Van Marwijk: A védelmünkben nincs tartás

Vágólapra másolva!
2012.06.14. 08:21
null
Thomas Müller és társai többször zavarba hozták a holland védelmet (fotó: Action Images)
Amire kevesen számítottak, bekövetkezett: a holland labdarúgó-válogatott két mérkőzés után favoritként pont nélkül a B-csoport utolsó helyén áll a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon. A holland szövetségi kapitány, Bert van Marwijk a Németországtól elszenvedett 2–1-es vereséget követően úgy látta: támadójátékukban volt tartás, védelmükben ellenben nem.

 

„Hihetetlenül lassan teltek a hajrá percei” – mondta a meccs után a duplázó Mario Gomez, aki 2–0-s német vezetésnél adta át a helyét Miroslav Klosénak a 72. percben. A hollandok egy perccel később szépítettek ugyan, de a hátralévő húsz percben többre már nem futotta erejükből.

 

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK
Az Eb-ken még egyetlen csapat sem jutott tovább úgy a csoportból, hogy kikapott az első két mérkőzésén.
A csoportkörök bevezetése óta Németország eddig két alkalommal kezdett két győzelemmel az Eb-ken, mindkétszer a Nationalelf lett a végső győztes (1980, 1996).
Gomez legutóbbi hat válogatott fellépéséből ötször betalált, csak az ukránok elleni novemberi meccsen maradt gólképtelen (3–3).
Első alkalommal fordult elő a vb-k vagy Eb-k történetében, hogy a holland csapat már szünetben kétgólos hátrányban volt.
A holland csapat talált be az utolsóként a kapuba az Európa-bajnokságon.
Robin van Persie ötödik gólját szerezte egy nagy tornán, ezzel beérte Marco van Bastent és Johan Neeskenst. Náluk azonban hat hollandnak is van több gólja, az élen Dennis Bergkamp áll 10 találattal.
Arjen Robben hét bayernes csapattársával nézett szembe szerda este. Korábban húsz éve volt hasonlóra példa: az angol Trevor Steven 1992-ben hét marseille-i csapattársa ellen játszott, amikor Anglia Franciaországgal mérkőzött.

„Az első félidőben kimondottan jól játszottunk, viszont az utolsó percekre nagyon elfáradtunk. De ha egy Maneul Neuer áll a gólvonalon, akkor képes vagy ellenállni a nyomásnak. Ettől függetlenül nagyon gyötrelmes utolsó perceink voltak.”

„Egyre nagyobb az önbizalmunk, Dániát is le akarjuk győzni” – fogadkozott Bastian Schweinsteiger, a német együttes gólpasszait szállító középpályása.

„Kinyitottuk magunknak az ajtót a negyeddöntőbe jutáshoz. A saját kezünkben a döntés, miután remek, de szoros győzelmet arattunk egy rendkívüli meccsen” – nyilatkozta Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya.

„Nagyon meleg volt az összecsapáson, és nehéz volt a magas tempót az egész meccsen tartani. Jól védekeztünk, ahogy a hollandok támadásba lendültek, pedig ellenfelünk négy-öt játékosát is feltolta. A vége kicsit izgalmas volt, de megérdemeltük a győzelmet.”

„Tudtuk, hogy a hollandok nem olyan jók az egy az egy elleni játékban, és így szereztük a két gólt. Mathijsen és Heitinga mellett is volt hely, és tudtuk, ha képesek vagyunk bejátszani oda a labdát, bajba kerülhetnek a hollandok” – árult el felkészülési titkokat a német kapitány.

„Az első félidőben agresszíven játszottunk és jól passzoltunk. A második játékrészben ezekből kevesebbet tudtunk bemutatni” – fogalmazott Holger Badstuber, a Nationalelf védője.

„Robin van Persie gólját követően a németeknek voltak megingásaik, de sajnos nem tudtuk velük élni – mondta Bert van Marwijk, a hollandok szövetségi kapitánya. – Csapatom megmutatta, hogy támadójátékában van tartás, a védekezésünkből ellenben hiányzott ugyanez.”

„Természetesen csalódottak vagyunk. Jól kezdtünk az első húsz percben, így akartunk játszani végig. Volt néhány helyzetünk, aztán a semmiből jött a németek gólja. Ezután pedig túl sok helyük volt. A második félidőben próbáltunk javítani, Van Persie gólja után gondban is voltak a németek. Balszerencsénk volt, hogy nem találtunk be többet. Akárcsak Dánia ellen, ezúttal is bátor volt a támadójátékunk, de nem voltunk elég erősek és elég ellenállóak védekezésben. Hiszünk még magunkban, és harcolni fogunk a hitünkért” – mondta Van Marwijk, aki hozzátette: a vereség után is biztatta az öltözőben játékosait.

EURO 2012
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
HOLLANDIA–NÉMETORSZÁG 1–2 (0–2)
Harkiv, Metaliszt Stadion, 37 750 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
HOLLANDIA: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems – N. de Jong, Van Bommel (Van der Vaart, a szünetben) – Robben (Kuyt, 83.), Sneijder, Afellay (Huntelaar, a szünetben) – Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Kispad: Krul, Vorm (kapusok), Bouma, Vlaar, Schaars, Strootman, L. de Jong, Narsingh, Boulahrouz
NÉMETORSZÁG: Neuer – Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Müller (L. Bender, 92.), Özil (Kroos, 81.), Podolski – Gomez (Klose, 72.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Gündogan, Schmelzer, Höwedes, Schürrle, Mertesacker, Götze, Reus
Gólszerző: Van Persie (73.), ill. Gomez (24., 38.)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 2 2 3–1 +2 6
2. Portugália 2 1 1 3–3 0 3
2. Dánia 2 1 1 3–3 0 3
4. Hollandia 2 2 1–3 –2 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik