A lengyel kemény mag bojkottálja az Eb mérkőzéseit

ACKERMANN SÁNDORACKERMANN SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2012.06.04. 11:00
null
A lelátó markáns véleményt formált
A lengyel sajtóban újra terítéken van a hazai szurkolói társadalom változó megítélése: a napokban a BBC Panorama című műsorában a lengyel csapatok fanatikusairól állítottak negatív képet, rasszistának, antiszemitának, homofóbnak beállítva őket.

A videóban megszólaló Sol Campbell óva int a mérkőzések látogatásától, a volt angol válogatott szerint „jobb meg sem kockáztatni”. A lengyel kemény mag azonban más véleményen van: a lengyel szövetség és UEFA-ellenes fanatikusok állítása szerint ott sem lesznek a meccseken, nem támogatják a pénzéhes és korrupt labdarúgó szövetségeket. Mit várhatunk a lengyel szurkolóktól a hazai rendezésű Európa-bajnokság során?

A szurkolók és a szövetség szembenállása

2007 tavaszán, amikor a lengyelek megnyerték a rendezés jogát az idei kontinenstornára, azt gondoltuk, Lengyelország egy emberként örül a sikernek, mára azonban kiderült, korántsem ennyire egyöntetű a rendezés megítélése.

A hazai szurkolók körében gyakorlatilag a 90-es évektől kezdve erős ellenszenv alakult ki a Lengyel Labdarúgó-szövetséggel (PZPN) szemben, amelyet gyakran öveztek különböző vitatható, korrupciós ügyek. A szövetség tulajdonképpen azóta slágertémája a bajnokikon felcsendülő rigmusoknak, manapság például az egykor mindenki által szeretett, legendás futballista Grzegorz Lato „örvendhet” a fanatikusok közutálatának, mióta átvette a szövetség vezetését. Az ősszel ugyanis súlyos vesztegetési botrányba került Lato, a szövetségben sokan el is akarták távolítani – végül az elnökválasztó szavazást mégis ő nyerte meg, így maradt a szövetség élén.

Bár a korrupciót nem sikerült bizonyítani, a szurkolók tudatába a labdarúgó-szövetség akkor is a megvesztegetések melegágyaként ivódott be, éppen ezért a 2012-es Európa-bajnokság rendezését is a szövetség „pénznyelő” akciójának tartják, amelyet néha nem is olyan nehéz elképzelni az ukrán rendezés botladozásairól kiszállingózó hírek tudatában.

Elhalasztott nyitó meccs

Ugyan a lengyelországi rendezés nehézségeiről sokkal ritkábban számolt be a nemzetközi sajtó – hiszen a nyugat-európai hírcsatornák szívesebben veszik elő az amúgy is lesajnált Ukrajnát –, azért a lengyeleknél is akadtak szervezési problémák. Néhány hónappal az Európa-bajnokság kezdete előtt például a szövetség képtelen volt megszervezni a lengyel Szuperkupát, amelyben a bajnok Wisla Kraków és a kupagyőztes Legia Warszawa csapott volna össze a varsói nemzeti stadion nyitó meccsén.

A februári Szuperkupa-döntőre eddig sohasem látott érdeklődést tanúsítottak a szurkolók, krakkói fanatikusok ezrei váltottak jegyet a mérkőzésre, hogy elutazzanak Varsóba az amúgy is ősi rivális Legia Warszawa elleni nem mindennapi összecsapásra.

Az Európa-bajnokság nyitó meccsének is helyt adó stadion felavatása a futball ünnepe lehetett volna Lengyelország két legnagyobb történelmi múltú klubcsapatával, ám a szervezők közbeszóltak: valószínűleg a tavalyi, botrányba fulladó kupadöntő (Lech Poznan–Legia Warszawa) megismétlődésétől tartva a varsói városi vezetőség nem adott engedélyt a mérkőzés megrendezésére.

FUCK EURO – a kemény mag bojkottálja a meccseket

A hazai szurkolók azóta, ha lehet, még radikálisabban a szövetség és ezáltal a kontinenstorna rendezése ellen vannak, negatív véleményüknek hangot is adtak a lengyel bajnokikon, amelyeken egyre gyakrabban jelentek meg UEFA-, illetve Euro 2012-ellenes szlogenek, transzparensek. Ekkor vált népszerűvé a „FUCK EURO” jelszó használata is, amellyel a szurkolók nem csak a lengyel szövetségnek, de az UEFA-nak is azt üzenik: köszönik szépen, nem kérnek a nyári Európa-bajnokságból.

A labdarúgó-szövetség és a lengyel szurkolói társadalom között kialakult szembenállás rányomhatja a bélyegét a nyári kontinenstorna mérkőzéseire is: a klubcsapatok szurkolói körei már régóta hangoztatják, hogy nem mennek ki a lengyel válogatott meccseire, amelynek a szövetség iránt táplált ellenszenv mellett egyéb okai is vannak. Egyrészt a jegyek vásárlásának lebonyolítása (először rendelés interneten, aztán az UEFA sorsolt, ki vásárolhat jegyet a rendelők közül) nem tette lehetővé, hogy a szurkolók egységes, szervezett csoportokban vonuljanak ki a mérkőzésekre, másrészt pedig sokan nincsenek is kibékülve Franciszek Smuda szövetségi kapitány válogatottjával, amelyben több honosított játékos is helyet kapott. A Franciaországban született Perquis, illetve Obraniak mellett a korábban német korosztályos válogatottban lehetőséget kapó Sebastian Boenisch sem a közönség kedvence, mióta gyorsított eljárásban megkapta a lengyel állampolgárságot (a 2008-as Európa-bajnokságról emlékezhetünk hasonló esetre a lengyeleknél: akkor a brazil származású Guerreiro került a lengyelek keretébe, korábban pedig az afrikai származású Olisadebe játszott csatárként a lengyel válogatottban).

Ha a szurkolói körök által ígért bojkottot valóban tartják a klubcsapatok fanatikusai, és nem látogatnak ki egy meccsre sem, úgy az angol BBC programjában vázolt félelmek alaptalanok lehetnek. Varsóban egyelőre jobban tartanak a fővárosba érkező orosz huligánok csoportjaitól, mint a hazai szurkolók rendbontásaitól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik