Szerb-albán: újrajátszást kérnek a hazaiak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.28. 08:01
A Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) fellebbez az UEFA döntése ellen, amellyel ugyan Szerbiának ítélték a félbeszakadt, Albánia elleni Eb-selejtezőt 3–0-s eredménnyel, de le is vontak három pontot a csapattól.

„A szerb szövetség alelnöke, Goran Milanovics úgy fogalmazott, hogy fellebbezésükben az Albánia elleni mérkőzés újrajátszását fogják követelni, mondván, nincs rendben, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csak a következményekkel foglalkozott döntésében, az előzményekre nem tért ki a büntetés kiszabása során” – írja az újvidéki Magyar Szó online.írja az újvidéki Magyar Szó online.

Albánia azzal fenyegetőzik, hogy visszalépteti csapatát az Eb-selejtezőktől, ha Szerbiát nem zárják ki a küzdelmekből, és a mérkőzést nem ítélik 3–0-val a vendégcsapatnak. Az albánok arra hivatkoznak, hogy a szerbek számlájára írhatók a mérkőzés félbeszakítását kiváltó rendezési hiányosságok.

„Az albánokat azért büntették meg, mert nem akarták folytatni a meccset, minket pedig a rossz szervezés miatt, ugyanakkor az UEFA nem foglalkozott azzal, hogy miért került sor a mérkőzés megszakítására. Ha a futballban a legnagyobb bűn, ha a politika belekeveredik a sportba, akkor vélhetően mindenki számára egyértelmű, hogy az albánok mit csináltak, és hogy minden következmény kisebb hiba ennél a tettnél. A Nagy-Albániát ábrázoló zászló megjelenése egyértelműen a politika belekeverése a sportba, a drónnak a stadionba való irányítása pedig terrorcselekménynek is minősíthető. Ezen alapul majd a fellebbezésünk. Muszáj bizonyítanunk, hogy mindez politikai lépés volt, amit az albán szövetség az albán politikusokkal együtt előre eltervezett” – érvelt Milanovics.

Az incidensekhez mindkét fél hozzájárult, hiszen az albánok által a pálya fölé repített quadrocopteren függő Nagy-Albánia zászlóval kezdődött a balhé, s az albán játékosok támadtak rá a szerb játékosra, Sztefan Mitrovicsra, akinek sikerült elkapnia a zászlót és a drónt.

Természetesen a szerb szövetség sem ártatlan, hiszen már az incidens előtt pirotechnikai eszközöket használtak a szurkolók a lelátón, s fáklyákat dobtak a pályára, az ellenfél játékosainak védelme helyett pedig még a helyi rendfenntartók is ütötték az albán labdarúgókat.

AZ UEFA ELSŐ FOKÚ FEGYELMI HATÁROZATA

1. A mérkőzést Szerbia 3–0-s eredménnyel megnyerte.

2. A Szerb Labdarúgó-szövetségtől, pontosabban a szerb felnőttválogatottól levonnak három pontot a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében.

3 Szerbiának a soron következő két hazai mérkőzését az Eb-kvalifikáció során nézők nélkül kell lejátszania.

4. A Szerb Labdarúgó-szövetségnek (FSS) 100 ezer eurós büntetést kell fizetnie.

5. Az Albán Labdarúgó-szövetségnek 100 ezer eurós büntetést kell fizetnie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik