Pavljucsenko: El kell felejtenünk ezt a meccset

Vágólapra másolva!
2012.06.09. 00:28
null
Roman Pavljucsenko beállása után még jobb lett az orosz válogatott (Fotó: Action Images)
Oroszország fölényesen, 4–1-re legyőzte Csehországot a labdarúgó Európa-bajnokság nyitó napjának második mérkőzésén. Roman Pavljucsenko csereként beállva szerzett gólt, s a találkozó után elmondta: nem eshetnek eufóriába, hiszen még nem végzeték el a feladatukat. Michal Bílek, a cseh válogatott szövetségi kapitánya érthetően csalódott volt, kollégája, Dick Advocaat előretekintett.

Dick Advocaat érthető módon elégedett volt a szbornaja teljesítményével, ám a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón már a következő csoportmeccsre is kitért.

OROSZORSZÁG–CSEHORSZÁG 4–1 – STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK
A két pénteki mérkőzésen összesen hét gól született (Lengyelország–Görögország 1–1, Oroszország–Csehország 4–1) – ezt a termést csupán az 1960-as torna első napja múlja felül, köszönhetően a Jugoszlávia–Franciaország (5:4) mérkőzésnek. Tudni kell, hogy a tornák több mint felén csupán egy mérkőzést rendeztek az első versenynapon. Íme, a vonatkozó statisztika. 2012: 7 gól (2 mérkőzés). 2008: 3 (2). 2004: 4 (2). 2000: 3 (1). 1996: 2 (1). 1992: 2 (1). 1988: 2 (1). 1984: 1 (1). 1980: 2 (2). 1976: 4 (1). 1972: 4 (2). 1968: 1 (2). 1964: 6 (2). 1960: 12 (2).
A 21 éves Alan Dzagojev a második legfiatalabb labdarúgó, aki két gólt szerez egy Eb-döntős mérkőzésen. A csúcstartó az angol Wayne Rooney, ő 18 évesen rámolt be kettőt Svájcnak 2004-ben.
Dick Advocaat válogatottja másodszor szerzett ilyen korán kétgólos vezetést Csehország ellen Európa-bajnokságon. Az első ilyen alkalomra inkább a csehek emlékeznek vissza szívesen, hiszen 2004-ben 3–2-re legyőzték Advocaat Hollandiáját annak ellenére, hogy a 19. percben 0–2-re álltak.
Csehország három legutóbbi Eb-meccse mindegyikén legalább három gólt kapott. Még 2008-ban előbb a portugáloktól kaptak ki 3–1-re, majd a törökök győzték le őket 3–2-re a csoportkörben.
Roman Pavlucsenko 21. gólját szerezte a válogatottban. Az orosz örökranglistán így a hetedik helyen áll

Petr Cech 91. meccsét játszotta a cseh válogatottban. Ezzel megelőzte Zdenek Nehodát, s beérte Jan Kollert és Pavel Nedvedet az örökranglista második helyén.

További statisztikai érdekességekről ide kattintva olvashat!

„Elégedett vagyok a mérkőzéssel. Ha négy gólt szerzel a cseh válogatott ellen, az remek eredmények számít. Több gólt is szerezhettünk volna, mivel sok helyzetünk volt. Újabb nagyszerű meccs vár ránk egy másik gyönyörű stadionban. Nem láttam a lengyelek meccsét, így nem tudok sokat mondani róluk jelenleg” – foglalta össze gondolatait Dick Advocaat.

Advocaat cseh kollégája, Michal Bílek csalódottan nyilatkozott a találkozó után, és dicsérte a csapatának négyszer is betaláló orosz nemzeti tizenegyet.

„Nem akartuk átadni a kezdeményezést Oroszországnak. Voltak helyzeteink, de a befejezések rendre rosszul sikerültek. Folyton elveszítettük a labdát, amit az ellenfél kegyetlenül ki is használt. Az oroszok nagyon technikásak és megmutatták ma is, hogy milyen nagyszerű csapatot alkotnak” – hangzottak Michal Bílek keserű szavai az összecsapás után.

Roman Pavljucsenko, az orosz csapat támadója csereként beállva tette le a névjegyét, nagy gólt ragasztott Petr Cech kapujába.

„Nem eshetünk eufóriába. Csak három napunk van a következő mérkőzésig. Holnapra el kell felejtenünk ezt a meccset, és készülnünk kell Lengyelország ellen. A feladatunkat még nem végeztük el teljesen, így nem engedhetünk ki. Egyre nehezebb találkozókra számítunk” – nyilatkozta a mérkőzés lefújása után Roman Pavljucsenko.

A cseheknek kétszer is betaláló Alan Dzagojev a hórihorgas csatárt méltatta, aki gólpasszával és góljával nagy lökést adott az orosz válogatottnak.

„Nagyon fontos, hogy jól teljesítettünk az Eb első mérkőzésén. Az első lépést a hatból megtettük a döntőhöz vezető úton. 2–1-nél nehéz dolgunk volt, de Roman Pavljucsenko zseniális játéka segített, amiért nagyon hálásak vagyunk neki” – dicsérte csapattársát Alan Dzagojev.

EURÓPA-BAJNOKSÁG – EMLÉKEZTETŐ
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
OROSZORSZÁG–CSEHORSZÁG 4–1
Wroclaw, Városi Stadion, 40 803 néző. Vezeti: Webb (angol)
Oroszország: Malafejev – Anjukov, A. Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov – Sirokov, Gyenyiszov, Zirjanov – Dzagojev (Kokorin, 84.), Kerzsakov (Pavljucsenko, 73.), Arsavin. Szövetségi kapitány: Dick Advocaat
Kispad: Akinfejev, Sunyin, Saronov, Granat, Nababkin, Izmajlov, Kombarov, Kokorin, Glusakov, Szemsov, Pavljucsenko, Pogrebnjak
Csehország: Cech – Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec – Plasil, Jirácek (Petrzela, 76.) – Pilar, Rosicky, Rezek (Hübschman, a szünetben) – Baros (Lafata, 85.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek

Kispad: Lastuvka, Drobny, Suchy, Limbersky, Rajtoral, Petrzela, Hübschman, Kolár, Darida, Necid, Pekhart, Lafata

Gólszerző: Dzagojev (15., 79.), Sirokov (24.), Pavljucsenko (82.), ill. Pilar (52.)
AZ ÁLLÁS
1. Oroszország 1 1 4–1 +3 3
2. Görögország 1 1 1–1 0 1
Lengyelország 1 1 1–1 0 1
4. Csehország 1 1 1–4 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik