Eb 2016: Conte elégedett a csapattal, de júniusban mégis lemond?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.29. 11:45
null
Conte a döntetlen ellenére elégedett a látottakkal (Fotó: Action Images)
Olaszország nem tudott nyerni Bulgáriában (2–2) a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében. A H-csoport ötödik fordulójában az itáliaiak fordulatos mérkőzésen játszottak négygólos döntetlent, így két ponttal leszakadtak Horvátország mögött a tabellán. De az iksz még csak a kisebbik gond az olaszok háza táján...

Ez nem egészen Antonio Conte hete… Először is az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya halálos fenyegetéseket kapott, a Juventus szurkolói ugyanis őt és edzésmódszereit okolják Claudio Marchisio sérülése miatt, majd a válogatott kis híján kikapott a világverőnek koránt sem nevezhető Bulgária otthonában.

Olasz lapok máris búcsúzkodnak Contétől, akit a hírek szerint az AC Milan és a PSG is tárt karokkal vár, de a szövetségben létezik állítólag egy forgatókönyv, amely szerint még júniusig maradnia kell a szakembernek a horvátok elleni júniusi sorsdöntő selejtező miatt. A football-italia.net tudni véli, hogy Conte utóda a Francesco Guidolin, Alberto Zaccheroni, Luciano Spalletti hármasból kerülhet ki.

No de térjünk vissza a bolgárok elleni mérkőzésre!

„Nem tudok úgy tenni, mintha bizonyos dolgok nem történtek volna meg, maradtak bennem tüskék – így Antonio Conte a mérkőzés után. – Csak annyit kértem korábban, hogy hagyjanak nyugodtan dolgozni. Az eredmények lehetnek pozitívak vagy negatívak, de ezek a sunyi megjegyzések… Nem tudom elfelejteni ezeket, olyan a memóriám, mint az elefántnak.”

„Nagyon sajnálom, hogy csak ikszeltünk, mert győzelmet érdemeltünk volna a helyzeteink és a mutatott játékunk miatt. Elégedett vagyok mindenki teljesítményével. Jobbak voltunk, de két ellentámadásból betalált az ellen. Ezért mondom, hogy csak minimális jutalmat kaptunk munkánkért, bár azért elégedett vagyok. A csapat teljesítményére kifejezetten büszke vagyok, minden szempontból – intenzitás, labdabirtoklás, stílus, helyzetek száma – jobban futballoztunk a házigazdánál, csak az eredmény okozott csalódást. Sokkal pontosabbnak kell lennünk, ennyi helyzetet nem lehet kihagyni, és bosszantó kétszer is kapitulálni. Még egyszer mondom: nyernünk kellett volna.”

Conte elárulta, hogy válogatottja egységes a kritikák ellenére is, és azt, hogy sérülések miatt tartalékosan lépnek pályára, már régen megszokták.

A La Gazzetta dello Sport szerint Conte esetleges júniusi távozása után egy olyan taktikai elképzelésekkel bíró szakember léphet örökébe, aki folytatja a megkezdett munkát, és nem hoz nagy változásokat a válogatott életében. A lap szerint a korábban Japánban is megfordult Zaccheroni vagy a mostani udinei sportigazgató, Guidolin éppen ilyen, de befuthat akár az U21-esek mestere, Luigi Di Biagio is.

„Még egyetlen szövetségi kapitányt sem támadtak ennyire, mint Contét – ámuldozott az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke, Carlo Tavecchio. – Fogalmam sincs, miért teszik ezt, miért rágalmazzák alaptalanul. Beszéltem vele, és ha azt kérdezik tőlem, hogy nem idegeskedik-e emiatt, akkor a válaszom az, hogy igenis, nagyon a lelkére veszi a kritikákat. Szörnyű dolog ez! Nem hiszem mégsem, hogy elhagy minket Conte, az Eb-t még mindenképpen végigcsinálja.”

A mérkőzés hőse egyébként a debütáns, brazil származású támadó, Éder volt, aki góljával pontot mentett az olaszoknak.

„Nagy időket élek meg most, nagyon boldog vagyok, hogy segíteni tudtam a válogatotton. Ahogyan Conte mindig is mondja, nekünk soha nincs könnyű dolgunk. Az egyenlítés után még szerezhettünk volna gólt. Mit is mondhatnék még? Nagyon örülök, hogy egy ilyen jó csapat ellen eredményes voltam, és már akkor madarat lehetett volna velem fogatni, amikor bekerültem a keretbe. A srácok barátságosan fogadtak, remélem, leszek még válogatott később is.”

A Juventus játékosai egyébként kiálltak Conte mellett, Andrea Barzagli szerint nyugodt hangulat fogadja majd a mestert Torinóban a jövő héten az angolok elleni felkészülési mérkőzésen, már csak múltbeli közös és pozitív emlékek miatt is.

„A Marchisio sérülése körüli balhé teljesen fölösleges, mert Conte edzései abszolúte normális rendben zajlanak, a bevett módon, Claudio sérülése bármikor megtörténhetett volna” – tette hozzá a védő.

Giorgio Chiellini is elégedett volt a csapat bulgáriai szereplésével, mint megjegyezte, az olasz válogatott még soha nem nyert ott.

„Marco Verratti, Andrea Bertolacci és Éder nagyszerűen játszott, hosszú évekig a válogatott erősségei lehetnek. Úgy ünnepeltünk a meccs végén, mintha győztünk volna, mert közelebb kerültünk a kijutáshoz, és igen jól futballoztunk. Annak ellenére is, hogy milyen hangulatban készültünk a meccsre, mert ez a csapat és ez az edző nem ilyen kritikákat érdemelne. Egy válogatottat mindenkinek segítenie kellene, nem pedig furkálnia… Új időszámítás kezdődött, fiatal arcokkal, nézzük csak meg, hogy két év alatt mennyit változott a csapat. Conte képes arra, hogy két rossz év után felemelje a válogatottat, de csak akkor, ha mindenki segíti őt. Jó lenne, ha a média is mellé állna, és a pozitívumokat hangsúlyozná, nem pedig a negatívumokat. A válogatott mégiscsak az egész nemzetet képviseli, és ennek megfelelően kellene kezelni a csapatot!”

EURO 2016, SELEJTEZŐ
H-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Bulgária–Olaszország 2–2 (2–1)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion. Vezette: Skomina (szlovén)
Bulgária: Mihajlov – Manolev, Bodurov, A. Alekszandrov, Minev – Milanov (Vasziljev, 89.), Gadzsev, Djakov, M. Alekszandrov – Popov (Szlavcsev, 85.), Micanszki (Bozsinov, 73.). Szövetségi kapitány: Ivajlo Petev
Olaszország: Sirigu – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Antonelli (Gabbiadini, 77.), Candreva, Verratti, Bertolacci (Soriano, 72.), Darmian – Zaza (Éder, 58.), Immobile. Szövetségi kapitány: Antonio Conte
Gólszerző: Popov (11.), Micanszki (17.), ill.Minev (4. – öngól), Éder (84.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 4 1 15– 2 +13 13
2. Olaszország 5 3 2 8– 4 +4 11
3. Norvégia 5 3 2 7– 8 –1 9
4. Bulgária 5 1 2 2 6– 7 –1 5
5. Azerbajdzsán 5 1 4 4–11 –7 3
6. Málta 5 1 4 1– 9 –8 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik