Vb-selejtezők: a spanyol kluboknak el kell engedniük a dél-amerikai játékosaikat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.08.29. 18:47
null
Nem engedett a La Ligának a nemzetközi Sportdöntőbíróság (Fotó: AFP)
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete szerint a spanyol labdarúgó-élvonal klubjainak el kell engedniük dél-amerikai játékosaikat hazájuk válogatottjába a szeptemberi világbajnoki selejtezőkre.

 

A CAS döntéséről vasárnap a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) számolt be.

Az angol és a spanyol élklubok a hét elején közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt vörös besorolású, azaz utazásra nem ajánlott országokba nem engedik el a játékosaikat, mert hazatérésük után karantén vár rájuk, vagyis további 10–14 napig nem számíthatnának rájuk a fertőzésveszély miatt. A Premier League-ből csaknem hatvan futballista utazna 26 vörös besorozású országba, a La Liga esetében 13 klubból 25 játékost nem akarnak elengedni.

A La Liga azért fordult a CAS-hoz, mert jogszerűtlennek tartotta, hogy a FIFA meghosszabbította a válogatott meccsek miatti bajnoki szünetet, hogy az eredetileg tervezett kettő helyett egy újabb fordulót beiktathassanak a dél-amerikai vb-selejtezősorozatba, ám a CAS a nemzetközi szövetségnek adott igazat.

A FIFA versenynaptár-módosítása miatt az érintett futballisták nem szerepelhetnek klubcsapatukban a spanyol élvonal 4. fordulójában, hiszen két-három nappal korábban még hazájuk színeiben játszanak.

A FIFA korábban engedélyt adott a kluboknak, hogy ne engedjék el a válogatotthoz a játékosaikat, akikre visszatérve karantén várt volna, ám jelenleg ez a kivételezés már nincs érvényben. Így azok a klubok, amelyek most nem engedik el a válogatott futballistákat, szankcióra számíthatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik