Most kiderül, mit ér az Ázsia legjobbja-cím

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.05.23. 01:38
null
Brett Emerton (jobbra) Dél-Afrikában is az ausztrálok egyik vezére lehet (Fotó: Action Images)
Az immáron az ázsiai szövetségbe is felvett ausztrál labdarúgó-válogatott első új kontinensversenyén ugyan némileg leszerepelt (a nyolcaddöntőben Japán mért rájuk vereséget), a dél-afrikai világbajnokságra viszont díszlépésben jutott ki, ráadásul a japánokat is megelőzte csoportjában. Időközben Ausztrália és Új-Zéland legjobb csapataiból létrejött az óceániai szuperbajnokság, az A-League, ám ha a mindenkori kapitány a hazai forrásra támaszkodik, annak tradicionálisan nem lesz jó vége.

Előre a hiddinki úton

Pim Verbeek kapitány a Guus Hiddink által lerakott alapokra építkezik, mind taktikailag, mind humánerőforrásban. Adott a védelmi mag: a kapuban a veterán Mark Schwarzer (37 éves lesz a vb-rajton, klubja a Fulham), előtte a csapatkapitány, a jobb oldalon és középen is hasznos Lucas Neill (32, Galatasaray), a vele már évtizede együtt játszó, a hererákkal is sikeresen elbánó Craig Moore (34, jelenleg klub nélküli), a bal oldalon bevethető, tapasztalatokban szintén nem szűkölködő Scott Chipperfield (34, Basel) és az átellenben vitézkedő Luke Wilkshire (Dinamo Moszkva). Utóbbi 1981-es születésű, ezzel e sor doyenje a kezdőben, és ezzel már át is köthetünk arra, hogy mi az ausztrál válogatott Achilles-sarka: fiatal tehetségek nemigen döngetik a kezdő kapuját. A fentieken kívül talán csak a 26 esztendős bal oldali védőnek, a kenyerét a Twentében kereső David Carneynek van esélye bekerülni a vb-csapatba.

 A 2006-BAN AZ OLASZOKTÓL KIKAPÓ CSAPAT

 

„Németországi" középpálya

A középpályán sok a fix kerettag: a Brett Emerton (31, Blackburn Rovers), Mark Bresciano (30, Palermo), Harry Kewell (31, Galatasaray), Jason Culina (29, Gold Coast United), Vince Grella (30, Blackburn Rovers), Tim Cahill (30, Everton) hatos már 2006-ban, Németországban is vb-kerettag volt. A fiatalok közül a középen bevethető, egykoron az Interben is megfordult Carl Valeri (25, Sassuolo) tűnik a legígéretesebbnek. E sor erejét a jobb oldalon fungáló Emerton agresszivitása és gyorsasága, a még mindig csak 31 éves, de meglepetésre mindig kész balszélső, Harry Kewell kreativitása és az irányító, az Evertont is prímán elgardírozgató Tim Cahill lendülete adja.

 

Ukrán importból erősítettek

Jó csatárban viszont szűkölködnek kengurusék: Mark Viduka 34 éves fejjel körön kívülre került, ám kijelölt utóda, a Middlesbrough-ban légióskodó Scott McDonald (26) a nemzeti tizenegyben nem túl gólerős, így a Japánban profiskodó Joshua Kennedy (27, Nagoya Grampus) mellé igencsak elkelne egy veszélyes ék. A mester 2009 tavaszán egy mérkőzésre kínjában még azt az Archie Thompsont is reaktiválta, aki FIFA-csúcstartó egy mérkőzésen lőtt 13 találatával, majd eltűnt a szemünk elől. Később a kapitány egy ukrán születésű ékkel próbálkozott, Nikita Rukavytsyával (22, Twente), aki bekerült a bő vb-keretbe is.

 

Egy csatárral

Verbeek csapata a második ázsiai selejtezőkör során mindössze egyetlen gólt kapott, méretes rekordot felállítva ezzel, és tavaly felkészülési mérkőzésen legyőzték idegenben az íreket és nem kaptak ki a hollandoktól. A 4–2–3–1-es felállásból és a fent leírtakból következik, hogy egy roppant stabil védelem áll a kapitány rendelkezésére, akik előtt a már ezer éve együtt játszó Grella, Culina kettős  segít be a védekezésbe. A csapat esze most is Cahill lesz, mellette Kewell lendülete lehet az ausztrálok legveszélyesebb fegyvere, középcsatáraik góltalansága pedig a vesztük.

 

Nagy kérdés, hogy mire lesz elég a Hiddink-hagyaték 2010-ben, mindenestre Ausztrália 2009 őszén a 14. helyen állt a FIFA ranglistáján, Ázsiában pedig az első. Új „földrészét" tehát máris meghódította, de mint James Bond óta tudjuk, vannak olyanok, akiknek a világ sem elég. Hőseink Dél-Afrikában azért gyaníthatóan kiegyeznének a legjobb nyolc közé jutással is...

AUSZTRÁLIA 30 FŐS KERETE
Kapusok: Mark Schwarzer (Fulham), Brad Jones (Middlesbrough), Eugene Galekovic (Adelaide United), Adam Federici (Reading)
Hátvédek: Craig Moore (klub nélküli), Lucas Neill (Galatasaray), Luke Wilkshire (Dinamo Moszkva), Scott Chipperfield (Basel), David Carney (Twente), Mark Milligan (JEF United), Jade North (Tromsö), Michael Beauchamp (al-Dzsazíra), Shane Lowry (Aston Villa), Rhys Williams (Middlesbrough)
Középpályások: Tim Cahill (Everton), Brett Emerton (Blackburn Rovers), Mark Bresciano (Palermo), Vince Grella (Blackburn Rovers), Brett Holman (AZ Alkmaar), Carl Valeri (Sassuolo), Mile Jedinak (Antalyaspor), Richard Garcia (Hull City), Nicky Carle (Crystal Palace), Tommy Oar (Utrecht), James Holland (AZ Alkmaar)
Csatárok: Harry Kewell (Galatasaray), Josh Kennedy (Nagoja Grampus), Scott McDonald (Middlesbrough), Dario Vidosic (Nürnberg), Nikita Rukavytsya (Twente)
AUSZTRÁLIA ÚTJA A VB-RE
ÁZSIAI ZÓNA
1., 2. SELEJTEZŐKÖR
Ausztrália a 3. selejtezőkörben csatlakozott a küzdelmekhez.
 
3. SELEJTEZŐKÖR, 1. CSOPORT
Ausztrália−Katar 3−0 (Kennedy 10., Cahill 18., Bresciano 33.)
Kína−Ausztrália 0−0
Ausztrália−Irak 1−0 (Kewell 47.)
Irak−Ausztrália 1−0 (Emad Mohammed 27.)
Katar−Ausztrália 1−3 (al-Khalfan 94., ill. Emerton 17., 56., Kewell 75.)
Ausztrália−Kína 0−1 (Szun Csiang 11.)
Ausztrália az 1. helyen jutott tovább, megelőzve Katart.
 
4. SELEJTEZŐKÖR, 1. CSOPORT
Üzbegisztán−Ausztrália 0−1 (Chipperfield 26.)
Ausztrália−Katar 4−0 (Cahill 8., Emerton 17. − 11-esből, 58., Kennedy 76.)
Bahrein−Ausztrália 0−1 (Bresciano 93.)
Japán−Ausztrália 0−0
Ausztrália−Üzbegisztán 2−0 (Kennedy 66., Kewell 73. − 11-esből)
Katar−Ausztrália 0−0
Ausztrália−Bahrein 2−0 (Sterjovski 55., Carney 88.)
Ausztrália−Japán 2−1 (Cahill 59., 77., ill. Tanaka 39.)
Ausztrália az 1. helyen jutott ki a világbajnokságra, megelőzve a szintén vb-résztvevő Japánt.
Az ázsiai selejtezőcsoportok végeredményét itt tekinthetik meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik