiányosságai és gyengeségei, rajtunk múlik, hogy megfelelően felkészülünk-e, és előnyt tudunk-e kovácsolni ebből. Most volt a leghosszabb felkészülési időm a válogatottal, amióta szövetségi kapitány vagyok, és ez jót tett. Mindegyik játékosom kész a rajtra, nagyon várja a meccset. Felkészültünk, és büszkék vagyunk arra, hogy a dán színeket képviseljük."

A dán csapatban kétséges volt Nicklas Bendtner szereplése (Olsen vasárnap még azt mondta, ágyéksérülése miatt nincs esély a center játékára), és nem egészséges Jon Dahl Tomasson sem. A rutinos, 110 válogatott meccsen 51 gólt szerzett csatár is sérüléssel küszködik, csakúgy, mint Daniel Jensen. Végül részben megoldódtak Olsen gondjai, mert Bendtner vállalta a játékot, kérdés, mennyit bír.

A dánok középpályás „ütőgépe", Christian Poulsen szerint ez a meccs jutalomjáték a csapatnak.

„Remélem, meg tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek, és meglepetést okozunk. Jutalomjáték ez a világbajnokság egyik esélyese ellen, ebből akár jól is kijöhetünk. Ha nagyon jó napot fogunk ki, lehet esélyünk" – mondta.

A dánok szélsője, Dennis Rommedahl már „kóstolgatta" a hollandokat egy kicsit.

 NSO VB-CSAPATMUSTRA
Hollandia
Dánia

„Nálam nem esélyesek a hollandok! Gyakran kezdenek jól, aztán elvesztenek egy kulcsfontosságú meccset, és kiesnek. Nem játszik a legjobb formában levő labdarúgójuk, Arjen Robben, és hátul nem olyan erősek, mint a támadójátékban" – vélekedett.

A hollandoknál a Ghána elleni 4–1-es és a magyarok elleni 6–1-es siker után a formára senki nem panaszkodhat, arra annál inkább, hogy Arjen Robben sérült, és nem játszhat. A csapat többi tagja viszont ugrásra kész.

„Fizikálisan és fejben is tökéletesen felkészültünk, alig várom az első meccset. Minimum az elődöntőig el kell jutnunk, ez kötelező számunkra egy ilyen kerettel. A csapattagok a legnagyobb klubokban játszanak, ha csapatként küzdünk, sokáig eljuthatunk" – mondta a FIFA hivatalos honlapjának Robin van Persie, akit Dirk Kuyt, Wesley Sneijder és Rafael Van der Vaart fog támogatni az oranje támadóalakzatában.

 NAGY SOROZATBAN
A holland válogatott Bert van Marwijkkal mindössze egyszer kapott ki eddig, veretlenségi szériája immár 19 mérkőzést számlál.

A holland mester, Bert van Marwijk szerint meglepetést biztos nem fog okozni a két csapat.

„Tökéletesen ismerjük egymást, nem hinném, hogy titokban tudtunk tartani bármit is. Morten Olsennel hasonlóan gondolkodunk a futballról. Tiszteljük a dánokat és nem becsüljük le őket, mert szombaton az angol–amerikai meccsen láthatta mindenki, mi történhet egy könnyűnek tartott mérkőzésen. Ez a legfontosabb meccsünk a vébén, mindent meg kell tennünk, hogy megnyerjük" – nyilatkozta.

 A KÉT CSAPAT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
HOLLANDIA Márc. 3.: Egyesült Államok 2–1, máj. 26.: Mexikó 2–1, jún. 1.: Ghána 4–1, jún. 5.: Magyarország 6–1
DÁNIA Márc. 3.: Ausztria 1–2, máj. 27.: Szenegál 2–0,  jún. 1.: Ausztrália 0–1, jún. 5.: Dél-Afrika 0–1

A holland kapitány is kritizálta a világbajnokság labdáját: szerinte a Jabulani miatt nem született még szabadrúgásgól a tornán. „A labda komikus dolgokat művel a levegőben – mondta van Marwijk. – Ha a játékosok a földön tartják, nincs baj vele. A keresztbeíveléseknél viszont alig lehet kontrollálni, összevissza repked. A legtöbb szabadrúgás messze fölé szállt. Ez a labda miatt van."

Hasonlóan vélekedett a csapatkapitány, Giovanni van Bronckhorst is: „Először meg kell szoknunk a labdát, csak aztán jöhet a játék" – mondta a Feyenoord védője.

Van Bronckhorst egyébként a dánok ellen lesz „százados", a nemzeti csapat történetében negyedikként éri el a 100. válogatottságot Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112) és Phillip Cocu (101) után. A csapatkapitány szerint itt az idő, hogy az oranje végre ne csak szépen játsszon, de megbízható teljesítményt is nyújtson.

„Az 1974-es vébé óta minden nagy tornán jó focit játszottunk. Most azt kell megmutatnunk, hogy állandósítani tudjuk a jó teljesítményt. Az elmúlt két évben megmutattuk, nagyon ki van éhezve az egész válogatott a sikerre, bajnokok akarunk lenni" – fogadkozott.

JAPÁN–KAMERUN

 NSO VB-CSAPATMUSTRA
Japán
Kamerun

A csoport másik meccsén nem épp csúcsformában levő két együttes csap össze. Igazából a japánoknak van több aggódnivalójuk, nem véletlen, hogy négy egymást követő vereség (ilyen szégyen 1992 óta nem esett meg a válogatottal) után szerveztek még egy, önbizalomnövelőnek szánt felkészülési mérkőzést. Mivel az is 0–0 lett, ez nem sok jót ígér, főleg, hogy a „kék szamurájok" pocsékul védekeztek a rögzített szituációknál, és a támadójátékuk sem kielégítő.

 

 A KÉT CSAPAT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
JAPÁN Jan. 6.: Jemen 3–2, febr. 2.: Venezuela 0–0, febr. 6.: Kína 0–0, febr. 11.: Hong Kong 3–0, febr. 14.: Dél-Korea 1–3, márc. 3.: Bahrein 2–0, ápr. 7.: Szerbia 0-3, máj. 24.: Dél-Korea 0–2, máj. 30.: Anglia 1–2, jún. 4.: Elefántcsontpart 0–2, jún. 10.: Zimbabwe 0–0
KAMERUN Jan. 13.: Gabon 0–1, jan. 17.: Zambia 3–2, jan. 21.: Tunézia, jan. 25.: Egyiptom 1–3, márc. 3.: Olaszország 0–0, máj. 25.: Grúzia 0–0, máj. 29.: Szlovákia 1–1, jún. 1.: Portugália 1–3, jún. 5.: Szerbia 3–4

Okada Takesi, a japán válogatott szövetségi kapitánya elmondta, Samuel Eto'o őrzésére külön figyelmet fordít majd az együttes, de a mester ígéri, csapata nemcsak a védekezésre összpontosít, hanem támadó szellemben futballozik.

„Nem hiszem, hogy Eto'o tökéletes, és a kameruni csapat nem egyedül Eto'óból áll. Azt szeretnénk, hogy ne csak egy ember fogja a csatárt, hanem többen figyeljenek rá. A gólszerzés mindegyik gárda számára nagyon fontos. A csapatunk nem csak a védekezésre koncentrál. Technikás játékosaink vannak, és támadó szellemben játszunk" – Okada.

„Nem aggódom a válogatott szereplése miatt, mivel a felkészülés alatt mindent begyakoroltunk. Bízom benne, hogy a legjobb formánkban tudunk játszani" – tette hozzá a mester.

Paul Le Guen, a kameruni válogatott szövetségi kapitánya bizakodó a japánok elleni meccsel kapcsolatban.

„Kiválóan sikerült felkészülésen vagyunk túl, optimisták vagyunk. Nagy a nyomás rajtunk, de ez senkit sem lep meg. Jó játékosaink vannak, jó a csapat, így bizakodó vagyok. A célunk, hogy megismételjük, sőt, talán felülmúljuk az 1990-es szereplést, nagyon sokat várnak tőlünk a drukkereink" – mondta Le Guen.

E-CSOPORT, 1. FORDULÓ
HOLLANDIA–DÁNIA
13.30, Johannesburg, Soccer City. Vezeti: Lannoy (francia)
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuyt, Sneijder, Van der Vaart - Van Persie.
Dánia: Sörensen - L. Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Enevoldsen, C. Poulsen, Jörgensen - Rommedahl, Bendtner, Kahlenberg
A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk és folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!

 

E-CSOPORT, 1. FORDULÓ
JAPÁN–KAMERUN
16.00, Bloemfontein, Free State Stadion. V: Benquerenca (portugál)
Japán: Kavasima - Konno, Nakazava, Túlio Tanaka, Nagatomo - Abe, Endo - Honda, Haszebe, Okubo - Okazaki.
Kamerun: Hamidou - Bassong, Mbia, Nkoulou, Assou-Ekotto - R. Song, Makoun, Enoh - Emana, Eto'o, Webó.
A mérkőzéseket élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik