Vb 2022: Horvátország harmadszor, Ázsia ötödször, Afrika először – statok

Vágólapra másolva!
2022.12.17. 19:00
null
Gvardiol (20) csukafejessel szerzett vezetést Horvátországnak a 7. percben (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság harmadik helyért rendezett találkozóján Horvátország 2–1-re legyőzte Marokkót, így megszerezte a bronzérmet – 1998 után másodszor. A bronzmérkőzés legérdekesebb statisztikai adataiból válogattunk.

 

Azzal, hogy a bronzmeccsen Bilal el-Kannusz a marokkói kezdőcsapat tagjaként léphetett pályára, ő lett a legfiatalabb az afrikai ország válogatottja történetében, aki ezt világbajnokságon megtette. Mindössze 18 éves és 221 napos, ezzel egy évvel és két nappal megdöntötte a korábbi rekorder, Asraf Hakimi négy éve felállított csúcsát.

Egy ifjúsági csúcs a horvátoknál is megdőlt: az első gólt szerző 20 éves és 328 napos Josko Gvardiolnál fiatalabban senki sem talált kapuba világbajnokságon – már persze a horvátok közül.

 

Rögzítsük a történelmi tényt: Asraf Dari lett az első afrikai játékos, aki világbajnokság bronzmeccsén gólt szerzett.

Sorozatban harmadszor, összességében pedig ötödször vezette ázsiai játékvezető a bronzmeccset a katari Abdulrahman al-Dzsasszim személyében. Érdekesség, hogy 1990-ig mindössze kétszer adta nem európai konföderáció égisze alá tartozó nemzet a játékvezetőt: 1978-ban az akkor éppen az ázsiai szövetséghez tartozó Izraelt képviselő – amúgy temesvári születésű – Abraham Klein, húsz évvel korábban az argentin Juan Regis Brozzi fújta a sípot a kisdöntőben.

Horvátország 1998 után második bronzmeccsét is megnyerte, ezzel a legalább kétszer a harmadik helyért mérkőző csapatok közül beérte a lengyeleket, akik 1974-ben és 1982-ben szereztek bronzérmet (többször nem is kerültek a négy közé). Ráadásul a horvátok függetlenségük kivívása óta világbajnoki szerepléseik kereken felét éremmel zárták.

 

Mislav Orsic az első félidőben lőtt egy piszok nagy gólt, ám ezzel együtt is mindenki másnál többször lőtt kapura (háromszor), és több sikeres szerelése is volt, mint bárki másnak (kettő) az első 45 percben.

 

Ivan Perisic egy gólpasszt tett be a közösbe Marokkó ellen, ezzel az elmúlt három világbajnokságon immár 11 gólban működött közre (6 gól, 5 assziszt). Ennél több gólhoz csak Lionel Messi járult hozzá a 2014-es vb óta.

 

A két marokkói ász, Hakim Zijes és Asraf Hakimi egyaránt a 10. vb-meccsén lépett pályára, amivel beérte a legtöbb vb-meccsen szereplő arab játékost, a szaúdiak legendás kapusát, Mohamed al-Daiát.


Bővebben a mérkőzésről ide kattintva olvashatnak!

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
BRONZMÉRKŐZÉS
HORVÁTORSZÁG–MAROKKÓ 2–1 (2–1)
Al-Rajjan,
Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 137 néző. Vezette: al-Dzsasszim (katari)
HORVÁTORSZÁG:
Livakovic – Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Modric, Kovacic – Majer (Pasalic, 66.), Kramaric (Vlasic, 61.), Orsic (Jakic, 90+5.) – Livaja (B. Petkovic, 66.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
MAROKKÓ:
Bunu – Hakimi, Dari (Benun, 64.), el-Jamik (Amallah, 66.), Attijat Allah – Amrabat, Szabiri (Sair, a szünetben), el-Kannusz (Unahi, 56.) – Zijes, en-Nesziri, Bufal (Zaruri, 64.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi
Gólszerző:
Gvardiol (7.), Orsic (42.), ill. Dari (9.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik