Sosem volt még ilyen gyenge Olaszország

Vágólapra másolva!
2010.06.25. 00:25
null
Itt már az égiek sem segítenek... Olasz drukkerek Rómában (Fotó: Reuters)
Nemcsak a keserűség, a statisztika is azt mondatja: ez volt minden idők leggyengébb világbajnoki szereplése a címvédő olasz labdarúgó-válogatott részéről.

Olaszország nem várt búcsúja a keserűség mellett negatív rekordok sokaságát is magával hozta. A squadra azzurra 17 világbajnokságán sohasem szerepelt még ilyen rosszul: győztes mérkőzés nélkül, nyeretlenségi csúcsot felállítva utazik haza. Most szinte egész Itália az okokat keresi, az internetezők szerint a felelős egyértelműen Marcello Lippi.

Olaszország történetének leggyengébb világbajnoki szereplését felmutatva utazik haza Dél-Afrikából. Az idei az első világbajnokság, amelyen a csapat nem nyert egyetlen meccset sem, és a megszerzett pontok tekintetében is negatív csúcsot állított fel.

Két pontot csak 1950-ben Brazíliában, 1954-ben Svédországban és 1966-ban Angliában szereztek a taljánok, de azokat – az akkori szabályok értelmében – győzelemért kapták, így „értékük" nagyobbnak tekinthető, mint a mostani két döntetlenért járó két pont.

 AZ 1. KÖRBEN KIESETT CÍMVÉDŐK
1950: Olaszország
1966: Brazília
2002: Franciaország
2010: Olaszország

Ha a 2006-os berlini döntő rendes játékidejének végeredményét nézzük (1–1), a mai mérkőzés volt sorozatban a negyedik nyeretlen találkozójuk a világbajnokságokon, amely a leghosszabb negatív sorozat a válogatott életében. Ennél azonban  sokkal többet mond az, hogy az azzurrók 2009 november 18. óta nem tudtak győztesen levonulni a pályáról (vagyis az idén egyetlen meccset sem nyert meg Olaszország!). A svédek elleni 1–0-s siker óta 4 döntetlen és két vereség a mérleg, hasonlóan pocsék szériára 13 éve nem volt példa.

A Lippi-csapat Franciaországgal karöltve is rekordot döntött, a világbajnokságok történetében – mint megírtuk – sohasem volt példa arra, hogy mind a két legutóbbi finalista a csoportkör után búcsúzzon. Ráadásul győzelem nélkül...

Olaszország most az okokat keresi. A különböző internetes portálokon szavazásra bocsátották a kérdést: kinek a hibája? Szinte az összes oldalon Marcello Lippi „nyert", a legnagyobb sportnapilap site-ján késő estig nagyjából negyvenezren (!) szavaztak, a voksok 70 százaléka a visszatérő szakembert okolja.

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!

Az internetezők szerint a kapitány sokat bírált válogatási politikája és ötlettelensége okozta az együttes vesztét. Nem válogatta be Cassanót, Balotellit, Tottit, Perrottát, akik színt vihettek volna a játékba. Sok volt a formán kívüli Juventus-játékos, erről egy szurkoló a következőképpen fogalmazta meg véleményét.

„Lippi! Elfelejtetted meghívni a válogatottba Zoffot, Cabrinit, Tardellit, Gentilét és Orialit... akkor legalább a Juventus-öregfiúk 2010 mellé téve a Juventus-öregfiúk 1982-t egész jó csapatot csinálhattál volna..." – írja egy hozzászóló.

Sokan a nemzeti büszkeségük sérülését is megélik a vereségben, és kijelentik, hogy az olasz nép nem való futballra többé, és valóban csak a földműveléshez és a paradicsomtermesztéshez ért igazán.

Apropó, paradicsom! Így a hozzászólók egyike: „TAM-TAM! Mindenki paradicsommal a reptérre...!"

A paradicsomdobálásnak már van történelme: 1966-ban a sztárokkal telezsúfolt, a világbajnokságon nagyon csúnyán lebőgő és a csoportkörből (többek között az Észak-Korea elleni 0:1 miatt) kieső squadra azzurrát rohadt paradicsomok özönével fogadta a finoman fogalmazva is elégedetlen drukkerhad a római reptéren. Jaj a legyőzötteknek?

OLASZ EGYSOROSOK A KIESÉS UTÁN 
„Szégyenben mennek haza” (La Gazzetta dello Sport)
„Olaszország, micsoda szégyen! Kiestek és utolsók” (Corriere dello Sport)
„Ez még rosszabb, mint Korea” (La Repubblica)
„LIPPI, a te hibád!” (Tuttosport)
„Nevetséges azzurri, erre nincs mentség” (Roberto Beccantini, La Stampa)
„A legrosszabbra is felkészültünk, de ez annál is rosszabb volt…” (Michela Raico, olasz szurkoló)
„Két meccsünk rossz volt, a harmadik gyalázatos” (Francesco Mongiovi, olasz szurkoló)
„Förtelmes teljesítmény, arrogancia és más semmi” (Piergiorgio Stiffoni, az Északi Liga politikusa)
„Megszégyenítettük magunkat. Ez egy korszak vége” (Andrea Pirlo, az olasz válogatott világbajnok középpályása)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik