Vb 2022: a középpálya okoz fejfájást a címvédő franciáknak

Vágólapra másolva!
2022.10.28. 08:37
null
Didier Deschamps szövetségi kapitány biztosan nem számíthat az előző világbajnokságon alapembernek számító N'Golo Kanté játékára, de még bízhat a nemrég edzésbe álló Paul Pogba (balra) teljes felépülésében (Fotó: AFP)
Didier Deschamps-nak már nincs sok ideje arra, hogy kitalálja, hogy nézzen ki a franciák középpályája.

Legutóbb hatvan évvel ezelőtt volt címvédés a világbajnokságon, akkor a braziloknak sikerült ez a ritka bravúr, idén pedig a 2018-ban győztes franciák várják nagy reményekkel a közelgő katari tornát.

Didier Deschamps ezúttal is számtalan klasszis és feltörekvő tehetség közül válogathat, ám az egyik legnagyobb dilemmája (ami döntő szempont is lehet), hogy kinek adjon lehetőséget a középpálya tengelyében.

A francia válogatott mérkőzései a katari vb D-csoportjában
November 22., 22.00:Franciaország–Ausztrália
November 26., 17.00:Franciaország–Dánia
November 30., 16.00:Tunézia–Franciaország

Ezt tekintve viszont nincs könnyű helyzetben a játékosként és edzőként is világbajnokságot nyerő szakember. Az például biztos, hogy a 2018-as menetelés egyik főszereplője, N’Golo Kanté lemarad a tornáról. A szűrő válogatottbeli párja, Paul Pogba térdsérüléssel bajlódik, korábban úgy tűnt, nem játszhat a világbajnokságon, ám az utóbbi napokban optimistábbak vele kapcsolatban, hiszen térdműtétjét követően a múlt héten edzésbe állt a Juventusnál, igaz, nagy kérdés, milyen erőállapotban lesz, hiszen legutóbb áprilisban játszott tétmérkőzést.

Az orosz tornán pályára lépőket tekintve Steven Nzonzi a hét vb-meccsből egyszer kezdőként, négyszer csereként játszott, de ő már két éve nem volt válogatott. A sérülékeny Corentin Tolisso is egyszer volt kezdő Oroszországban, háromszor beállt, egy ideje nem kapott meghívót, ráadásul most sem teljesen egészséges. Blaise Matuidi négyszer kezdett, egyszer beállt, neki lassan egy éve klubja sincs.

A tavalyi, gyenge francia szereplést hozó Európa-bajnokságon Kanté, Tolisso és Pogba is játszott, illetve nem sokkal előtte visszatért a válogatottba a korábban száműzött Adrien Rabiot is. Elképzelhető, hogy a gyengélkedő Juventus középpályása kezdő lesz Katarban, de ez még nincs kőbe vésve.

Az viszont jól látszott, hogy az idei – nem túl fényesen sikerült – Nemzetek Ligája-mérkőzéseken Didier Deschamps már kísérletezett. A középpályán többek között lehetőséget kapott Boubacar Kamara, aki azóta megsérült, illetve a monacói Youssouf Fofana, valamint a Marseille-t erősítő Matteo Guendouzi is. No meg a Real Madrid párosa, Eduardo Camavinga és Aurélien Tchouaméni is. Utóbbi kettő hosszú évekig kirobbanthatatlan lehet a Realból és a válogatottból, más kérdés, hogy Deschamps főszerepet szánna-e nekik első felnőttválogatott tornájukon. Kettejük közül Tchouaméni sokat játszik a Realban, úgyhogy erre inkább neki van esélye, főképp, hogy tizennégyszeres válogatott, tehát tapasztalatlannak semmiképp sem tekinthető.

A választékkal tehát nincs gond, az már nyomósabb kérdés, hogy a november 9-én keretet hirdető kapitány kikkel pótolhatja a négy évvel ezelőtti hősöket és kik azok, akikre az utolsó pillanatig vár (a világbajnok hátvéd, Raphaël Varane is versenyt fut az idővel). Szeptemberben ugyanis leszögezte, csak olyan játékosokat visz magával, akik már az első mérkőzésen bevethetők.

A KATARI VILÁGBAJNOKSÁG MENETRENDJE, ADATBANKJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik