Eb 2016: Cristiano Ronaldo és Bendtner kulcsszerepben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.14. 22:41
null
Jogos az ünneplés: C. Ronaldo 450. gólját szerezte tétmeccsen, ráadásul ez a nagyon fontosak közül való<br />(Fotó: Reuters)
Ha nehezen is, de Cristiano Ronaldo góljával Portugália hazai pályán 1–0-ra legyőzte Örményországot a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének pénteki játéknapján. Az I-csoport másik mérkőzésén Szerbia Belgrádban, zárt kapuk mögött 3–1-re kikapott vendégétől, a második félidőben fordító Dániától, amelynek soraiban Nicklas Bendtner két gólt szerzett.

PORTUGÁLIA–ÖRMÉNYORSZÁG 1–0

A portugálok a korábbi egyetlen hazai selejtezőjüket elveszítették (Albánia, 0–1), de az akkor sérülés miatt hiányzó Cristiano Ronaldo ezúttal ott volt a soraikban. A 25. percben éppen előtte nyílt az első félidő legnagyobb gólszerzési lehetősége, de az első lövését védte Roman Berezovszkij, a kipattanóból eleresztett második után pedig a labda centikkel elkerülte a kaput. Odaát Kamo Hovanesszjan előtt nyílt remek lehetőség, éles szögből leadott lövését Rui Patrício kiütötte.

A második játékrész elején Danny a lécre fejelte a labdát, ezt a helyzetet leszámítva azonban derekasan dolgozott az örmény védelem – egészen a 72. percig. Akkor az éppen becserélt Ricardo Quaresma kipattanó lövésénél nem szabadítottak fel idejében a vendégek, a labda valahogyan odapattogott a kapu torkában helyezkedő Cristiano Ronaldóhoz, ő pedig ilyen helyzetben nem szokott hibázni. Be is kotorta a labdát (1–0).

A dán gólszerzők, Bendtner (balra) és Kjaer (Fotó: Reuters)
A dán gólszerzők, Bendtner (balra) és Kjaer (Fotó: Reuters)

CR7 karrierje 450. gólját könyvelte el hivatalos mérkőzésen – mint utóbb kiderült, e jubileumi találat győzelmet ért. Portugália eddig két gólt szerzett ebben az Eb-selejtező-sorozatban – mindkettő a Real Madrid extraklasszisának nevéhez fűződik.

SZERBIA–DÁNIA 1–3

Az albánok elleni október meccs nevezetes dróntámadásának következményeként a szerbek üres lelátók előtt fogadták Dániát, és még öt perc sem telt el, amikor Zoran Tosics révén kihasználták az „alkotói csöndet". Bal oldali beadás után Nemanja Gudelj estében finoman továbbpöccintette a labdát a ziccerben lévő Zoran Tosicsnak, aki egy igazítás után kilenc méterről a kapu jobb oldalába lőtt (1–0). Danko Lazovicsnak is volt egy jó lehetősége, de elpackázta.

A fordulás után gyorsan fordult az eredmény: a 60. percben egy kontra végén Christian Eriksen lövését rossz helyre ütötte Vladimir Sztojkovics, és a kipattanót Nicklas Bendtner kegyetlenül beverte (1–1). Alig telt el két perc, amikor Eriksen ívelt be szabadrúgást a bal oldalról, Simon Kjaer pedig kihasználta, hogy a hosszú oldalon teljesen őrizetlenül hagyták – előrevetődve a hálóba fejelt (1–2). A hajrában Bendtner újra kijátszotta a szerb lescsapdát, és közelről belőtte a meccset eldöntő harmadik dán gólt (1–3).

I-CSOPORT

PORTUGÁLIA–ÖRMÉNYORSZÁG 1–0 (0–0)
Faro-Loule, Estádio Algavre. V: Szidiropulosz (görög)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Bosingwa, Pepe, Carvalho, Raphael Guerreiro – Nani (William Carvalho, 88.), Joao Moutinho, Tiago – Hélder Postiga (Éder, 56.), Danny (Quaresma, 70.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
ÖRMÉNYORSZÁG: Berezovszkij – K. Hovhanniszjan, Harojan, Arzumanjan, T. Voszkanjan, Hajrapetjan – Mkrtcsjan (Pizzelli, 84.), Artur Edigarjan (Szarkiszov, 77.) – Mhitarjan, Ghazarjan (Manucsarjan, 62.) – Movsziszjan. Szövetségi kapitány: Bernard Challandes
G: Cristiano Ronaldo (72.)

SZERBIA–DÁNIA 1–3 (1–0)
Belgrád, FK Partizan Stadion (zárt kapuk mögött). V: Cakir (török)
SZERBIA: Sztojkovics – Ivanovics, Bisevacs, S. Mitrovics, D. Tosics – Gudelj (A. Mitrovics, 66.), Matics – Z. Tosics, Djuricsics (Kuzmanovics, a szünetben), Tadics (L. Markovics, 71.) – Lazovics. Szövetségi kapitány: Dick Advocaat
DÁNIA: Schmeichel – P. Ankersen (Jacobsen, 70.), Kjaer, Bjelland, Boilesen – Kvist – Vibe, Kahlenberg (Würtz, 88.), Eriksen, Krohn-Dehli – Bendtner (Poulsen, 87.). Szövetségi kapitány: Morten Olsen
G:
Z. Tosics (4.), ill. Bendtner (60., 85.), Kjaer (62.)

Albánia szabadnapos volt, péntek esti felkészülési mérkőzésén idegenben 1–1-et játszott Franciaországgal.


AZ ÁLLÁS
1. Dánia 4 2 1 1 6–4 2 7
2. Portugália 3 2 1 2–1 1 6
3. Albánia 3 1 1 1 2–4 –2 4
4. Szerbia 3 1 1 1 5–4 1 1
5. Örményország 3 1 2 2–4 –2 1
Szerbiától három pont levonva.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik