Becsületesen ejtenék ki a másikat

Vágólapra másolva!
2012.06.18. 12:52
null
Slaven Bilic állítja: csak a győzelemre ösztönzi játékosait (fotók: Action Images)
A labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjában az írek már le is foglalták repülőjegyeiket a harmadik forduló utáni hazaútra, de a horvát, spanyol, olasz hármas még reménykedik a továbbjutásban. Előbbi kettő egymással csap össze, és a győztes biztosan továbblép a legjobb nyolc közé. Ha döntetlent játszanak, az olaszok járhatnak jól, kivéve egy 2–2-es vagy ennél nagyobb arányú döntetlen esetén. Hogy miért? Az Eb-n a csoportokban három, azonos pontszámmal végző csapat esetén minitabellát készítenek, és az egymás elleni eredmények döntenek. A 2–2 a horvát–spanyolon azt jelentené, hogy mindkét csapat több gólt szerez (és az egymás elleni összevetésben 3–3-as gólkülönbséggel, két ponttal végez), mint az olasz (2–2-es gólkülönbség, két pont). Az olaszok mindkét csapattal döntetlent játszottak, és alighanem megverik a már kiesett íreket.

A horvát, spanyol kettős nyilatkozataiban hitet tett a becsületes játék mellett, kizárták a megegyezés lehetőségét.

„Garantálom, hogy én és játékosaim is sportemberek vagyunk – mondta erről Slaven Bilic, a horvátok vagány szövetségi kapitánya. – Sohasem törekedtünk még a megegyezésre. Soha! Ennek felvetése is személyes sértés számomra, de csapatom, sőt országom számára is! Mi horvátok vagyunk, büszke nemzet!”

De óvatosan azért hozzátette, a 2–2 is egy eredmény, semmi több, így ez is előfordulhat; akárcsak az, hogy kikapnak (a spanyolok szerinte sokkal erősebbek az olaszoknál) vagy győznek.

„Nem szívesen lennék az olaszok helyében, meg kell verniük az íreket, akik nem adják meg magukat könnyedén, hiszen senki sem akar három vereséggel hazatérni. Sportolók vagyunk, szülők és gyermekek, példát kell mutatnunk, ez is kizárja a sumákolást” – így Bilic.

Aki az olaszok elleni mérkőzés után a szakértők szerint a 4–4–2-es hadrendről áttér a 4–2–3–1-re, arra a formációra, amelyben egyenlítettek a squadra azzurra ellen. A játékmester Luka Modricot a tervek szerint feljebb tolná a mester a mágnestáblán, Mario Mandzukic pedig nem középcsatárként, hanem a középpályás támadótrió jobb szélén kapna szerepet.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik a horvát–spanyol mérkőzésen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Sérültjük nincs a horvátoknak, bár némi aggodalomra ad okot, hogy az Everton támadója, Nikica Jelavic szombaton belázasodott, de ezt szinte biztosan kiheveri hétfő estére.

A másik oldalon az írek legázolása miatt kissé vidámabb a hangulat, és végre Fernando Torres is betalált, ennek ellenére a spanyol lapok szerint Vicente del Bosque kapitány változtatni fog kezdőjén, mégpedig szerintük Xabi Alonso, Álvaro Arbeloa és Torres kerül ki – nem szeretné elveszíteni őket ugyanis a mester egy esetleges újabb sárga lap miatt. Cesc Fabregas sem a gyepen hallgathatja a himnuszokat, hanem a bajszos mester mellett, ugyanis Juan Mata és/vagy Fernando Llorente kerülhet be a csapat támadószekciójába (már ha ismét csatárként számolna a sokoldalú barcelonaival a kapitány). Egyetlen sérült volt itt is, Sergio Busquets, akinek az írek ellen sajdult meg a térde, de már bevetésre kész.

„Nagyon örülök neki, hogy ennyi jó játékosom van, bármelyik lehetőséget választom, nem tudok melléfogni, a huszonhármas keretből bárkit bevethetek – büszkélkedett Del Bosque. – Ezért is kapok kritikákat, ha nem győzünk, hogy miért pont őt meg őt tettem a kezdőbe. Fabregas például góllal bizonyított, de Fernando Torres hasonlóképpen cselekedett. Ugyanúgy bízom Fabregasban, de vannak más lehetőségeim is, az írek ellen például ki tudtuk használni Torres gyorsaságát és kitűnő helyezkedését.”

Természetesen kitért az olaszok félelmeire is, melyek szerint többgólos döntetlennel kéz a kézben tovább mennek Xaviék a horvátokkal, kiütve így az olaszokat.

„Mi a horvátokkal együtt sportemberek vagyunk, és amúgy is példát kell mutatnunk szurkolóinknak. Az írek is így gondolkodnak, mert ők is szeretnék megőrizni a labdarúgás presztízsét. Nem tervezgetünk, nem variálunk, mi mindig győzni akarunk” – zárta le ezt a témát Del Bosque.

„Akárcsak a horvátok, mi is mindig nyerni akarunk, az olaszok úgyszintén – mondta a remek, de azért cseresorban élő védő, Raúl Albiol a mérkőzés előtt. – Ilyenkor semmi más nem jár az eszünkben, egyszerűen nonszensz az a felvetés, hogy megegyeznénk egymással. Efelől nyugodtak lehetnek az olaszok.”

A csapat esze, Xavi Hernández azt is elismeri, hogy a horvátok jelentős játékerőt képviselnek, akik szurkolóik segítségével bárkit megverhetnek, és klasszisokkal is bírnak. „Nem tudunk döntetlenre játszani, mindig támadunk” – utalt ő is a megegyezésre.

Különösen Luka Modrictól tartanak a spanyolok, Paco Jiménez, a kapitány asszisztense hosszú percekig áradozott róla, szinte szerelmes szavakkal. Fernando Torres inkább önmagával, saját lelki fejlődésével foglalkozott a találkozó előtt.

„Amikor Del Bosque felhívott engem a Venezuela elleni találkozó előtt, az év elején, és elmondta, hogy nem hív be a keretbe, teljesen megértettem. Nemrégiben már nem élveztem a munkámat, ezért sem voltam olyan példaképe a fiataloknak, mint mondjuk az Atlético Madridnál. A válogatottság is megszokássá vált. Viszont az, hogy mégis itt lehetek az Európa-bajnokságon, dicsőség, megtiszteltetés. Nagyon örülök, hogy jól ment az írek ellen, persze a legfontosabb a csapat sikere, ez utóbbi boldogabbá tesz. Most erősebbek vagyunk, mint korábban bármikor, és ez elszánttá tesz minket. A horvátok ellen is korán be szeretnénk találni, onnantól kényelmesebb dolgunk lesz.”

SZŰCS LAJOS ÉS RUDOLF PÉTER A HORVÁT–SPANYOL MECCSRŐL

EURO 2012
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
HORVÁTORSZÁG–SPANYOLORSZÁG a találkozóról élő szöveges tudósítást olvashat az NSO-n!
Gdansk, PGE Arena, 20.45 (Tv: Sport 1). Vezeti: Stark (német)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország2115–1+44
2. Horvátország2114–2+24
3. Olaszország222–2 02
4. Írország221–7–60
ESÉLYLATOLGATÓ

A C-CSOPORTBAN TOVÁBBJUT MA

– SPANYOLORSZÁG:

– csoportelsőként,
ha legyőzi Horvátországot, vagy úgy játszik döntetlent Horvátországgal, hogy legalább két gólt szerez,
ha 0–0-s vagy 1–1-es döntetlent játszik Horvátországgal, és Olaszország nem veri meg Írországot,
ha 1–1-es döntetlent játszik Horvátországgal, és Olaszország 4–0-ra vagy legfeljebb három góllal veri meg Írországot

– csoportmásodikként,

ha 0–0-s döntetlent játszik Horvátországgal, és Olaszország megveri Írországot,
ha 1–1-es döntetlent játszik Horvátországgal, és Olaszország úgy veri meg legalább négy góllal Írországot, hogy legalább öt gólt szerez
ha kikap Horvátországtól, és Olaszország nem veri meg Írországot

– HORVÁTORSZÁG:

– csoportelsőként,
ha legyőzi Spanyolországot

– csoportmásodikként,
ha nem győzi le Spanyolországot, és Olaszország nem veri meg Írországot,

ha úgy játszik döntetlent Spanyolországgal, hogy legalább két gólt szerez,
ha 1–1-es döntetlent játszik Spanyolországgal, és Olaszország 2–0-ra vagy egy góllal veri meg Írországot

– OLASZORSZÁG:

– csoportelsőként,
ha legyőzi Írországot, és Horvátország 0–0-s döntetlent játszik Spanyolországgal,

ha úgy győzi le Írországot legalább négy góllal, hogy legalább öt gólt szerez, és Horvátország 1–1-es döntetlent játszik Spanyolországgal

– csoportmásodikként,
ha legyőzi Írországot, és a Horvátország–Spanyolország mérkőzésen nem döntetlen születik,

ha két góllal és legalább három gólt szerezve, három góllal vagy 4–0-ra legyőzi Írországot, és Horvátország 1–1-es döntetlent játszik Spanyolországgal

SPANYOLORSZÁG
Kapusok:1Iker Casillas (Real Madrid), 12 Víctor Valdés (Barcelona), 23 Pepe Reina (Liverpool)
Védők: 17 Álvaro Arbeloa (Real Madrid), 5Juanfran (At. Madrid), 15 Sergio Ramos (Real Madrid), 3Gerard Piqué (Barcelona), 2Raúl Albiol (Real Madrid), 4Javi Martínez (Bilbao), 18Jordi Alba (Valencia)
Középpályások: 16 Sergio Busquets (Barcelona), 14 Xabi Alonso (Real Madrid), 8Xavi Hernández (Barcelona), 6Andrés Iniesta (Barcelona), 20Santi Cazorla (Málaga), 13 Juan Mata (Chelsea), 21David Silva (Man. City), 10 Cesc Fabregas (Barcelona)
Támadó:22 Jesús Navas (Sevilla), 7Pedro Rodríguez (Barcelona), 19 Fernando Llorente (Bilbao), 9Fernando Torres (Chelsea), 11 Álvaro Negredo (Sevilla)

HORVÁTORSZÁG
Kapusok:1Stipe Pletikosa (Rosztov), 23Danijel Subasic (Monaco), 12Ivan Kelava (D. Zagreb)
Védők: 5 Vedran Corluka (Leverkusen), 3Josip Simunic (D. Zagreb), 13Gordon Schildenfeld (E. Frankfurt), 21Domagoj Vida (D. Zagreb), 6Danijel Pranjic (Bayern München), 4Jurica Buljat (Maccabi Haifa), 2Ivan Strinic (Dnyipro), 15Sime Vrsaljko (D. Zagreb)
Középpályások:10Luka Modric (Tottenham), 8Ognjen Vukojevic (D. Kijev), 16Tomislav Dujmovic (D. Moszkva), 20Ivan Perisic (Dortmund), 7Ivan Rakitic (Sevilla), 19Niko Kranjcar (Tottenham), 14Milan Badelj (D. Zagreb), 11Darijo Srna (Sahtar)
Támadók: 22Eduardo da Silva (Sahtar), 18Nikola Kalinic (Dnyipro), 17Mario Mandzukic (Wolfsburg), 9Nikica Jelavic (Everton)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik