Kijózanodás Németországban, jogos öröm a szerbeknél

Vágólapra másolva!
2010.06.18. 18:48
null
Lehajtott fejjel: a Nationalelfnek össze kell kapnia magát (Fotó: Reuters)
Az eddigi diadalmi mámort a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon Szerbia ellen elszenvedett vereség után egy csapásra a kijózanodás váltotta fel Németországban.

Berlinben és az ország számos más városában a péntek kora délutáni mérkőzés előtt valóságos rendkívüli állapot uralkodott, a parlament felfüggesztette ülését, a munkahelyek többségéből korábban hazaengedték az alkalmazottakat – vagy külön televíziós helyiségeket rendeztek be számukra –, és a tanítás az iskolák többségében is korábban ért véget.

KATTINTSON A  KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!

A hírek szerint a Bundestagban külön és meglehetősen hangos „színfoltot" jelentett, hogy pártállástól függetlenül a honatyák még a német nemzeti színű  vuvuzelát, azaz a különleges dél-afrikai trombitát is bevihették magukkal a frakcióterembe, természetesen azzal a kikötéssel, hogy ebből – úgymond – nem csinálnak rendszert.

A német válogatotton azonban a valóban rendkívüli szurkolás sem segített, a szakértők szerint viszont emelt fővel vesztett. Az ausztrálok elleni kiváló játékot ezúttal nem sikerült megismételni, igaz a mostani ellenfél, Szerbia egészen más súlycsoportban volt.

KLOSE: NEM VOLT SEMMI!

„Szerettem volna segíteni a csapatot, a labdára mentem, és nem is szabálytalankodtam. Semmi nem volt. A játékvezető figyelmeztethetett volna ahelyett, hogy ad egy sárga lapot. A válogatott jól küzdött a második félidőben, mindent megpróbáltak a fiúk" – értékelt Miroslav Klose.

A középpályán Bastian Schweinsteiger és Sami Khedira ezúttal nem villogott, a csapatot pedig egészen szerencsétlenül érte Miroslav Klose első félidős – német vélemény szerint túlzottan szigorú és éppen ezért indokolatlan – kiállítása. Ráadásul a szerbek szinte rögtön ez után érték el győztes góljukat, amit egyesek azzal magyaráztak, hogy a németek még fel sem ocsúdtak a kiállítás okozta sokkból. Klose maga is úgy vélekedett, hogy a második sárga lapot hozó esetnél „nem történt semmi".

A német válogatott ennek ellenére nem adta fel, és a második félidő első húsz percében tíz emberrel is gólhelyzetek sorát dolgozta ki. Ebben különösen Lukas Podolski járt az élen, aki még büntetőt is hibázott. A szakértők szerint ilyen körülmények között a döntetlen igazságosabb lett volna.

Így értékelte csapata játékát Joachim Löw edző is, aki televíziós nyilatkozatában úgy vélte, hogy a németek az első félidőben nehezen találtak magukra. A sors iróniája, hogy ezután, emberhátrányban ment igazán a játék – vélekedett a tréner, aki szerint a német válogatott Szerbia ellen mindenekelőtt erkölcsi tartásával vizsgázott jelesre.

SZAVAZÁS

Ön szerint jogos volt Miroslav Klose kiállítása?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Az első félidőben nehézséget okozott számunkra, hogy belerázódjunk a mérkőzésbe. A fordulás után aztán mindent megtett a csapat, az emberhátrányunk ellenére sikerült helyzeteket kialakítanunk, morálisan teljesen rendben voltunk. Szerintem összességében sportszerű volt a találkozó, ezért is találom kicsit soknak a kilenc sárga és az egy piros lapot. Klosénak óvatosabbnak kellett volna lennie, mivel már volt egy sárga lapja. Sajnos nem tudtuk irányítani úgy a mérkőzést, ahogy elképzeltük, de elég erősek vagyunk ahhoz, hogy továbbjussunk. Nem lógatjuk a fejünket, saját kezünkben van a sorsunk" – adott gyorselemzést a meccsről Löw.

A német szurkolókat ismerve a mostani kijózanodás hamarosan ismét határtalan lelkesedésbe csap át, és mindenki a Ghána elleni szerdai találkozót várja. És ha Ghána ellen győz a csapat, még – mint a Bild című lap írta – akár világbajnok is lehet.

„Nagyon sajnálom… Nem rúgtam igazán rosszul, de a kapus eltalálta a sarkot a tizenegyesnél, ilyenkor már nem lehet mit tenni. Persze felteszem a kezem, elismerem, hibáztam. Nem szükséges a megbeszélés, egyszerűen nyernünk kell Ghána ellen" – nyilatkozta a rengeteget próbálkozó, de nem túl szerencsés Podolski. A teendők listájában alighanem igaza van…

EGY KIS MÚLTIDÉZÉS
A legutóbbi, vb-n elhibázott német tizenegyes Uli Hoeness nevéhez fűződik, aki 1974-ben, Lengyelország ellen rontott.
A Nationalelf 1986, a Dánia elleni 0–2 óta először veszített vb-csoportmérkőzést.

A szerb szövetségi kapitány, Radomir Antics nem volt teljesen elégedett együttese játékával, a győzelemmel azonban természetesen igen.

„A vezető gólunk után túl sokat törődtünk a védekezéssel, jobban kellett volna koncentrálnunk. Dejan Sztankovics sérüléséről még korai beszélni, de annyit elmondhatok, hogy nem tűnik súlyosnak. Ami az ellenünk megítélt tizenegyest illeti, erre nem sokat tudok mondani: ugyanígy jártunk Ghána elleni is, ilyen a foci, ez is benne van a játékban. Ami a mérkőzést illeti, elégedettek vagyunk, s most röviden csak annyit üzennék a szurkolóknak, hogy az ausztrálok elleni mérkőzés után Szerbia büszke lesz a nemzeti együttesre" – nyilatkozta.

Az első meccsen „láthatatlan embert” játszó, a Nationalelf elleni találkozóra nagyon feljavuló Milan Jovanovics a szerb csapategységet tartja a győzelem kulcsának.

„A szerencse nagyon fontos tényező a sportban, s Fortuna istenasszony ezúttal mellénk szegődött. Csatlakoznék a szövetségi kapitány nyilatkozatához, aki kiemelte, hogy a második félidőben nem koncentráltunk eléggé. Ami a gólomat illeti, szeretném megköszönni Kraszicsnak a beadást, Zsigicsnek pedig a passzt, amelyet sikerült gólra váltanom. Óriási haditett egy ilyen erős német együttest legyőzni, ami csakis azért sikerülhetett, mert pénteken egységes csapatot alkottunk. Nagyon fontos volt, hogy a szélsőink jól játszottak, sok akciót kezdtünk a széleken" – vélekedett.

Az információkat partneroldalunk, a Magyar Szó bocsátotta rendelkezésünkre.  

SZERBIA–NÉMETORSZÁG 1–0
 
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Németország 2 1 1 4–1 +3  3  
  2. Ghána 1 1 1–0 +1  3  
  3. Szerbia 2 1 1 1–1 0 3  
  4. Ausztrália 1 1 0–4 –4  0  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik