Eb 2016: Ramsey David Beckham nyomdokain – érdekességek

Vágólapra másolva!
2016.07.02. 08:20
null
Az ünneplő walesi válogatott (Fotó: AFP)
A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében Wales óriási meglepetésre 3–1-re legyőzte Belgiumot, ezzel bejutott a legjobb négy közé, ahol Portugáliával küzdhet meg a fináléban való szereplésért. Íme, néhány statisztikai érdekesség a walesi válogatott, és egyik legjobbja – az elődöntőt sárga lapjai miatt kihagyni kényszerülő – Aaron Ramsey tegnapi teljesítményéről, valamint a két szövetségi kapitány értékelése a látottakról.

 

WALES

• Wales Eb-újoncként jutott el az elődöntőig – erre legutóbb 1992-ben a hazai pályán szereplő Svédország volt képes.

• Wales eddig 10 gólt szerzett a 2016-os Európa-bajnokságon. Ennél csak egy brit csapat – az 1966-ban házigazdaként világbajnokságot nyerő Anglia, 11 találattal – rendelkezik jobb mutatóval.

• Az 1996-os Eb óta – amelyen az angolok a legjobb négybe jutottak – Wales az első brit csapat, amely bejutott az elődöntőbe.

• Sam Vokes, a walesi válogatott harmadik gólszerzője legutóbb 12 mérkőzéssel ezelőtt, 2014 márciusában Izland kapuját vette be a nemzeti csapatban.

AARON RAMSEY

• Az Arsenal középpályása – Eden Hazard-hoz hasonlóan – négy gólpasszt jegyzett eddig a tornán, erre 1980 óta csak a szerb Ljubinko Drulovics volt képes 2000-ben.

• Ramsey egy Eb-mérkőzésen két gólpasszt jegyzett, ezt a brit játékosok közül legutóbb David Beckham mondhatta el magáról (ő 2000-ben, Portugália ellen szintén kétszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe csapattársait).

• Az öngólokat leszámítva a 25 éves középpályás a legutóbbi nyolc walesi gólból ötben főszerepet játszott: vagy ő szerezte, vagy a gólpasszt jegyezte.

• A belgák ellen Ramsey több helyzetet alakított ki (6) és több passzt adott (52), mint bármelyik csapattársa.

A KÉT SZÖVETSÉGI KAPITÁNY ÉRTÉKELÉSE

„Elképesztő teljesítményt nyújtottunk, teljesen megleptük Belgiumot. Fantasztikus volt! Tudtuk, kemény lesz, de már az elejétől mondtuk, hogy nem csak élvezni jöttünk a tornát. Azért vagyunk itt, hogy versenybe szálljunk a riválisokkal. Versenyképesek voltunk, és ennél többet nem kérhetünk. Olyan játékosaink vannak, mint Joe Allen, Aaron Ramsey és Gareth Bale, nekik kell passzolniuk és futballozniuk, mert ezzel hozzák ki a legtöbbet a csapatból" – kezdte Chris Coleman, majd visszatekintett egy kicsit.

„Megpróbáltunk mindig az erősségeinkre építeni, akkor is, ha esetleg nem lett eredménye. Ne féljetek az álmaitoktól, mert négy éve hihetetlenül, elképzelhetetlenül messze voltam ettől az eredménytől. Ne féljetek a kudarctól! Nekem több kudarcom volt, mint sikerem. Most kiélvezem a sikert. Briliáns gólokat szereztünk. Nagyon örülök, hogy Sam Vokes betalált, mert mindig keményen dolgozik, és az öltözőben is remek figura. Ashley Williams mesterhármast szerezhetett volna – micsoda vezér! És Hal Robson-Kanu: micsoda teljesítmény!"

„Mélységesen csalódott vagyok, ahogy mindenki az öltözőben. Reménykedtünk az elődöntőbe jutásban, és tökéletesen kezdődött a meccs. Aztán Wales megfogott minket, és bajba kerültünk. Túl sok védőnk esett ki, bizonytalan volt a fiatal hátvédsorunk. Marouane Fellainit azért hoztam be, hogy stabilizálódjunk, de erre kiegyensúlyozatlan lett a középpályánk. A második gól halálos csapás volt" – így Marc Wilmots, aki egyelőre nem mond le.

„Nem értek egyet azzal, hogy nem volt jó a taktika. Edző vagyok, nem varázsló. Sajnos le kell vonnunk azt a következtetést, hogy bizonyos játékosokat nem tudunk pótolni. Jól felkészültünk a walesiek 3–5–2-es felállására, ám a fiatalokkal a csapatban nehéz dolgunk volt. Wales pedig jól játszott, megmutatta, hogy nem véletlenül jutott el idáig. Nem Thibaut Courtois volt az egyetlen, aki kemény szavakat használt a meccs után, de most nem dobhatunk ki mindent az ablakon."

„Nem ma este döntök a jövőmről. Az elmúlt négy évben két nagy tornán játszottunk negyeddöntőt. Az eredmények jók. Kivárok. Nézzük meg, miért történtek így a dolgok. Aztán meglátjuk. Nem fogok idegből döntést hozni."

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
WALES–BELGIUM 3–1 (1–1)
Lille,
Stade Pierre-Mauroy, 45 936 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
WALES: Hennessey – Chester, A. Williams, Davies – N. Taylor, J. Allen, Ledley (A. King, 78.), Ramsey (Collins, 90.), Gunter – Bale, Robson-Kanu (Vokes, 80.). Szövetségi kapitány: Chris Coleman
BELGIUM: Courtois – Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) – Nainggolan, Witsel – Carrasco (Fellaini, a szünetben), De Bruyne, E. Hazard – R. Lukaku (Batshuayi, 83.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Gólszerző: A. Williams (31.), Robson-Kanu (55.), Vokes (86.), ill. Nainggolan (13.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik