Szlovákia, Norvégia, Montenegró: akiktől félni illik

Vágólapra másolva!
2010.09.08. 16:10
null
Miroslav Stoch (9) és a szlovákok a győztes góljukat ünneplik Moszkvában (Fotó: Action Images)
Túl van az első két nagy játéknapon a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek mezőnye, a legtöbb együttes lejátszotta a második mérkőzését is. Míg a nagycsapatok többsége egyelőre nem tévesztett lépést, Portugáliában máris „edzőkérdés van". Néhány válogatott (például Szlovákia, Montenegró, Norvégia, Törökország) késznek mutatkozik az erővonalak számára előnyösebb átrajzolására, míg egyelőre Csehország, Bulgária, Románia „jelentkezik" a kárvallott szerepére. Helyzetkép.

Az alábbiakban a sorsoláskor alkalmazott kalapok, a besorolási rendszer alapján vizsgáljuk meg, mennyire váltotta be, illetve foszlatta szerte a hozzá fűzött reményeket a selejtezőbe benevezett 51 válogatott.

1. KALAP: AZ EURÓPAI ELIT JAVA EDDIG HOZTA A KÖTELEZŐT

Az első helyen kiemelt válogatottak többsége nem kedveskedett pontvesztéssel a nyomában ügető esélylesőknek. Németország (A-csoport), Olaszország (C), Hollandia (E), Anglia (G) és a kedden csupán barátságos mérkőzést játszó – igaz, azt kínos különbséggel elveszítőSpanyolország (I) egyelőre százszázalékos mérleggel áll, négyük összesített gólkülönbsége 32–4. Ez utóbbi adatból kiolvasható, hogy az igazán veszélyes kihívókkal még alig találkoztak; e tekintetben Anglia a kivétel, Fabio Capello tanítványai ugyanis a 2. és a 3. kalapból kapott ellenfelüket is legyőzték (Svájc, Bulgária).

Noha a horvát játékosok csalódtak, a Maksimir Stadion népe pedig fülsiketítően fütyült a görögök elleni keddi döntetlent követően, Horvátország (F-csoport) eddigi teljesítménye nem minősíthető rossznak. Slaven Bilic szövetségi kapitány szerint csupán a szerencse hiányzott ahhoz, hogy meglegyen a második győzelem is, de szerinte látni kell, hogy „a csoport nehéz, és a görögök keményen megdolgoztak az egy pontért".

Dick Advocaat, Oroszország (B-csoport) szövetségi kapitánya már vékonyabb jégen egyensúlyoz, hiszen ő kellemetlen hazai vereség után próbálja elfogadhatónak minősíteni tanítványai produkcióját. „Ezen a mérkőzésen egyetlen csapat érdemelt győzelmet, az orosz – véli a holland szakember. – De hát ilyen a futball: miközben mi számtalan helyzetet alakítottunk ki és rontottunk el, a szlovákok egyből egyet berúgtak. Az eredmény ellenére elégedett vagyok a látottakkal, még azok is nagyon igyekeztek, akik egyébként nincsenek a legjobb formában."

A sorsoláskor a csoportok tetejére jelölt válogatottak közül egyelőre Portugália (H-csoport) keltette a legnagyobb csalódást: négy kapott góllal döntetlen hazai pályán Ciprussal, majd vereség Norvégiában – utóbbira még sohasem volt példa, korábbi négy meccsükön mindig a portugálok nyertek. Lisszabonból érkező hírek szerint holnap összeül a szövetség vezetősége, és elképzelhető, hogy Paulo Bento váltja Carlos Queirozt a szövetségi kapitányi poszton.

Egy napja még Franciaországban (D-csoport) is felettébb borongós volt a hangulat, ám amint Laurent Blanc csapata viszonylag könnyű győzelmet aratott a nagyra tartott Bosznia-Hercegovina vendégeként, változott a helyzet. „Remélhetőleg ez az este egy szép korszak kezdetét jelenti majd" – mondta a nyáron kinevezett kapitány, aki tartózkodott játékosai agyondicsérésétől, ugyanakkor érzékeltette: a labdajáratással, futballistái hozzáállásával és az előre megbeszélt taktika (elszakítani egymástól a bosnyák csatársort és középpályát) megvalósításával egyaránt elégedett volt.

A franciák számára fontos volt, hogy mielőbb véget vessenek rossz sorozatuknak: a megelőző hét meccsükből egyet sem nyertek meg, s ötöt elveszítettek (tegnapig bezárólag négyet zsinórban). Lélektani szempontból nem elhanyagolható, hogy a játékossztrájk miatt eltiltott húzóemberek (köztük Franck Ribéry) nélkül mutatták be a rendkívül értékes szarajevói bravúrt.

2. KALAP: A SZLOVÁKOK AZ EGY PONTNAK IS ÖRÜLTEK VOLNA, DE NEM ÉRTÉK BE ANNYIVAL

Meglehetősen vegyes a mérlegük a csoportok elvben második legerősebb csapatainak. A mieinknek nem sok esélyt hagyó Svédország eddig lehengerlően teljesít, és nagy fegyvertényt hajtott végre Törökország is azzal, hogy egy papírforma-győzelmet követően vert helyzetből is képes volt legyűrni a belgákat – Guus Hiddinket éppen az ilyen, nem várt helyzetek kezelésére szerződtették.

Egy váratlanul keménynek bizonyuló erőpróba után Dánia is hibátlan, de „nem úgy", ahogyan Szlovákia. Noha Vladimír Weiss csapata szerepelt az idei világbajnokságon, Oroszország pedig nem, a hagyományos erőviszonyok alapján kevesen számítottak arra, hogy kedden vendéggyőzelem születik Moszkvában. Pedig így történt, a szervezett játék újra meghozta gyümölcsét. Miroslav Stoch, a meccs egyetlen góljának szerzője szerint már a döntetlennel is elégedettek lettek volna – ahogyan fogalmazott: „Az ember nem mindennap rúg gólt Oroszországnak, nem mindig nyer Moszkvában, szóval nagyon boldogok vagyunk."

A többiek mindannyian lépéshátrányba kerültek csoportjukban: Svájc, Szerbia, Románia, Görögország és Csehország egyaránt veszített már pontokat hazai pályán – az utóbbi négy ráadásul olyan csapattal szemben, amelynek „kalapmérete" nagyobb.

3. KALAP: EGIL OLSEN VISSZATÉRÉSE FELGYORSÍTOTTA A NORVÉGOKAT

A következő kilenc válogatott között pillanatnyilag Norvégia viszi a prímet. Az irányítást több mint tíz év után tavaly újra átvevő veterán szakember, Egil Olsen legénysége három ponttal tért haza egy mindig kellemetlen kalandról (Izland) és kedden megcsípte a csoport legmagasabban rangsorolt csapatát, Portugáliát. Olsen tapasztalt harcos, tudja, igazából még nincs megnyerve semmi: „Amikor nyertünk Izlandon, azt mondtam, ötven százalék az esélyünk a továbbjutásra. Most azt mondom, hatvan."

Észak-Írország eddig egyetlen meccset játszott, de az nagyot szólt, hiszen Nigel Worthington csapata a vb-induló Szlovénia vendégeként győzött. A „testvércsapat", Írország eddig könnyebb ellenfelekkel találkozott, a hat pont raktárba vétele azonban elegendő bizonyíték a Trapattoni-legénység továbbjutási szándékára.

Bosznia-Hercegovinát sokan esélyesnek tartják a továbbjutásra, ám mindenképpen elgondolkodtató, hogy Safet Susic tanítványai képtelenek voltak elbánni a megtépázott tekintélyű, a keddi meccs előtt a régi dicsőségüket legfeljebb elszántságban idéző franciákkal. Finnország egy nehéz meccset emelt fővel veszített el (Hollandia), egy könnyebbet (Moldova) hosszú emberhátrányban bukott el, ezek után menetelése érdemi részét októberben készül megkezdeni – éppenséggel Magyarország ellen.

Mindnyájuknál rosszabb helyzetben van Bulgária, amely egy bekalkulált vereséget a vártnál nagyobb gólkülönbséggel könyvelt el, egy betervezett győzelmet pedig képtelen volt realizálni; a nullpontos kezdést edzőváltás követi, és ez így együtt nem sok jót ígér a folytatásra.

Ausztria, Izrael és Skócia valós erejéről egyelőre nehéz pontos képet alkotni. Talán egyetlen közös tanulság vonható le az általuk eddig vívott mérkőzésekből: e válogatottak igen nehezen érvényesítik a papírformát a lejjebb besoroltakkal szemben – s van, hogy nem is járnak sikerrel...

4. KALAP: BELGIUM EGYELŐRE VÁR  AZ ÉPÍTKEZÉS EREDMÉNYEIRE

A negyedik kalapba sorolt csapatok egy része – Magyarország, Lettország – nagyjából a tervezett pontszámmal áll, mások kevesebbel; utóbbiak közé tartozik Wales, Macedónia, a pénteken otthon veszítő Szlovénia, valamint Belgium. A nyolcvanas években az európai futball élvonalába tartozó belgák a közelmúltban nem vitézkedtek, a két elszenvedett vereség újabb csoportban rekedést ígér, azonban érdemes árnyalni a képet: a „vörös ördögök" két nehéz ellenféllel találkoztak (Németország, Törökország), és bevallottan a csapatépítés időszakát élik. Csakhogy...

„Külföldön is elismerik, amit mi idehaza mondogatunk, vagyis hogy tehetséges generációból építkezhetünk. Ez rendben is van, csak éppen ideje lenne ezt eredményekkel alátámasztani. A németek és a törökök ellen is jól játszottunk, ám a valóság az, hogy egyetlen pontunk sincs" – érzékeltette az efféle építkezések nehézségét Georges Leekens belga szövetségi kapitány.

Ciprus a Portugáliából hazacsent egy ponttal, Fehéroroszország a Párizsban megkaparintott hárommal feltétlenül előrébb tart, mint ahová két meccs alapján a nemzetközi elemzők várták, és egy nagy meglepetéssel már Litvánia is előállt. A baltiaknak volt némi szerencséjük kedden Olomoucban – Zydrunas Karcemarskas kivédte Milan Baros büntetőjét –, ám az ilyesmiért a sportzsargon szerint meg kell dolgozni; Litvánia pedig szorgos csapatmunkával megtette ezt.

5. ÉS 6. KALAP: MONTENEGRÓ, A SZÖVETSÉGI KAPITÁNYOK RÉME

A mindenkori „kicsik" közül két társulat érdemel feltétlen elismerést: a Bukarestből korábban rendszerint súlyos vereséggel hazatérő, most azonban pontot szerző Albánia, valamint a szintén az ötödik kalapból rajtoló Montenegró, amely úgy százszázalékos, hogy magasabban rangsorolt vetélytársakat győzött le. Utóbbi csapat áldozatai közül az egyik ország (Bulgária) szövetségi kapitánya már le is mondott, a másiké (Wales) még csak készül erre. A tempó persze tovább fokozódik, Mirko Vucsinicsre és társaira október 8-án hazai pályán Svájc, 12-én idegenben Anglia vár.

A következő dupla játéknap október 8-9-én és október 12-én lesz; a programot és a csoportok állását itt tekinthetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik