Ha 11-esek, akkor németek, de még inkább csehek!

Vágólapra másolva!
2012.06.21. 14:51
null
Ezen az Eb-n eddig mindössze egy 11-est ítéltek: Karagunisznak nem hozott szerencsét a büntetőpont (Fotó: Action Images)
Az egyenes kieséses szakaszához érkezett az Európa-bajnokság, azaz itt a lehetősége a hosszabbításoknak és – végső esetben – a tizenegyesrúgásoknak. Általános vélekedés, hogy vannak nemzetek, amelyeknek hagyományosan jól megy a mérkőzés végi tizenegyespárbaj, és vannak válogatottak, amelyek rendre csődöt mondanak a kiélezett helyzetben. Az alábbiakban – a goal.com összeállítását alapul véve – sorra vettük az Eb negyeddöntős csapatainak „tizenegyes-rúgásos múltját” a nagy tornákon.

 

Már-már alapvetés a futballban, hogy ha valakiknek nem remeg meg a lábuk a tizenegyesek elvégzésénél, akkor azok a németek. A nationalelf valóban kiváló mérleggel bír, a világbajnokságokon eddig mind a négy párharcát megnyerte, ugyanakkor az Európa-bajnokságokon nem hibátlan a mérlege: egy győzelem és egy vereség. Előbbi az angolok elleni 1996-os elődöntő, utóbbi pedig a futballtörténelem egyik legemlékezetesebb tizenegyespárbaja, az 1976-os Eb döntőjében, a végén Antonín Panenka emlékezetes lezárásával. A német csapat magabiztosságát ezúttal ráadásul némileg csökkentheti a közelmúlt kudarca, a Bayern München Chelsea elleni tizenegyes-párbajos veresége a BL döntőjében.

A németek negyeddöntős ellenfele Görögország lesz. Az egyetlen csapat a mezőnyben, amely szurkolóinak nagy világversenyen még sohasem kellett a 11-es párbaj idegölő nehézségeit átélni – egyrészt ugye a kék-fehéreknek nem nagyon kellett megküzdeniük az egyenes kieséses szakasz nehézségeivel, másrészt az egyetlen ilyen alkalommal, a 2004-es elképesztő menetelés során mindegyik ellenfélnek bevették a kapuját 120 perc alatt.

No, de ha a németeket dicsérni lehet a magabiztosságuk miatt, akkor mit mondjunk a csehekről (csehszlovákokról)? Panenkáék sikere után 1980-ban úgy szerezte meg a harmadik helyet a címvédő, hogy játékosai közül kilencen is hibátlanok voltak az olaszok elleni bronzmeccsen. Legutóbb az 1996-os Eb menetelése során hozott szerencsét a cseheknek az „orosz rulett”, méghozzá a franciák elleni elődöntőben. Ami azonban a 3/3-nál is sokkal elképesztőbb, hogy a csehek az ezen párbajok során elvégzett 20 kísérletből egyet sem rontottak el!

A portugálok is jók (2/2) eddig a 11-es párbajnok során, ám e dicsőséges csaták fényét némileg gyengíti, hogy mindkettő az angolok ellen volt (Euro 2004, negyeddöntő; 2006-os vb, negyeddöntő). Márpedig az angolnál bizonytalanabb lábú népet keveset hord hátán a föld: a háromoroszlánosok már ötször búcsúztak 11-esekkel nagy tornáktól, köztük kétszer a németekkel, kétszer a portugálokkal szemben. (Ennek fényében is hatalmas fegyvertény a Chelsea „11-eses" Bayern-verése.)

Az angolok „szerencséje”, hogy a nyolc között az olaszokkal néznek szembe, akik ugyancsak nem acélos idegeikről híresek: az ezredfordulóig nem nyertek párbajt. A 2000-es Eb elődöntője a hollandok ellen aztán meghozta az áttörést, majd a 2006-os vb-döntő is sikert hozott, ám négy éve, a spanyolok elleni negyeddöntőben ismét régi önmagukat idézték az azúrkékek. A squadra azzurránál többször egyetlen válogatott sem hibázott a mészpontról, ha a meccs lezárásáról volt szó!

Pedig a tizenegyeseket nem árt gyakorolni: az 1976-os kontinensviadal óta csupán egy alkalommal fordult elő, hogy nem volt szükség a mérkőzések ilyesfajta lezárására (1988).

A NEGYEDDÖNTŐS CSAPATOK STATISZTIKÁI
CSEHORSZÁG
PORTUGÁLIA
3 11-es párbajok 2
3 győzelmek 2
vereségek
20 jól elvégzett 11-esek 9
elhibázott 11-esek 3
100% sikeresség
(jó 11-es/
összes 11-es %)
75%
NÉMETORSZÁG
GÖRÖGORSZÁG
6 11-es párbajok
5 győzelmek
1 vereségek
26 jól elvégzett 11-esek
2 elhibázott 11-esek
92% sikeresség (%)

SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
6 11-es párbajok 6
3 győzelmek 3
3 vereségek 3
20 jól elvégzett 11-esek 25
7 elhibázott 11-esek 6
74% sikeresség (%) 81%

ANGLIA
OLASZORSZÁG
6 11-es párbajok 7
1 győzelmek 2
5 vereségek 5
21 jól elvégzett 11-esek 26
10 elhibázott 11-esek 11
68% sikeresség (%) 70%
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik