Eb 2016: „totális holland bukás”; a kapitány maradna

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.14. 13:42
null
Az első válságtanácskozás Wesley Sneijder vezetésével (Fotó: Action Images)
A második félidőben emberhátrányban játszó Csehországtól hazai pályán elszenvedett 3–2-es vereség után biztossá vált, hogy a holland labdarúgó-válogatott nem lesz ott a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságon. A holland sajtó finoman szólva borong, a játékosok szomorúak, míg Danny Blind szövetségi kapitány maradni kíván.

„A holland labdarúgás történetének legnagyobb töréséhez méltó volt a befejezés” – írja az Algemeen Dagblad (AD) az öngóllal elveszített amszterdami mérkőzésről. A csehek elleni futball megint csak kaotikus volt, a szereplés „totális bukás”, de vajon mi lehet az oka?

„A FELELŐSSÉG KÖZÖS”
WESLEY SNEIJDER: – Mérhetetlen ürességet érzek. Testben és lélekben is készen vagyok. Győznünk kellett volna, ilyen hibákat tilos elkövetni. Ez van. Itt a vége. A felelősség közös, a játékosoknak és a stáb tagjainak egyaránt osztozniuk kell benne.
ROBIN VAN PERSIE: – Már mondtam, hogy nem áll szándékomban lemondani a válogatottságot, ebben a nehéz helyzetben meg különösen nem, hiszen a megfutamodás nem az én műfajom. Az elmúlt hónapokban sok minden történt, nem tagadom, megfordult a fejemben a búcsú gondolata is, de most már szó sem lehet erről, továbbra is rendelkezésre állok, ha hívnak, jövök. S hogy mi legyen Danny Blinddel? Nem kérdés, top edző, maradnia kell!
BAS DOST: – Most én is tagja vagyok a keretnek, ám sokáig csak szurkoló voltam, úgyhogy tökéletesen megértem, mit éreznek az emberek. Az egész ország szomorú, idő kell ahhoz, hogy túllépjünk a történteken.

„Egy hadseregnyi pszichológusra és programozóra, elemzőre lesz szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a magyarázatot a kérdésre: miként lett a világbajnoki harmadik helyezett csapatból tizenöt hónap alatt egy felismerhetetlen massza?” – folytatja az AD.

„Mi okozta az oranje hanyatlását? – teszi fel a kérdést a Volkskrant is. – Van Gaal képes volt mindent kihozni ezekből a sokat próbált profikból, de Hiddink, majd később Blind nem tudta ezt megismételni.”

A Trouw „a holland labdarúgás legnagyobb kudarcáról” ír, a keddi meccsről megjegyezvén: a csehek határozottak és veszélyesek voltak, „az oranje reményei valójában már az első félidőben elszálltak”.

„Micsoda szégyen!” – engedi szabadjára érzelmeit a De Telegraaf. A lap szerint „rettenetesen fájdalmas”, hogy az oranje nem lesz ott az Európa-bajnokságon, „ilyen megalázó helyzetbe még nem került a holland labdarúgás”.

Danny Blind szövetségi kapitány szerint a keretüket sújtó sérüléshullám volt a kudarc egyik legfőbb oka.

„Nagyjából tizenkét-tizenöt játékosunk hiányzott. Mi nem Németország vagy Spanyolország vagyunk, Hollandiának nehéz megbirkózni ezzel. Az országban egyszerűen nincs elég minőségi játékos ahhoz, hogy jelentős változások történhessenek” – magyarázta Blind, aki július elején vette át a posztot Guus Hiddinktől, de a négyből három meccset elvesztettek az irányításával.

Logikus fordulat lenne a kapitányváltás, itt-ott elhangzik Frank de Boer neve, ám az Ajax szakvezetője már jelezte: köszöni szépen, jól érzi magát klubedzőként, esze ágában sincs váltani. Blindnek sincs.

„Folytatom a munkát, mert egyrészt kétezer-tizennyolcig szól a szerződésem, másrészt meg hiszek ebben a csapatban – jelentette ki a szövetségi kapitány. – És a célomat sem értem még el. A terv az volt, hogy ha nem is automatikusan, de legalább pótselejtezőn kijussunk az Európa-bajnokságra. Ez nem sikerült. Hogy én lennék a felelős? Ezt még elemezni kell, tény viszont, az eredményeink nem jók.”

Hollandia legutóbb 1984-ben hiányzott az Európa-bajnokságról – azóta 1988-ban aranyérmes lett, háromszor elődöntőt játszott –, és 1990 óta világbajnokságot is csak egyszer (2002) kényszerült kihagyni, sőt 2010-ben ezüst-, 2014-ben bronzérmes volt.

EMLÉKEZTETŐ

Hollandia–Csehország 2–3 (0–2)
Amszterdam,
Amsterdam ArenA. V: Damir Skomina (szlovén)
Hollandia: Zoet – Tete, Bruma, Van Dijk (Dost, 64.), Riedewald (Van Persie, 39.) – Wijnaldum, Blind, Sneijder – El Ghazi (Lens, 69.), Huntelaar, Depay. Szövetségi kapitány: Danny Blind
Csehország: Cech – Kaderábek, Kadlec, Suchy, Gebre Selassie – Skalák, Plasil (Skoda, 86.), Darida, Pavelka, Necid (Procházka, a szünetben) – Sural (Kalas, 71.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
G: Huntelaar (70.), Van Persie (83.), ill. Kaderábek (28.), Sural (35.) Van Persie (66. – öngól)
Kiállítva: Suchy (43.)

A mérkőzés összefoglalója

Van Persie öngólja

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Csehország 10 7 1 2 19–14 +5 22
2. Izland 10 6 2 2 17–6 +11 20
3. Törökország 10 5 3 2 14–9 +5 18
4. Hollandia 10 4 1 5 17–14 +3 13
5. Kazahsztán 10 1 2 7 7–18 –11 5
6. Lettország 10 5 5 6–19 –13 5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik