Vb 2022: a FIFA Oroszország kizárására készül – sajtóhír

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.02.28. 16:48
null
Fotó: AFP
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hamarosan bejelenti, hogy további intézkedésig felfüggeszti Oroszország részvételi jogát az égisze alá tartozó sorozatokban – adta hírül a BBC.

 

A FIFA a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által kiadott, az orosz és fehérorosz sportolók, sportvezetők minden sportversenyről történő kizárását szorgalmazó bejelentése szellemében készül a bejelentésre – teszi hozzá az angol közszolgálati média.

Ha a döntés valóban megszületik, az orosz labdarúgó-válogatott nem vehet részt az idei világbajnokság márciusban esedékes pótselejtezőjében.

A NOB az Ukrajna elleni orosz katonai akcióra, az olimpiai tűzszünet, az Olimpiai charta megsértésére hivatkozva sürgeti a nemzetközi szövetségeket, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és a fehérorosz sportolókat.

Mint ismert, az orosz válogatott a katari vb pótselejtezőjében Lengyelországgal találkozna, és ha továbbjut, a Csehország–Svédország mérkőzés győztesével játszana a vb-kvótáért. A FIFA első lépésben úgy döntött, az oroszok csak semleges pályán játszhatnak, és hivatalosan nem Oroszország, hanem az Orosz Labdarúgó-szövetség képviseletében – nem használhatják hazájuk zászlaját, nem játszhatják le hazájuk himnuszát –, ám a cseh, a lengyel és a svéd szövetség egyértelművé tette, hogy nem hajlandó pályára lépni az orosz csapat ellen.

Hasonló döntést hozott az angol, az ír, a skót és a walesi szövetség is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik