Eb 2016: Mindenki mondjon le! – Romániában nem boldogok

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2016.06.20. 11:22
null
A román válogatott csoportutolsóként búcsúzott, fejeket követel a közvélemény (Fotó: Reuters)
„Mindenki mondjon le!” Nagyjából ezzel a mondattal jellemezhető a hangulat, amely Romániában uralkodik a labdarúgó-válogatott Albániától elszenvedett veresége és az Európa-bajnoki búcsú után. Egyszerre felelős a modern edzésmódszerek alkalmazása helyett szentképeket csókolgató Anghel Iordanescu szövetségi kapitány, a lélektelenül futballozó játékosok, az albánok kemény játékát elnéző Pavel Královec játékvezető, a rossz stratégiát követő szövetség, de még a csőd szélén táncoló klubok is.

A Gazeta Sporturilor napilap internetes oldala „Az évszázad szégyene” címmel számol be a vereségről, szemére hányva Iordanescunak, hogy az Eb-n eddig mellőzött Lucian Sanmarteant csak 0–1-nél cserélte be, vagy hogy az egész életében jobbhátvédet játszó Alexandru Matelt annak ellenére tette a védelem bal oldalára, hogy a veterán Razvan Rat jelezte, felépült sérüléséből. A lap a játékosok többségét – tízes skálán – 3-as és 4-es osztályzattal értékelte, a gólnál hibázó kapus, Tatarusanu pedig 2-est kapott.

A Prosport honlap szerint Románia jelenlegi csapatával csak akkor tudna továbbjutni egy Eb-csoportból, ha az UEFA megváltoztatja a szabályokat, és mind a négy együttest továbbengedné. „Sadiku Tatarusanu hazaküldött minket” – írja a lap, felvetve a franciák első gólja után most is hasonlót hibázó kapus felelősségét. Egy másik írásban azt taglalják, hogy bár a válogatott nevetségessé vált a tornán, az edzők és játékosok elégedettek a szerepléssel.

„Sajnáljuk a vereséget, de semmit sem hányhatok a fiúk szemére. Volt egy jó meccsünk a franciákkal, aztán Svájccal is, most meg ez a vereség. Az is siker, hogy kijutottunk az Eb-re, ez már nem a hetvenes évek Albániája, 21 játékosuk játszik erős külföldi bajnokságokban” – mondta Iordanescu.

A csapat küzdőszellemét és szurkolóihoz való viszonyát bírálók a mérkőzés után újabb érveket kaptak, mivel a lefújás után sem Vlad Chiriches csapatkapitány, sem Razvan Burleanu, a szövetség (FRF) elnöke nem volt hajlandó nyilatkozni a találkozót közvetítő televíziónak. Utóbbi hétfő reggel csupán annyit mondott, hogy kielemzik a történteket, és biztosan lesznek változások.

„Legyünk realisták, és ismerjük el, hogy már a részvételünk is sikernek számít ezen az Európa-bajnokságon” – mondta az elnöke a Dolce Sport televíziónak.

A DIGI Sport a statisztika segítségével mutatja ki, hogy a válogatott mennyire gyenge volt a csoportkörben. A román játékosok három meccsen mindössze kilenc, kaput eltaláló lövésre voltak képesek, és egyre kevesebbet futottak: a franciák ellen 105.7, a svájciak ellen 102.7, az albánok ellen pedig már csak 101.1 kilométert. A csapat gyenge erőnlétével kapcsolatban már a második meccs után megszólalt Pompiliu Popescu, a válogatott alig egy hónappal az Eb előtt nyugdíjazott orvosa is, aki szerint utóda nem a megfelelő gyógyszereket adta a játékosoknak, ezért esett vissza a teljesítményük. Mircea Sandu korábbi FRF-elnök szerint is hatalmas az orvosi stáb felelőssége, mert Romániának volt a legtöbb sérült játékosa a tornán.

A teljes román sajtó és a közvélemény is tényként kezeli, hogy Iordanescu századik mérkőzése a válogatott kispadján egyben az utolsó is volt.

Az érintett szerint erről Burleanu elnök dönt, ő maga szabadságra megy a torna után. Az utódlásról elsőként a korábbi ligaelnök, Dumitru Dragomir beszélt, aki szerint kizárólag Gheorghe Hagi alkalmas a poszt betöltésére. A DIGI Sport értesülései szerint Burleanu külföldi, elsősorban német edzőt szeretne, 2014 őszén, még Iordanescu kinevezése előtt a jelenleg a Hamburgot vezető Bruno Labbadiával is tárgyaltak. Ugyanakkor a szövetségnek nincs túl sok pénze egy sztáredzőre, így a román trénerek közül az elmúlt szezonban a Dinamót irányító Mircea Rednic a legesélyesebb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik