Vb 2022: Hozzászoktunk ahhoz, hogy a győzelemért szenvedni kell – Bruno Fernandes

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.11.24. 20:24
null
Bruno Fernandes és Cristiano Ronaldo az első gól után (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, Portugália a Ghána ellen aratott 3–2-es győzelemmel kezdett csütörtök este a katari labdarúgó-világbajnokságon. Íme, néhány gyorsértékelés portugál oldalról!

 

„A védekezésből támadásba átmenetet az elejétől nagyon jól oldottuk meg, jól járattuk a labdát, Ghána sokáig nem jutott kapura lövési lehetőséghez, de az is igaz, hogy részünkről ez többnyire passzív labdabirtoklás volt – mondta hazája médiájának Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya. – Harminc-harmincöt perc elteltével feljavultunk, rámenősebbek lettünk, az első félidő végén három-négy helyzetet is kialakítottunk. Nem volt könnyű meccs, nehéz volt feltörni a ghánai védelmet. A szünetben arra kértem a játékosokat, hogy legyenek türelmesek, de azért ne vigyék túlzásba, mert teljesen megmerevednek a frontvonalak, és képtelenek leszünk helyzeteket kialakítani. Megértették, próbáltak változatosan támadni, és végül így alakult ki a tizenegyest eredményező szituáció. A gólokat gyakorlatilag a semmiből kaptuk, de nagyon fontos, hogy az egyenlítésre gyorsan tudtunk reagálni. Az esélyek? Az a legfontosabb, hogy miénk lett a három pont, a másik meccs döntetlenjével nem foglalkozunk. Úgy vélem, még egy győzelem elég a továbbjutáshoz.”

„Minden nagyon egyszerűnek tűnik, amikor kiváló támadóink a megfelelő pillanatban jól helyezkednek – kommentálta két gólpasszát Bruno Fernandes, akit a vezető gólt eredményező tizenegyesről is kérdeztek. – Szerintem jogos volt, bár a ghánaiak nyilván az ellenkezőjét gondolják. Az első félidőben fújhattak volna egyet Joao Félix javára is, sőt szerintem oszthattak volna piros lapot is a ghánaiaknak, de ez csak az én véleményem, és egy meccsen számtalan szituációt kivesézhetnénk hasonló módon… Összességében jól fújt a játékvezető. Jól játszottunk, de a ghánaiak is, érvényesítették a fizikai erejüket. Hogy nehezen nyertünk? Így igaz, de hozzászoktunk ahhoz, hogy a győzelemért szenvedni kell, nem most történt meg először, hogy megizzadtunk a három pontért. De nyertünk, megvan az áhított jó rajt, ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni.”

Ezzel utóbbi megállapítással Raphaël Guerreiro is egyetért: „Nagyon nehéz volt a meccs vége, de győztünk, és ez a lényeg. Ha a következő meccset is megnyerjük, ott vagyunk a legjobb tizenhat között. Jó úton vagyunk a világbajnoki cím felé.”

„Hosszú ideje vártam egy ilyen pillanatra – mondta góljáról a becserélése után szinte azonnal a kapuba találó Rafael Leao. – Nagyon örülök, hogy ily módon is segíthettem a csapatot, nagyon fontos, hogy zsebben a három pont. Az első pillanattól mi irányítottuk a meccset, kerestük a gólt. Ghána sokáig stabilan védekezett, aztán a második félidőben képesek voltunk egy másik arcunkat is megmutatni, ízelítőt adtunk az ellentámadásaink erejéből.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
1. FORDULÓ
H-CSOPORT
PORTUGÁLIA–GHÁNA 3–2 (0–0)

Doha, 974 Stadion, 42 662 néző. Vezette: Elfath (amerikai)
Portugália:
Diogo Costa – Cancelo, Danilo Pereira, Dias, R. Guerreiro – Neves (Leao, 77.), Bruno Fernandes, Otávio (Carvalho, 56.) – Bernardo Silva (Palhinha, 87.) – Joao Félix (Joao Mário, 88.), C. Ronaldo (G. Ramos, 88.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Ghána:
Ati-Zigi – Seidu (Lamptey, 66.), Djiku (Semenyo, 90+2.), Amartey, Salisu, Baba Rahman – Samed (Kyereh, 90+2.), Partey, Kudus (Bukari, 77.) – A. Ayew (J. Ayew, 77.), I. Williams. Szövetségi kapitány: Otto Addo
Gólszerző:
C. Ronaldo (65. – 11-esből), Joao Félix (78.), Leao (80.), ill. A. Ayew (73.), Bukari (89.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik